donderdag 25 april 2024

‘Motorrijden is populair’

Je kunt de klok erop gelijk zetten, zo net voor de MOTORbeurs komt er nieuws naar buiten over motorrijden, over het algemeen positief gespind, want ja; de MBU staat voor de deur. De Bovag concludeerde dan ook precies op tijd dat motorrijden razendpopulair is. De feiten op een rijtje!

Wist je dat er nergens meer motoren per duizend inwoner zijn dan op – ‘zeg geen ‘in’, hoor!’ – Ameland. Het Waddeneiland telt namelijk 102 motoren per duizend eilandbewoners. De gemeente Dalfsen komt op de tweede plaats met slechts één motorfiets minder. Op zich logisch, want Dalfsen is natuurlijk motorrijdend hartland in Nederland. Maar zelfs waarom de Drentse provincie het aflegt van een eiland is logisch; er zijn een aantal fervent motorverzamelaars te vinden op Ameland.

Tja, met nog geen vierduizend inwoners schiet het dan al gauw op. Overigens zou dat volgens de cijfers die de Bovag van het CBS ontving betekenen dat er pak hem beet vierhonderd motoren op het eiland te vinden zijn. Amelanders verdienen plots nog veel meer respect.

Oud maar goud
Men spreekt zelfs van een recordaantal motorrijders in ons kikkerland. De afgelopen dertig jaar tijd is het aantal Nederlanders dat in het bezit is van een motorrijbewijs namelijk gestegen van 916.000 in 1987 naar ruim 1,4 miljoen in 2017. Een toename van liefst 35 procent. Overigens ligt die stijging vooral – of spreek van ‘nog altijd’, wat je wilt – onder de oudere Nederlander.

De 50-plusser scoort goed, terwijl de 65-plusser zelfs heel goed voor de dag komt. Liefst dertig procent toegenomen. Uit de berichtgeving wordt niet duidelijk of dit vergrijzing is of nieuwe motorrijders dan wel bezitters. De groep van dertig tot vijftig jaar slinkt nog steeds, dus waarschijnlijk is de vergrijzingsaaname ergens gegrond.

Bepaald niet genderneutraal
Ondanks dat vrouwelijke motorrijders zelfs zonder de cijfers te bekijken duidelijk in opkomst zijn en er niets dan goed nieuws – heel goed zelfs, dames! – over naar buiten komt, blijft de vrouwelijke motorrijder nog steeds een beetje achter in de cijfers. Van de mannelijke Nederlanders heeft bijna een vijfde (17 procent) een motorrijbewijs, terwijl dat onder hun vrouwelijke medemens nog steeds een stuk lager ligt à 4 procent. 

Dus, een oproep aan jonge Nederlanders en de vrouwelijke aanstaande motorrijder; jullie hebben wat goed te maken! 

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen