donderdag 28 maart 2024

OM eist geldboete voor dodelijk ongeval

Het Openbaar Ministerie heeft een geldboete van 22.500 euro geëist tegen de gemeente Stichtse Vecht. Dit meldt de MAG in een persbericht. De gemeente staat terecht wegens dood door schuld als gevolg van slecht wegonderhoud. Op 31 maart 2009 kwamen twee motorrijdsters om het leven nadat zij in Tienhoven de macht over het stuur van hun motorfiets verloren. Hierdoor kwamen zij ten val en werden vervolgens overreden door een tegemoetkomende trekker.

In de visie van het Openbaar Ministerie was de toenmalige gemeente Maarssen schuldig aan dit ongeval. Het wegdek was slecht doordat het als gevolg van wortelvorming van langszij staande bomen op sommige plaatsen omhoog was gekomen en beschadigd. De gemeente zou verzuimd hebben maatregelen te nemen ter voorkoming van ongelukken.

De gemeente Maarssen, later opgegaan in de fusiegemeente Stichtse Vecht, heeft geprobeerd de strafzaak af te wenden door zich te beroepen op strafrechtelijke immuniteit. Dit houdt in dat een overheidsorgaan niet strafrechtelijk vervolgd kan worden. Op 10 oktober 2012 heeft de Rechtbank echter bepaald dat dit hier niet opgaat omdat wegonderhoud geen exclusieve overheidstaak is.

Tijdens de zitting ging het om de vraag of de fatale val van de motorrijdster en haar duopassagiere het gevolg was van het slechte wegdek of veroorzaakt was door een combinatie van te hard rijden en te hard remmen door de motorrijdster. Door OM en verdediging opgeroepen getuige-deskundigen spraken elkaar op een aantal punten tegen.
Vast staat, dat de wegbeheerder in eerdere klachten en waarschuwingen geen aanleiding heeft gezien om maatregelen te nemen, wat zij na die fatale dag eind maart 2009 wel heeft gedaan.

De uitspraak is op 10 december 2012.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen