EICMA: MV Agusta’s dikste naked

MV verkoopt de nieuwe Brutale 1000 als een motorfiets die zeer dichtbij de F4 RC Superbike komt. Een understatement is dat zeker niet want met zoveel bruut vermogen en zo’n laag gewicht zit hij er ook echt niet ver vanaf..

Met de vier-in-lijn van de F4 komen er namelijk harde cijfers op tafel. Houd je vast: 115 Nm koppel, 208 pk bij 13.450 tpm en een mogleijkheid om hem tot een waanzinnige 212 pk bij 13.600 tpm te pushen door toevoeging van de racekit die een SC-Project titanium uitlaatsysteem bevat. Maar zelfs zonder dat systeem is één ding duidelijk: dit is absoluut de krachtigste naked van het moment. 

Hoewel het blok in de basis hetzelfde is als dat van de F4 RC is hij van binnenuit helemaal opnieuw bekeken. Titanium radiale kleppen die op hun plek schuiven door gesinterde geleiders. De verbrandingskamers zijn opnieuw ontworpen – en nu ook nog eens CNC-gefreesd – net als de krukas. De Brutale heeft zelfs een oliesplitter meegekregen die de olie gescheiden houdt van bewegende delen. Daardoor krijg je het effect van een dry sump smering en kan de koeling beter geregeld worden bij grote hellingshoeken.

Bon, genoeg over dat blok. Clip-ons, de nieuwste Brembo Stylema remklauwen, elektronisch instelbare Öhlins vering, een TFT-dashboard, volledige led-verlichting en zelfs bochtenverlichting. Werkelijk alles wordt uit de kast getrokken voor de uitgeklede F4. En dan toch weegt hij droog slechts 184 kilo. In theorie heb je dus 1,1 pk per kilo. Waanzin.

Bijvoeging Serie Oro betekend zoveel als gouden serie en houdt in dat er slechts 300 van gebouwd worden. De gouden ketting die het achterwiel in beweging zet is daar een viering van. Maar het is bijna zeker dat er ook een Brutale 1000 voor de gewone man zal komen. 

Foto’s: MV Agusta

Gerelateerd

REAGEER OP DIT ARTIKEL