donderdag 25 april 2024

Yamaha pakt de XJR1300 aan

Voor 2015 heeft Yamaha de XJR1300 vernieuwd, en van dit vernieuwde model brengen ze ook nog eens een nieuwe uitvoering: de XJR1300 Racer.

We kijken eerst even naar de vernieuwingen voor de ‘gewone’ XJR. We zien een nieuw uitlaatsysteem dat nu zwart is, van uitlaatbochten tot de demper zelf. De kont is flink ingekort en het zadel oogt nu als solo-zadel, maar is een duo-zadel. Ook is de voorheen logge handgreep voor de duopassagier ingeruild voor een wat sierlijker leren trekbandje.

Het nieuwe zadel sluit strak aan op de benzinetank, die veel kleiner is geworden. Yamaha heeft de nodige liters laten vallen: de tankinhoud was 21 liter en is nu maar 14,5-liter. Uit ervaring weten wij dat het luchtgekoelde krachtige motorblok niet zuinig is -gemiddeld in een test bij ons 1:15,7-, dus de actieradius is nu vrij beperkt.

Ook de zithouding is aangepast, want het stuur is breder dan voorheen en staat bovendien dichter bij de berijder. Dat betekent een zithouding waarbij je meer rechtop zit.

Verder zien we veel nieuwe (kleur)details. Aluminium carterdeksels, een dirttrack-achtige nummerplaat en veel kleurwisselingen. Zo waren de spiegels van blinkend aluminium, nu zijn ze zwart. De tellerpartij was geheel zwart, en heeft nu een chromen randje. De ophanging van de duo-steps waren aluminium, en zijn nu zwart gemaakt. Je leest het: veel kleine details, maar de uitstraling is met dank aan de nieuwe benzinetank en de kortere achterzijde heel anders.

De nieuwe XJR wordt leverbaar in blauw, grijs en zwart vanaf december 2014.

Maar, Yamaha presenteert ook de XJR1300 Racer, met dezelfde wijzigingen als de ‘gewone’ XJR, maar met veel nieuwe details:

En kijk, met een topkuip is de XJR plots een heel andere machine! Op het nieuwe zadel zien we een carbon zadelcover en de clip-ons zijn laag geplaatst en meer naar voren gericht. Inderdaad, de zitpositie is een stuk sportiever en dat sluit natuurlijk aan op de algehele uitstraling. Nog eens versterkt door her en der carbon (spatborden, bijvoorbeeld) en wat extra aluminium.

Natuurlijk is ook deze racer nog verder aan te kleden en daarvoor heeft Yamaha ook een uitgebreid accessoire-pakket. 

 

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen