Let op beschadigde wegen!

Nu de sneeuw voor een groot deel in Nederland van de wegen is verdwenen, kunnen er gaten in die wegen voor terugkomen. Voor een automobilist is dit al niet prettig maar voor een motorrijder kan dit zeer ernstige gevolgen hebben.

Weggebruikers hebben al kunnen constateren dat onze wegen op sommige punten van slechte kwaliteit zijn, als gevolg van de langdurige vorstperiode. Met name voor motorrijders kunnen gaten in het wegdek een groot gevaar opleveren.

De wegbeheerders zijn druk aan het inspecteren en repareren, maar er gaat tijd overheen voordat men alle gevaarlijke knelpunten heeft opgelost. Ver vooruit kijken doet de motorrijder altijd al, maar onder de huidige omstandigheden is dat zeker van belang. Zolang de wegbeheerders dus nog aan het werk zijn ligt er zeker ook een grote verantwoordelijkheid bij de motorrijders zelf.

Wat kun je als motorrijder zelf doen? De KNMV komt met deze punten:
– Check voordat je gaat rijden de bandenspanning. Door het stilstaan kan de band iets leeg zijn gelopen.
– Zorg altijd voor een schone koplamp. Door vuil neemt je lichthoeveelheid enorm af. 
– Maak regelmatig je vizier schoon. Het liefst gewoon met water.
– Kijk altijd ver vooruit en plan je route.
– Probeer zoveel mogelijk bochten in rechte lijnen te rijden; hierdoor heb je minder dwarskrachten en dus minder kans op glijden.

– Pas je snelheid aan de omstandigheden aan.
– Let op verschillende soorten wegdekken, zoals van asfalt naar klinkers.
– Zie je een gat pas op het aller laatste moment, dan kun je er beter door rijden dan rare gevaarlijke capriolen uithalen om dit te vermijden.
– Rij niet te dicht langs andere bestuurders, want door spoorvorming of door een geul in de weg kan je koers ineens veranderen.

Gerelateerd

REAGEER OP DIT ARTIKEL