TRIPTIP

MOTO73 editie 3 2019: Klimmen en dalen over bijna alle heuvels die het mooie Limburg telt, soms felle korte draaien en dan weer schitterende vergezichten (Download hier)

Van Urmond naar Urmond; een tocht om op te letten, want na elke bocht wacht een nieuwe verrassing. Met een beetje geluk gildefeesten beleven, zeker wat oude plaatsen doorkruisen, wat sterke verhalen aanhoren en bij Maaseik de Legenderoute bekijken. 

MOTO73 editie 26-1 2018: Door dromerige dorpen en langs kastelen en kerken, van 's Lands eigen Noord-Brabant door het Belgische Mechelen naar het Belgische Brabant (Download hier)

Na het landelijke buitengebied van Zuid-Nederland gaan we België in. In een grote boog om Brussel heen, door het Pajottenland, klimmen, dalen en dan de andere taalgids. Een dik bebost gebied en dan naar het eindpunt, dat Nivelles ofwel Nijvel heet.

MOTO73 editie 25 2018: Van het 'Hart van de Vechtstreek’, langs onder meer de Ankeveense en Vinkeveense Plassen, door de rust van pittoreske dorpjes en weer terug naar de drukte van Vleuten en Maarssen (Download hier)

Het zijn niet alleen plezierboten die het eerste gedeelte van de tocht bepalen, maar ook woonboten. Langs de hele Vechtoever zie je vaak geweldige arken. Het is er goed toeven tussen de kastelen, watersportcentra, slingerdijkjes, natuur- en stiltegebieden, leuke kleine oude dorpen, plassen en bosgebieden.

MOTO73 editie 23 2018: Vertrekkend door de smalle straatjes en langs de oude pleintjes van Bergen op Zoom naar de bossen en de Heidevelden bij de Wouwse Plantage (Download hier)

De tocht begint in het eens door de markiezen van Bergen op Zoom bestuurde deel van Noord-Brabant. Je bekijkt de uitgestrekte bossen van Wouwse Plantage en Schijf, toert de Baronie van Breda binnen en doorkruist de open polders van Brabant. De kwekers zitten vandaag in Rijsbergen, Zundert en Wernhout, terwijl de dikbilkoe bij Wuustwezel en Achterbroek staat te loeien. 

MOTO73 editie 21 2018: Van de visserhuisjes van Volendam naar het zacht glooiend landschap bij Kolhorn aan de voormalige Zuiderzee (Download hier)

‘De toeristenstreek van Nederland’, beter kan het gebied in de omgeving van deze startplaats niet omschreven worden. Volendam, Monnickendam, Ilpendam, Zaandam, Twisk, Den Oever en Kolhorn; je komt er allemaal. Mooie gebieden en pittoreske plaatsen met watertjes en veel houten woningen liggen in het Noord-Hollandse land verspreid.

MOTO73 editie 19 2018: Langs de Maas af en door Nederlands en Belgisch Limburg (Download hier)

Heel lang geleden was er het rijk van de dino’s, waar je in de Limburgse grotten heel dicht bij bent. In de dikke laag mergel zijn namelijk restanten van beesten gevonden die er miljoenen jaren geleden hebben geleefd. Die Romeinen, waren dat echt zulke rare jongens? Vraag het eens in Tongeren. Haspengauw heeft een aantal oude kastelen. Oud is ook de industrie in de omgeving van Haccourt.

MOTO73 editie 17 2018: Over de groene grens tussen Venlo en Zevenaar (Download hier)

De groene grensgebieden van Nederland en Duitsland ga je bekijken. Aspergevelden, bossen, heidekwekers, land- en tuinbouwgebieden in het diepst weggestopt en alleen maar bereikbaar langs de smalst mogelijke weggetjes. Zet in de Nederlandse en Duitse dorpen de motor rustig even aan de kant, want overal is wel iets interessants te zien.

MOTO73 editie 15/16 2018: Afkicken van 'hectisch Holland' tussen de Reuzenstad en de Geuzenstad (Download hier)

Na Rotterdam liggen de Rhoonse en Carnisse Grienden te wachten. Vervolgens kom je bij ‘De bruid van de Randstad’, met natuurgebieden en mooie dorpen in de vette klei. In Brielle herleven oude tijden. Zo lopen er op 1 april Watergeuzen rond. Je toert over dijkweggetjes naar Hellevoetsluis, een oud vestingstadje, met terrassen bij het haventje en waar de kanonnen voor het oprapen liggen.

MOTO73 editie 13 2018: Grenzeloos toeren tussen Gelderland en Overijssel (Download hier)

De provincies Gelderland en Overijssel vloeien feilloos in elkaar over. Geniet van de gezellige toeristische dopen die er door elkaar verspreid liggen, het lijkt wel een paradijs. Je kunt er ontspannen toeren, wandelen, overnachten en lekker eten. Je kunt koekhappen in Deventer, een brok eten in Oude Molen of een ijsje likken in Assel, deze tocht geeft je bijna alles. 

MOTO73 editie 11 2018: Van het Versailles van Antwerpen naar Gilze (Download hier)

Van het villa's en kasteeltjes van 'het Versailles van Antwerpen' gaat de route over in het prachtige Voorkempen, waar heidevelden, duinen, vennen en bossen elkaar afwisselen. Het Nederlands gedeelte van de route lijkt hier weinig in te veranderen tot de Brabantse Wal dichterbij komt, richting het eindpunt in Gilze.

MOTO73 editie 9 2018: Bos, heide en bochten in Zuidoost-Brabant (Download hier)

Je vertrekt vanaf de rand van de Brabantse hoofdstad en eindigt diep in het Zuidoost-Brabantse achterland, op de grens met Limburg. Van Vught tot het hart van de Peel passeer je bossen te over, toog je langs de heide en trek je over slingerende wegen. Wegen, met een zachte G.

MOTO73 editie 7 2018: De Veluwe van 't Harde naar Lunteren (Download hier)

De tocht begint in het vroegere Zudendorp met Onzen en Enk, gelegen in een streek waarin vroeger armoede troef was. Via heuvelachtige heidevelden en eeuwenoude bossen met grillige oude beuken kom je bij Paleis Het Loo en de Houtvesterijen. Je gaat naar Engeland en rijdt de Posbank op. Daarna kom je alles te weten over de Slag om Arnhem en sluit je bij het Wekeromse Zand de tocht af.

MOTO73 editie 5 2018: Dwars door Zuid-Holland van Meerkerk naar Noordwijk (Download hier)

Na de fruittuin van de Betuwe steek je de Lek over en toer je in de provincie Utrecht, waarna het Grone Hart wacht. Je ziet er kastelen, dorpen met oude pandjes en een heksenwaag. je rijdt over smalle wegen langs mooie wateren en steekt de Langeraarse Plassen en het Braassemermeer over. Bij Hillegom wachten de bloembollen en in Lisse de Keukenhof. Over glooiende duinwegen rij je ten slotte de boulevard van Noordwijk op.

MOTO73 editie 3 2018: Limburg en de Belgische Ardennen (Download hier)

Eerst de markt in de oudste stad van België bezoeken, dan een rondwandeling door Atuatuca Tungrorum en vervolgens over een hoogteplateau op het Maasdal af. In de Ardennen komen we bij Durbuy, het kleinste stadje van de wereld. Op weg naar Huy genieten van holle wegen, oude dorpen en vierkante hoeven. Je krijgt zicht op valleien en heuvels met daartussen snelstromende rivieren.

MOTO73 editie 26/1 2017: Tussen heden en verleden (Download hier)

De bakermat van de schoenenindustrie ligt in de Langstraat in Dongen. Een stuk geschiedenis over het oorlogsverleden staat aan de Bergse Maas en aan de andere kant van het water leeft de Sint-Elisabethsvloed nog steeds. In de Betuwe leeft wat anders. Daar wordt de mooiste bloesem omgezet in het lekkerste fruit. Deze tocht brengt je van het verleden naar het heden en terug.

MOTO73 editie 25 2017: Kempen/Zuid-Limburg  (Download hier)

De Nederlandse en Belgische Kempen zijn ontsnappingsgebieden voor het jachtige leven. Beide delen bestaan uit een vriendelijk landschap met uitgestrekte bossen, abdijen en watermolens. Aan de overzijde van de Maas ligt een andere wereld die Limburg heet. Zuid-Limburg is wel het meest karakteristieke gedeelte daarvan. Lekker toeren in het heuvelende landschap, de dorpen met hun mooie oude panden bekijken en genieten van het natuurschoon.

MOTO73 editie 23 2017: Noord-Brabant, Breda  (Download hier)

Na de Baronie van Breda doorkruis je de open polders onder de Biesbosch. Veel kwekers zitten in Rijsbergen, Zundert en Wernhout, terwijl de dikbilkoe bij Wuustwezel en Achterbroek staat te loeien. Natuurgebieden, vakantieparken en kloosters tref je aan in Kalmthout en Wildert. Je toert door de uitgestrekte bossen van Wouwse Plantage en langs de heidevelden bij Schijf.

MOTO73 editie 21 2017: Veluwe – Liemers – Achterhoek  (Download hier)

Deze tocht gaat door mooie gehuchten als De Kraats en Nergena. Hij brengt je langs Kasteel Doorwerth en zet je met het Looveer over naar De Liemers. Langzaam gaat het gebied van de kronkelende rivieren over in het coulisselandschap van de Achterhoek. Je ziet er T-boerderijen en kunt er wandelen in de Vennebulten.

MOTO73 editie 19 2017: Hoeksche Waard - Zeeland (Download hier)

In de Hoekse Waard omsluit het rustige polderland een prachtig watersportgebied. Op Schouwen-Duiveland is de zee overal dichtbij. Toerend door de oude dorpen lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Wandelen door de Kwaden Hoek, de dagrecreatie aan het Grevelingenmeer gadeslaan of je mengen tussen de vakantiegangers in Renesse en Burg-Haamstede, alles is mogelijk. 

MOTO73 editie 17 2017: Bruise (Download hier)

Kenmerkend voor deze rit zijn in Nederland de smalle slingerwegen door open gebieden, de beboste stille heidegebieden en de mooie oude dorpen. In Duitsland zijn eerst de wegen strakker, het zicht ruimer en de plaatsen stiller. De smalle binnendoorweggetjes liggen vervolgens bij Winnekendonk in de Alt Wetten en de Kalbeck Heide met Kasteel Kalbeck. 

MOTO73 editie 15/16 2017: Van Hardegarijp naar Workum; verrassend Friesland (Download hier)

Friesland, provincie vol bonte verrassingen. Je kunt er gezellig winkelen in één van de elf steden, een wandeling door oude dorpen maken en bootje varen op één van de rimpelloze meren. Fryslân biedt een zeer gevarieerd landschap, met daarin pittoreske stadjes en dorpen. Ontdek de historie van de Gouden Cirkel en proef de sfeer in het eldorado voor de watersporter.

MOTO73 editie 13 2017: Een rondje door bruisend Brabant (Download hier)

De Meierij is ‘van nature bruisend’, het is land van bossen en water. Het leven is goed in het Brabantse Land. Dat is te merken aan de gezellige dorpskernen met de vele terrassen. De puntige kerktorens zijn de blikvangers en de diverse oude gerestaureerde panden nodigen uit voor een langer verblijf. Uniek zijn de heidevelden en vennen, de klompenindustrie en de brede Maasuiterwaarden. Je gaat draaien rond 42 waterbakken en een hele grote zandbak, dat kan alleen maar in de Meierij.

MOTO73 editie 11 2017: Van het groene hart van de Veluwe de Flevopolder in (Download hier)

Eerst een wandeling maken door het “Groene hart van de Veluwe” en daarna parachute springen of een rondvlucht maken vanaf vliegveld Teuge. Mooi is de IJssel met zijn Dorper- en Buitenwaarden. Natuurlijk ook even een smakelijk visje happen in het Hanzestadje Elburg. Over de bodem van de zee toeren doe je alleen maar in Flevoland. Van bootjes genieten is mogelijk bij het Ketelmeer, de IJsselkop en het Vossemeer, terwijl Schokland en Urk bol staan van de herinneringen.

MOTO73 editie 9 2017: Over dikke dijken (Download hier)

Boswachterijen worden er afgewisseld met lekker slingerende dijken. Hollandse rivierenlandschappen en daar hoog boven dit alles snellen eindeloze luchten met stapelwolken voort. Dikke dijken waarachter dorpen met spitse kerktorens en oude kastelen liggen, moeten bescherming bieden tegen brede, traag stromende rivieren met grote rijnaken. De bloementooi wordt er afgewisseld door kersen, peren en appels.

MOTO73 editie 7 2017: Schilderachtige dorpjes (Download hier)

Negentig kilometer klimmen en dalen over bijna alle bergen die het mooie Limburg telt, afgewisseld met schitterende vergezichten en schilderachtige dorpjes. Wel een tocht om op te letten, want na iedere bocht wacht een nieuwe verrassing. Dan langs de Maas over smalle vlakke wegen naar België.

MOTO73 editie 5 2017: Brabantse en Belgische Kempen (Download hier)

Slotjes, abdijen, kloosters en zandverstuivingen liggen bij Oosterhout. Daarna kun je rare dingen bekijken in Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Na een rondje Weelde ga je toeren door de 800 hectare staatsbossen van Ravels, door Arendonk met zijn vijf natuurreservaten en door Postel met de groene long Witrijt. Hier stap je de Kempen binnen, waar acht zaligheden met hun inventaris liggen te wachten. 

MOTO73 editie 3 2017: Drenthe, Schitterend door eenvoud (Download hier)

Sluit het begin- en eindpunt van deze tocht aaneen en je krijgt één van de mooiste routes van Nederland onder de wielen. Eén van de hoogtepunten is het mooie natuurgebied Nationaal Park Dwingelderveld. Het Drentse landschap ligt er door zijn eenvoud schitterend te zijn. Bekijk er de gehuchten en dorpen waar de boerderijen haast uit de grond lijken te komen. Je bezoekt ook nog het Nationaal Park Drents Fries Wold om via het Fochteloër Veen weer in Assen te eindigen.

MOTO73 editie 26 2016: Noord-Limburg/Peel – Duitsland/Nieder-Rhein (Download hier)

Natuurlijk bekijken we Monferland even voordat we bij Genderingen Duitsland in toeren. Eerst is er in Anholt de Wasserburg met de historische tuin en zie je dat Nieder-Rhein mooi is. Het gebied heeft een afwisseling van wegen, soms breed, soms (erg) smal. Veel bezienswaardigheden zijn er in Kalkar. Na Kervenheim bezoek je Winnekendonk, Alt Wetten en de Kalbeck Heide met Kasteel Kalbeck. Bij Steyl steek je de Maas over en rij je in een andere wereld.

MOTO73 editie 25 2016: Langs Winkel en Waver (Download hier)

Molens kijken, De Schermer en de Beemster ontdekken, rondtoeren door Waterland, mooier kan het plassengebied in de zuidelijke hoek van Noord-Holland niet zijn. De Beemsterringvaart, de Knollerdammer Vaart, de Zaan, de Gein, de Amstel, de Winkel, de Waver, de Kromme Mijdrecht en de kronkelende Meije, je ziet ze allemaal. Mooie gebieden en pittoreske plaatsen liggen verspreid tussen de watertjes. 

MOTO73 editie 23 2016: Heide en Heggen (Download hier)

Heggenlandschappen waarin zestig verschillende vogelsoorten leven, gaan langzaam over in vlak polderland met lange smalle wegen. Dijken door uiterwaarden met kilometers weidse vergezichten, die stijgen naar meer dan Zevenheuvelen hoog. Boswachterijen met donkere overhangende bomen worden afgewisseld door heidevelden die met hun paarse kleuren fel schitteren in de ogen.

MOTO73 editie 19 2016Kinderdijk - Overveen (Download hier)

Zuid-Holland, land van grote steden, scheepsbouw en kassen, maar van dit alles merk je niet veel. Eerst roept de Hollandse IJssel en daarna de kwekers van Boskoop. De afwisseling bestaat uit grote plassen met gezellige terrassen en ronddobberende bootjes. Deze trip gaat naar de bollen met hun geuren en kleuren.

MOTO73 editie 17 
2016Alblasserwaard - Land van Heusden en Altena (Download hier)

De dorpen liggen aan de rivieren Linge, Noord, Merwede en Lek. Je ziet er pure Hollandse landschappen met knotwilgen, groene weiden en zwartbonte koeien die grazen tussen de vele molens die de dijkdorpen sieren. Dit zijn cultuurlandschappen die een brug verder overgaan in polders met strakke wegen.

MOTO73 editie 15/16 2016: Het Groene Hart (Download hier)

De riviertjes zijn er vaak nog geen twee hengels breed. Een fauna waar iedereen van geniet. Mooie ophaalbruggetjes tussen fijne smalle slingerende wegen. Veel oude gezellige dorpen, elk met een eigen uitstraling en natuurlijk de plassen, heel veel plassen.

MOTO73 editie 13 2016Rijk van Nijmegen en Ooijpolder (Download hier)

Zeven heuvels op een hoop worden afgewisseld door het polderland. Bij Leuth zien we een landschap waarin stroomruggen worden blootgelegd. Je kunt viaductpuzzels oplossen in het groen en van een Gouden Ham smullen aan het water. Ook kun je draaien tussen ruiters en een pleintje, waar je het stralend middelpunt bent.

MOTO73 editie 11 2016Salland/Emsland (Download hier)

Eerst een theater bezoeken en dan uitgerust aan deze internationale tocht beginnen. Je gaat terug in de tijd, de periode dat de veengebieden nog niet waren afgegraven. Mooie natuurgebieden, die de namen Junne en Beerze dragen, gaan langzaam over in oude Duitse olievelden.

MOTO73 editie 9 2016: Gelderland/Overrijssel(Download hier)

Gelderland en Overijssel vloeien naadloos in elkaar over, waarbij de ene natuurpracht aansluit op de andere. Het zijn streken om eens lekker uit eten te gaan, want je wordt er nog gastvrij ontvangen. Met zoveel natuurschoon in één tocht is dit gedeelte van de Veluwe, de IJsselvallei en de Holterberg uniek. 

MOTO73 editie 7 2016: Utrecht/Flevoland/Veluwe(Download hier)

Je bekijkt de vesting van Naarden, het IJmeer met zijn Pampus en de Noorder- en Lepelaarplassen bij Almere. In Flevoland zie je woongebieden, strakke polderwegen en jonge bessen. Vervolgens duik je de veluwe op.

MOTO73 editie 5 2016: België/Ardennen (Download hier)

De Voerstreek ligt voor je open, waarna je lekker verwend kunt worden in Spa. De plaats biedt u voldoende mogelijkheden zoals o.a. de 24- uurs race op het circuit of het badhuis waar verschillende koningen je voorgingen. Je toert door beboste ravijnen en langs grillig slingerende rivieren. Haarscherp duik je van het ene dorp in het andere en sommige klimmen bereiken zelfs de 22%, La Redoute is de naam. Liefelijk sluit je af met een abdij in het Godsdal en toerwegjes naar Slenaken.

MOTO73 editie 3 
2016: Peel en Midden-Limburg (Download hier)

De Kempen, de Peel en Midden-Limburg zijn bij de natuurliefhebber erg in trek. Dit is mede te danken aan de ongerepte hoogveenlandschappen, de beken en de moerassen die er veelvuldig voor komen. Maar ook de bossen, de dalen en de plassen zijn erg aantrekkelijk. Daarom zijn daar de wandelaar en de fietser natuurlijk ook. In dit alles liggen monumentale dorpen zoals Lierop en Thorn, het zijn de diamanten die schitteren in een wonderlijk groene wereld.

MOTO73 editie 26/1: Groene Hart (Download hier)
Groene Hart, wat is er Hollandser dan plassen, molens, bloemen en lange repen land door sloten doorsneden. In het voorjaar treft u er een bonte verzameling van verschillende kleuren en geuren. In de zomer een gezellige sfeer van zeiltjes en fietsende mensen. In het najaar is het er stil en kunt u genieten van lange eenzame wandelingen. Maar in de winter is de rust weer voorbij, schaatsen op sloten en meren, want we moeten het onze kinderen ook leren. Het hart zal sneller kloppen bij het aanschouwen van zoveel moois en dat net om het hoekje.

MOTO73 editie 25: Goeree-Overflakkee en Tholen (Download hier)
Deze tocht toer je van het ene eiland naar het volgende en schakelt van de ene dam over op de andere. Onder de vette klei liggen verdronken dorpen met verborgen schatten, want geen enkele streek in Nederland is zo door het woeste water getroffen. Als je in de dorpen over de watersnood van 1835 of die van 1953 praat, dan weten veel bewoners nog precies te vertellen hoeveel mensen er zijn omgekomen. Maar er liggen gelukkig ook nog mooie dorpen en nostalgische haventjes. De vraag blijft echter, wanneer zijn ze echt veilig voor de kolkende massa? Het blijven tenslotte stukjes van “De Lage Landen”.

MOTO73 editie 23: Zuid-Limburg, Hoge Venen en Eifel (Download hier)
Scherpe haarspeldbochten voeren je naar grote hoogten en laten je zakken in diepe dalen. Je kijkt neer op plaatsen als Hammer, Dedenborn en Kesternich. De route draait Rurberg met de Stausee binnen, klimt eerst en zakt vervolgens diep weg naar Heimbach en laat je genieten van vergezichten over Rursee en Obersee. Je krijg een felle klim naar Vossenack en vervolgens slinger je door het Kalltal naar Rollesbroich, waarna Zuid-Limburg op je wacht. 

MOTO73 editie 21: 
Veluwe en Achterhoek (Download hier)
Heb je ooit een wandeling door de schitterende Veluwe gemaakt, of in Hoenderloo op de gratis witte fietsen een bezoek aan het Nationaalpark de Hoge Veluwe gebracht? Genieten doe je in elk geval van de schitterende Veluwezoom met de Posbank. Lekker toeren en na vijftig kilometer mosterdproeven in de Vesting- en Hanzestad Doesburg. Even een hapje eten in Montferland. Je moet ook niet vergeten om Zelhem het “Groene Hart van de Achterhoek” en Bronkhorst het “Kleinste stadje van Nederland” te bezoeken.

MOTO73 editie 19: Midden-Brabant en Betuwe (Download hier) 
Doorbreek een van de vestingmuren van het kasteel van Breda als voorgerecht. Ga Tilburg met het autovrije centrum en Gorinchem met de wallen en bastions eens bekijken. Langzaam gaat de tocht over op de Betuwe en is het snuiven aan bloesem, smikkelen van vers fruit en toeren over kleine dijkjes. Natuurlijk liggen er verschillende oude stadjes en dorpen tegen de dijken en tussen de bongerds. Vergeet tenslotte de bossen, de heidevelden en het beekdal niet.

MOTO73 editie 17: Twente (Download hier) 
Overijssel, stille schoonheid van goede grond. In deze provincie kun je prima wandelen, fietsen en natuurlijk geweldig motorrijden. Het lijkt wel of deze provincie er voor gemaakt is. Je ziet klaterende beekjes met watermolens, prachtige tuinen, maar ook oude boerderijen en een 300 jaar oude eik door een dak groeien. Je beklimt de Markelose Berg en de Holterberg. Ook kunt je in Denekamp een kaarsje opsteken en vervolgens op de Witte Wieven af gaan. Oh ja, vergeet de Aardmannetjes en de Hunnen niet! 

MOTO73 editie 15/16: Limburg / Belgische Ardennen (Download hier)
Zuid-Limburg met haar prachtige panorama’s is een stukje buitenland in Nederland. Deze tocht met mooie vergezichten neemt je mee naar de Voerstreek. De rit gaat o.a. door het Land van Herve, de streek van de Ourthe en de Amblève met zijn legendes. Natuurlijk zie je ook de Hoge Venen, biologisch een waardevol natuurreservaat. Je toert rond door de vallei de Ninglinspo, bekijkt de Duivelsrots bij Pepinster en kunt een zijstapje naar Spa maken voor een bezoek aan het badhuis.

MOTO73 editie 11: Antwerpen en Zeeuws-Vlaanderen (Download hier)
Eerst de kapitale villa’s van Brasschaat bekijken en dan vanaf een afstandje Antwerpen aanschouwen. Ongemerkt toer je een stukje vergeten Nederland binnen dat naar de naam Zeeuws-Vlaanderen luistert. Eens telde deze streek een schat aan kastelen, nu zijn het de verstilde kreken en de mooie dorpen met hun gaaf bewaard gebleven dorpskernen die het hart stelen.

MOTO73 editie 9: Utrecht en Betuwe (Download hier)
Statige herenhuizen en kastelen, probeer maar een keuze te maken. Tientallen komt je er met deze tocht tegen, waarvan de ene nog mooier is dan de andere. Maar je zult ook merken dat er enkele in verval zijn geraakt. Dit kunt je niet zeggen van de mooie weggetjes en de duizenden vruchten die aan de rand van de Betuwedorpen hangen te wachten. Een meanderende Linge is de richtlijn door deze vruchtbare tocht, waarbij natuurlijk de terrassen klaar staan. 

MOTO73 editie 7: Peel en Rijk van Nijmegen (Download hier)
De Peel is uniek in Nederland, overal is te zien dat de natuur nog vrij spel heeft. Je vindt er nog ongerepte hoogveenlandschappen van heidevelden, beken en moerassen. Er heerst nog stilte en de streek herbergt verschillende broedvogels en zoogdieren. Anders is het in Het Rijk van Nijmegen waar lange polderwegen strepen door het vlakke polderland trekken en waar je door donkere boswachterijen toert.

MOTO73 editie 5: Dorpen en dijken (Download hier)
Na en bezoek aan de kaasstad Alkmaar gaan we de Beemster en de Schermer in. Talrijke stolpboerderijen met woning, stallen en voorraden onder een dak trekken de aandacht. Ook oude Zuiderzeedorpen met hun mooie gezellige centra en toeristische haventjes kom je vandaag tegen. Dit is ook een tocht met bollenvelden en natuurlijk het Noord-Hollands Duinreservaat met de toeristencentra in de omgeving van Bergen.

MOTO73 editie 3: Zuid-Limburg/Eifel (Download hier)
Waar eens het zwarte goud werd gedolven, ontstaat langzaam een nieuwe wereld. Via het Staatsforst Hürtgenwald bereik je de Eifel, waar scherpe haarspeldbochten naar de top voeren en je vervolgens in diepe dalen laten zakken. Vanaf grote hoogte kijk je neer op Vicht, Rollesbroich, Dedenborn en Hammer. De Urftstausee ligt daar als een schilderij aan de horizon. Via het oude staatje Moresnet toer je op de Limburgse heuvels af, waar holle bergweggetjes en snelstromende watertjes je langs de Brunssummerheide leiden.

MOTO73 editie 26/1: Drenthe/Overijssel (Download hier)
Ruim 200 kilometer toeren door bossen, heidevelden, landgoederen en beekdalen, waarin sfeervolle boerderijen en eeuwenoude cultuurlandschappen liggen. Het is als het ware een doorlopende ketting waarvan het slotje opent en sluit in de omgeving van Blokzijl. Aan de ketting liggen onder andere Giethoorn met de punters en het mooie Dwarsgracht, de imposante kastelen en oude landgoederen van Dalfsen, de Boswachterij Staphorst en natuurlijk het Reestdal, een van de mooiste plekjes van Drenthe, het landgoed De Eese en het Nationaal Park De Weerribben. Geniet van deze schitterende tocht.

MOTO73 editie 25: Noord-Holland (Download hier)
‘De toeristenstreek van Nederland’, beter kan de omgeving van de startplaats niet worden omschreven. Amsterdam, Marken, Monnickendam, Ilpendam, Zaandam, Twisk en Den Oever, je komt er allemaal. Mooie gebieden en pittoreske plaatsen met watertjes en veel houten woningen liggen verspreid in het Noord-Hollandse land.

MOTO73 editie 23: Noord-Limburg/Duitsland (Download hier)
Deze tocht begint in de streek van de asperges en de champignonkwekerijen. Al snel doorkruis je natuurgebieden, uitgestrekte heidevelden en bosgebieden. Je bekijkt kapellen, ziet snel stromende riviertjes en maakt misschien ook nog wel een wonder mee. De mengeling van Nederlands, Duits en Limburgs geeft de tocht een internationaal tintje. Ten slotte uitrusten in de Peel, waar het in de uitgestrekte natuur goed aardbeien eten is.

MOTO73 editie 21: Gelderland/Veluwe (Download hier)
De Utrechtse Heuvelrug is een afwisseling van statige huizen en kastelen, een gebied, dat de motorrijder nooit verveelt. Gezellige restaurantjes aan het water bieden je een smakelijk menu aan. Oude dorpen met rijke historie en fruitboomgaarden worden doorsneden, terwijl uitgestrekte bosgebieden veel paleizen herbergen en de watersport hoogtij viert. Anders is het op de Veluwe, waar de rustzoeker zijn paradijs vindt en de wandelaar niet uitgetippeld raakt.

MOTO73 editie 19: Zeeland (Download hier)
Wie kent ze niet, de Zeeuwse vrouw in haar traditionele klederdracht. De gesteven muts, smal oorijzer met rechthoekige gouden plaatjes en bloedkoralen collier. Op de markt in Goes kom je ze nog tegen, in “De Zak van Zuid Beveland” waarschijnlijk niet. Wel vind je daar oude dorpen, kronkelige dijken, heggengebieden en is er veel vers fruit verkrijgbaar. In Middelburg pronkt een prachtig centrum en op het Veerse Meer dobberen veel toeristen. Bruinisse heeft mossels langs de dijk en in Zierikzee staan verschillende terrassen met gezellige visrestaurantjes te wachten.

MOTO73 Editie 17: Kampen en Peel (Download hier)
Het Kempenland is acht zaligheden rijk, waarin de contente mens centraal staat. Het leven is goed in het Brabantse Land en dat is te merken aan de gezellige dorpskernen met terrassen. De puntige kerktorens zijn blikvangers en oude gerestaureerde panden nodigen je uit voor langer verblijf. Anders is het in de Peel; uniek in Nederland en overal heeft de natuur vrij spel. Er heerst nog stilte en de streek herbergt verschillende broedvogels en zoogdieren. 

MOTO73 Editie 15: Groene Hart en Utrecht (Download hier)
Het Groene Hart van Nederland, treffender kan de omgeving van deze eerste route niet omschreven worden. De kronkelendeMeije, de Kromme Mijdrecht, de Waver, de Winkel, de Amstel en de Gein, je ontmoet ze allemaal. Je bekijkt pittoreske dorpen en mooie natuurgebieden. Kastelen worden afgewisseld met houten woningen, die verspreid tussen de watertjes liggen. Je geniet van weidse uitzichten over het vlakke polderland met de achterliggende bedrijvigheid.