MV Agusta kondigt F4 RC 2018 aan

Vorige maand werd de nieuwe Lewis Hamilton F4 RC gepresenteerd, waardoor we er op konden wachten dat een replica van de machine zou komen, waarmee Leon Camier in het World Superbike rijdt. MV Agusta heeft voor 2018 een gelimiteerde versie aangekondigd; de 2018 MV Agusta F4 1000 RC.

RC staat voor Reparto Corse, wat vrij vertaald ‘Race Afdeling’ betekent in het Italiaans. Dit is een vrij belangrijke afdeling voor het merk, want alle modellen zijn in deze racefilosofie ontwikkeld. De F4 RC 2018 is een directe afgeleide van de motor van Leon Camier, maar moeten we hier blij mee zijn? De motor valt namelijk vaker uit dan dat hij de finish haalt..

Maar blij zijn we er zeker mee, want de F4 RC wordt aangedreven door het Corsa Corta-viercilindermotorblok met 79 mm boring en 50,9 mm slag en is goed voor een topvermogen van 205 pk. Met een racekit kan het vermogen zelfs naar 212 pk gebracht worden. Daarnaast heeft de F4 RC een centraal geplaatste nokkenasketting en radiale kleppen, en is de machine volgestopt met elektronische systemen, die grotendeels zelf aangepast kunnen worden. Denk aan de gasreactie, het maximale koppel, de motorrem, de reactie van het blok en zelfs de toerenteller kun je instellen zoals jij het wilt.

Wanneer we kijken naar het rijwielgedeelte van de 2018 F4 RC, dan vind je daar een NIX 30 Öhlins-voorvork met TiN-coating en een TTX36 achtershock met piggyback reservoir. Net als Öhlins vinden we ook Brembo terug op deze motor. Aan de achterkant heeft de motor een vierzuigerremklauw met een 210 mm-schijf en aan de voorkant zijn twee 320 mm remschrijven bevestigd met 30 mm 4-zuiger GP Monoblock-remklauwen, waar een Bosch 9 Plus Race Mode ABS met RLM aan is gekoppeld. Deze RLM is een extra optie wat staat voor Rear Wheel Lift-Up Mitigation, of te wel: een hulp om ervoor te zorgen dat het achterwiel geen eigen leven gaat hebben bij echt hard remmen.

De 2018 F4 RC wordt geleverd met een speciale kit in de vorm van een houten kistje. Dit kistje is gevuld met onder andere een SC-Project full titanium uitlaatsysteem dat samenwerkt met een speciale ECU, carbon plaatjes, een quick release-benzinedop, F4 RC bijrijderskapje, lichtgewicht boutjes en kleine andere onderdelen.

Ben je enthousiast geworden na het zien van de foto’s? We snappen helemaal dat je deze motor zou willen hebben. Er zullen dit jaar 250 stuks 2018 MV Agusta F4 RC’s worden gebouwd, dus je moet wel snel bij zijn. Volgend jaar worden er nog eens 250 gebouwd, wat een totaal maakt van 500 stuks. Prijzen worden later bekend gemaakt. Vergelijkbare 2016- en 2017-modellen werden voor ruim € 40.000 verkocht. Mocht je dit niet in een oude sok hebben liggen, dan kun je nu beginnen met sparen.

Foto’s: MV Agusta

Gerelateerd

REAGEER OP DIT ARTIKEL