vrijdag 19 april 2024

Remmen van Rossi en Marquez vergeleken

Márquez en Rossi rijden allebei met rempartijen van de firma Brembo, maar de Spanjaard en de Italiaan houden er allebei compleet verschillende stijlen op na. Brembo pakte de data erbij en zocht het uit.

ROSSI
Valentino Rossi is een soort rijder die veel van zijn snelheid uit de voorremmen haalt. Hij valt op door zijn harde en efficiënte remmen. Keuze van de voorschijven is dan ook niet gek; de grootste verkrijgbaar. Rossi rijdt met carbon-keramische schijven met een diameter van 340mm. Zijn aanremmen bezorgt hem met regelmaat meters ten opzichte van concurrenten, zonder erg negatieve effecten. Zolang die wielen blijven rollen, blijft de motor overeind. Iets wat de 230 achtereenvolgende GP-starts van Rossi verklaart.

MARQUEZ
Zijn Spaanse concurrent houdt er weer een totaal andere stijl op na. Noem het jeugdig enthousiasme, maar Márquez remt hard en agressief. Hij is niet bang een risicootje te nemen, met als gevolg dat hij regelmatig onderuit gaat, afgelopen seizoen zes keer zelfs. Márquez laat de voorrem waar nodig ongemoeid en neemt heel veel snelheid mee de bocht in. Door zijn lichaam ver van de motor te hangen kan hij vervolgens weer vroeg op het gas, terwijl hij de ronding van de bocht reguleert met de achterrem. Omdat Márquez zijn voorrem minder hard pakt dan Rossi, kiest hij voor de 320mm carbon-keramische schijven. Die zijn per stuk toch zo’n 100 gram lichter.

Waar Márquez de achterrem dus veel gebruikt om de gang van het achterwiel bij te sturen, zul je Rossi overigens zelden of nooit de achterrem zien beroeren. 

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen