Icoon van de buitencategorie uitgelicht in Classic & Retro

Door Redactie in Classic & Retro, maandag 12 Feb 2018 16:02
Ducati 851 (1987 – 1992) volbloed renpaard voor op straat. 851 CR 2018 10

Toen de Pantah-Ducati’s het niet meer konden bolwerken tegen de Japanse multicilinders ontwikkelde de Italiaanse fabrikant de desmoquattro-blokken. Het leverde een van de mooiste motoren ooit op: Ducati’s 851. Het blok is een geestekind van Massimo Bordi die onder meer inspiratie en wijsheid opdeed bij F1-motorbouwer Cosworth. Het eerste blok mat 748cc en had carters die gelijk waren aan de Pantah TT1-racers zodat World Endurance-wedstrijden mogelijk waren zonder moeilijke homologatieprocedure.

Classic & Retro schetst het complete beeld van de ontwikkeling van de 851. Maar ook van de gevaren die lonken voor enthousiaste, maar onwetende liefhebbers. Er is namelijk heel wat rotzooi op de markt en originaliteit is vaak ver te zoeken. Natuurlijk is alles te koop, maar alleen al voor een oude originele voorvork tik je zo maar € 3000 af.

Het verhaal van de 851 en de latere 888 fascineert van A tot Z. Het zijn eigenlijk slecht gecamoufleerde wegracers voor op straat. De gekentekende machines waren slechts het alibi voor wegracers.

Classic & Retro nummer 10 ligt nu in de winkel. Vind je het te koud buiten? Dan kun je hier een abonnement nemen.

Foto: Maurice Volmeyer

 

Tags: retro, classic, en,

Gerelateerde artikelen