Motorsport mogelijk in de ban

Voor motoren in het verkeer is een verzekering verplicht. Wanneer er een ongeluk gebeurt, moeten de kosten worden gedekt. Een dergelijke verzekering (WA) is er niet in de motorsport. En dat klopt niet, zo oordeelde het Europese Hof. Alleen is de verwachting dat geen enkele verzekeringsmaatschappij dit risico zal gaan dekken. Door deze uitspraak is daarom mogelijk het voortbestaan van alle motorsport in gevaar.

Het begon allemaal met een Sloveense boer genaamd Damijan Vnuk. Nadat hij van een ladder viel toen een tractor deze omver reed, werd een zaak aangespannen over de aansprakelijkheid. De betrokken kwamen er niet uit en zochten het hogerop. Tot het Europese Hof zich erover boog en oordeelde dat alle motorvoertuigen altijd en op alle terreinen verzekerd zouden moeten zijn. Dit heeft dan ook implicaties voor de motorsport op circuits. 

De uitspraak is al enige tijd geleden gedaan, maar de dreiging van de gevolgen in deze zaak laaide weer op nadat de Britse overheid er onderzoek naar deed. De conclusie was toen dat de motorsport inderdaad mogelijk in gevaar is. Britste belangenbehartigers voor de motorindustrie riepen daarop de overheid op de motorsport uit te sluiten van deze nog in te voeren regelgeving.

Of het allemaal zo ver komt, is nog maar zeer de vraag. De motorsport bestaat zo’n beetje zolang er al motoren zijn. Voor velen is de motorsport hun leven, voor de industrie is het onmisbaar en dan hebben we het nog niet eens over alle economische impact die de motorsport heeft. Dit zal niet zomaar verdwijnen door een boer uit Slovenië. Toch zal hier ongetwijfeld nog een en ander over te doen zijn, later dus meer.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.

Ik meld me hierbij aan voor de volgende mailinglijsten:
Vul een geldig emailadres in
Dat adres bestaat al in ons bestand
The security code entered was incorrect
Dank voor je aanmelding

Volgende artikel

De MotorExpo Assen

Gerelateerd

REAGEER OP DIT ARTIKEL