Waar worden de meeste motoren gestolen?

Wil je snel van je motorfiets af? Dan kun je natuurlijk kiezen voor een gerenommeerde website. Als geld je niet uitmaakt is een dagje uit in Amsterdam ook een uitstekende keuze. In de hoofdstad van Nederland worden de meeste motorfietsen gestolen.

Volgens de zojuist diefstalcijfers van het Landelijke Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) zijn er in Nederland het afgelopen half jaar 731 motorfietsen gestolen. Dat is er overigens één minder dan de vergelijkbare periode vorig jaar. Van die 731 stuks zijn er maar liefst 240 ontvreemd in de regio Amsterdam. De regio’s Haaglanden en Rotterdam volgen met 116 gestolen motorfietsen.

Piaggo het populairst

Hoewel Yamaha met in totaal 141 gestolen exemplaren de lijst aanvoert, is de kans dat je Yamaha wordt gestolen een stuk kleiner dan bij Piaggio. Maar liefst één op de 80 wordt daarvan gestolen. Het gaat dan om 113 stuks van de in totaal 9.057 Piaggio’s die in Nederland rondrijden. Bij Kymco maak je vervolgens een kans van één op 93 dat hij ten prooi valt aan het dievengilde. 

Harley Davidson voor altijd foetsie

Mocht je overigens de hoop hebben dat je gestolen motorfiets op een gegeven moment weer opduikt. De kans daarop is met gemiddeld 22 procent niet heel groot. Vooral Harley’s verdwijnen in het niets. Van de 19 gestolen exemplaren is er slecht één weer opgedoken. Een telefoontje met André Bouwman van het LIV verklaart dat met name gestolen Harley’s vaak in onderdelen weer op de markt komen voor zelfbouwers. “Het is als particulier natuurlijk lastig om te achterhalen of je gestolen onderdelen koopt of niet. Maar als de prijs eigenlijk te laag is, zegt dat vaak genoeg. Onderdelen staan vaak wel geregistreerd. Dus als je wordt aangehouden en je motor wordt gecheckt en er worden gestolen onderdelen gevonden, heb je een probleem.” 

Langs de randen van Nederland loop je de minste kans dat iemand er met je motor vandoor gaat. In kleinere gemeenten buiten de stedelijke gebieden worden nauwelijks motorfietsen gestolen.

Lees hier wat je kunt doen als je motor is gestolen.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.

Ik meld me hierbij aan voor de volgende mailinglijsten:
Vul een geldig emailadres in
Dat adres bestaat al in ons bestand
The security code entered was incorrect
Dank voor je aanmelding

Gerelateerd

REAGEER OP DIT ARTIKEL