donderdag 28 maart 2024

‘Ook trajectcontrole op provinciale wegen’

Het is al vaak één van het favoriete soort wegen om mobiele flitscontroles te houden. Binnenkort zullen sommige provinciale wegen zelfs worden voorzien van permanente snelheidcontroles. Over ongeveer een jaar of twee zal er naast op autosnelwegen ook trajectcontrole op provinciale wegen plaatsvinden. “We beginnen op een handvol provinciale wegen’’, aldus verkeersofficier Achilles Damen in het Haarlems Dagblad. Dat wordt dus staren naar die teller om niet te hard te rijden.

Ons land telt zo’n 8.000 kilometer aan provinciale wegen. Dit is ongeveer 6 procent van het totaal. Toch vindt op deze wegen bijna een kwart van de dodelijke verkeersongelukken plaats. Er geldt vaak een snelheidslimiet van 80 kilometer per uur. De wegen zijn doorgaans lang, hebben een enkele rijstrook en er staan vaak bomen langs de weg. Verbreden zou geen optie zijn. Dan dus continu de snelheid meten, zal Damen hebben gedacht.

Waar de trajectcontroles precies worden ingezet is nog niet duidelijk. “Er mag dan op veel provinciale wegen te hard worden gereden, niet iedere gevaarlijke weg is geschikt voor trajectcontrole. Dat kan alleen wanneer je over een lang tracé de snelheid kan meten. Er moeten ook niet teveel op- en afritten zijn of zijwegen. Ofwel, het stuk weg moet lang genoeg zijn voor trajectcontrole. We hebben 15 tot 20 wegen op het oog. Van Twente tot de kop van Noord-Holland.”

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen