HAN gaat groen

De studenten autotechniek zijn altijd baanbrekend bezig en regelmatig komen daar zeer interessante resultaten uit. Zo hebben ze op 14 juni een belangrijke dag ineengezet op het Midlandcircuit in Lelystad. Allereerst wordt daar dan een Ecomarathon verreden, waarbij deelnemers moeten zien zo zuinig mogelijk te rijden. Dat gaat natuurlijk niet zomaar, de voertuigen moeten worden gemaakt voor een budget van maximaal 1000 euro en er moet rekening worden gehouden met enkele eisen aan het voertuig, meestal aangaande veiligheid.

De marathon wordt verreden op een bochtig parcours, waarbij de deelnemers ook nog eens een gemiddelde snelheid van dertig kilometer per uur moeten zien aan te houden. Bij voorgaande edities zijn al verbruikscijfers van 1 op 300 tot 1 op 350 behaald. Met de voortschrijdende techniek moeten die cijfers misschien wel verbeterd kunnen worden.

Daarnaast wordt van de gelegenheid gemaakt om een Zero uit te melken, wat betekent dat de motor in de praktijk van volle lading tot absoluut leeg gereden wordt. Een volgauto zorgt voor een veilige terugkeer. Met deze gegevens willen de studenten de huidige stand van zaken weten, waarna ze zelf aan de slag gaan met de ontwikkeling van een eigen elektrische motor.

Hun eisen zijn echter ietsje zwaarder: de motor zal minstens 100 kilometer op een accu moeten lopen, ongeacht de manier van rijden. Rustige chauffeurs zullen daarna beloond worden met extra actieradius, maar ook de Lorenzo’s onder ons zullen dus minstens 100 kilometer moeten kunnen halen…. We zijn benieuwd wat hier uit gaat komen, maar zullen nog even geduld moeten hebben. Het project duurt een jaar of drie…

Gerelateerd

REAGEER OP DIT ARTIKEL