donderdag 28 maart 2024

Ford denkt aan de motorrijder

Autofabrikant Ford heeft een patent aangevraagd voor een systeem om door de file rijdende motorrijders op te merken. Die lampjes in de buitenspiegels bedoel je? Nee, niet die lampjes. Dit systeem is ontwikkeld met het oog op de toekomst, en wel die van de zelfrijdende auto’s.

Vroeg of laat moeten we er toch aan geloven; steeds meer merken introduceren zelfrijdende functies voor hun auto’s. En aangezien zelfs mensen aan het stuur de motorrijder met enige regelmaat over het hoofd zien, hoe moet een computer dat volgens Ford doen dan? Zeker omdat autonome voertuigen werken op basis van regels en wetten, is het extra moeilijk om te gaan met grijze gebied – al is het in Nederland hartstikke legaal – van motorfietsen tussen de file.

Het systeem is eenvoud troef. Eerst merkt het de motorrijder tussen de rij auto’s op door middel van microfoons en radar en neemt vervolgens één van drie maatregelen. De eerste optie is om simpelweg vast te houden aan de huidige rijbaan, maar soms zal het toch moeten (wanneer de route aangeeft een afrit te halen, bijvoorbeeld) om van rijstrook te wisselen, dan kan het systeem of langer richting aangeven voor het van baan wisselt of zelfs extra rustig van baan wisselen.

Goede ontwikkeling
Nu is het hopen dat niet alleen Ford, maar ook de andere fabrikanten een dergelijk systeem adopteren. Meer nog, zou het ook een goede ontwikkeling zijn als Fords techniek eveneens toepassing vindt in reguliere, door mensen bestuurde auto’s, als een soort vangnet. De dode hoek-verklikkers die we steeds vaker in de buitenspiegel op zien lichten is één goede stap, deze nieuwe techniek van Ford zou een prima tweede stap zijn

Foto: Ford Motor Company

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen