Dakar Rally in 2020 naar Saoedi-Arabië?

Het gerucht gaat dat de Dakar Rally volgend jaar door Saoedi-Arabië rijdt. ASO en Saoedi-Arabië zouden hiervoor een vijfjarige overeenkomst hebben ondertekend.

Dit nieuws zou betekenen dat de Dakar Rally na elf jaar Zuid-Amerika z’n biezen pakt. De rally verliet Noord-Afrika en de Sahara vanwege terreurdreiging en opkomend moslimextremisme.

De beslissing om in 2020 de Dakar naar Saoedi-Arabië te verhuizen, moet niet eenvoudig zijn geweest. De 2019 editie van de Dakar Rally was de eerste keer dat de race werd gehouden in één land (Peru). De reden daarvan was promotie van de rally.

Kost veel geld

De verhuizing van de Dakar Rally naar Saoedi-Arabië zal ongetwijfeld veel geld hebben gekost. Nu heeft Saoedi-Arabië daaraan geen gebrek. Bovendien is het land erop gebrand om binnen de grenzen onderdak te bieden aan tal van autosportevenementen. Saoedi-Arabië is ook al gastheer van één ronde van het Formule E-kampioenschap en het door de FIA-gesteunde Middle-East Rally kampioenschap.

De 2020 editie van de Dakar Rally moet zich uitsluitend in Saoedi-Arabië afspelen. Voor toekomstige edities zouden landen Oman, Jordanië of Egypte in het programma kunnen worden opgenomen.

Saoedi-Arabië is geen gemakkelijk land met betrekking tot mensenrechtensituatie en het financieel ondersteunen van terreurorganisaties.

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Reacties