dinsdag 23 april 2024

Clubrit Overijssel: heuvels, kastelen en nog veel meer

Tijdens deze mooie tocht toer je langs dromerige watermolens, komt op allerlei nostalgische plekjes en zie je prachtige houtwallen. Natuurlijk worden de ‘bergen’ niet vergeten en bezoek je kastelen. Verder doorkruis je een kunststadje, bekijk je een arboretum en steek je onderweg misschien wel een kaarsje op. Langs de kant en bij de boerderijen liggen grote zwerfkeien.

Tekst en fotografie: Tom Boudewijns

Archemer- en Lemelerberg, uniek natuurgebied

Voor je liggen Archemerberg en de Lemelerberg, samen goed voor 715 hectare uniek natuurgebied. De beide heuvels zijn vanwege de verscheidenheid aan planten- en diersoorten van grote waarde en zijn grotendeels begroeid met heide en jeneverbes. Je rijdt vanuit Lemele via de Kerkweg over de Lemelerberg en komt in Dalmsholte, waar je zelfs een partijtje klompjesgolf kunt spelen.

Een prachtige verzameling grote statige boerenhoeven bij Junne

In de omgeving van Giethmen en Ommen is het stil. Het is de streek van de vakantieganger. Anders is het bij Junne en Beerze. Een mooie verzameling hoeven markeert de Nieuwe Hammerweg in de Junnerbelten. Campings liggen er in de schitterende bossen van het Beerzer Zand. Het gebied maakt deel uit van de Boswachterij Ommen, met gemarkeerde wandelpaden, zoals het Overijssels Vechtdal Wandelpad.

Een prachtige verzameling grote statige boerenhoeven bij Junne.

Het natuurreservaat Engbertsdijksvenen

Je doorsnijdt rijdend over de Paterswal, het veengebied Natuurreservaat Engbertsdijksvenen. Nog altijd zijn in dit buitengebied de sporen zichtbaar van het roemruchte verleden. De Paterswal, die iets hoger ligt dan de omringende moerassen, werd vroeger door de paters gebruikt als verbindingsroute tussen het klooster van Sibculo en de stad Almelo. Het veenmuseum Vriezenveenseveld ligt er klaar om je een duik in het verleden te laten nemen. Je krijgt er een rondleiding door het museum en kunt met een treintje over het smalspoor op een unieke manier kennismaken met de veencultuur.

Eifel, Duitsland: prachtige natuur en overweldigende uitzichten

Waterradmolens Van Bels en Van Frans

De strakke Vinckenweg brengt je via de Pollen naar Geesteren, waar eventueel een kleine kaart klaar ligt voor een hapje. Een stukje rondtoeren in het open gebied met de naam Dal van de Mosbeek en dan wandelen en een bezoekje brengen aan het in Saksische stijl verbouwde restaurant, voorheen de waterradmolen Van Bels in Vasse. Bekijk dan ook gelijk de tegenoverstaande bovenslagwaterradmolen Van Frans. Beide molens zijn te bezichtigen.

De vrouwen bekijken de Witte Wiefkes in het Sageland.

De talrijke vakwerkhuizen en een los hoes in Oud Ootmarsum

Vanuit het bosgebied Witte Berg draai je de Wittebergweg op. In de verte hoor je de lokroep van Oud Ootmarsum, een eeuwenoud vestingstadje. Ga er maar op af, want het bezit talloze vakwerkhuizen en heeft een raadhuis met rococoversiering. In de Smithuisstraat krijg je een beeld van de primitieve leefwijze van weleer. Daar staat namelijk een los hoes, een boerderijtype dat vroeger in Oost-Nederland veel te vinden was.

De havezate Singraven, met watermolen uit 1448

De havezate Singraven werd al in 1381 vernoemd en ligt bij een dubbele watermolen uit 1448. De molen is nog in gebruik als houtzaag- en korenmolen. In de omgeving liggen de natuurgebieden Singraven, Springendal, Borgbos, Sterrebos en Bergvennen. Je volgt de rivier de Dinkel en rijdt weldra langs kleurige heidevelden. Bij Denekamp heeft het stroomgebied van de Dinkel mooie oeverlandschappen en je vindt er vochtig broekbos, houtwallen, gras- en hooiland. Het gebied is ook zeer vogelrijk.

De havezate Singraven, met watermolen uit 1448.

Arboretum Poortbulten bij De Lutte

Pas in de omgeving van De Lutte op voor het spookdier kardoes of hellehond. Zo’n 85 jaar geleden maakte de hellehond hier de omgeving onveilig en men weet niet zeker of hij uitgestorven is. Als je niet weet hoe hij eruit ziet: in Lutte staat een beeldje dat op hem lijkt. In Lutte is ook een arboretum, dat Poortbulten heet. Je vindt daar een grote collectie heesters en ook binnen- en buitenlandse bomen.

Pas bij De Lutte op voor de hellehond.

Toertip Gelderland/Overijssel: prachtige natuur en veel historie

De kastelen en tuinen van Diepenheim

Diepenheim is het kleinste stadje van Overijssel, waar het kasteel Weldam en de havezate Wegdam staan. De Franse kasteeltuin van Weldam is een bezoek zeker waard. In de omgeving van Diepenheim liggen maar liefst zes kastelen. Naast de eerder genoemde twee zijn dat Huis Diepenheim, het Nijenhuis, Westerflier en Warmelo. Ze staan zo dicht bij elkaar, omdat de omgeving erg moerassig was en men veilig voor de eventuele vijand wilde zitten.

Diepenheim heeft buiten de kastelen ook leuke andere pandjes.

Dingspelerberg met zicht op dingplaats en zwerfkeien

In deze streek ligt net voor Markelo in een fraai essenlandschap het plaatsje Stokkum te pronken. Markelo is één van de oudste gemeenten van Twente, waar ook de zwerfkeien opvallen. Deze keien zijn in de ijstijd mee naar ons land gevoerd en liggen nu als versiering langs boerderijen. Rijdend over de Larensweg en Dingspelerberg verlaat je Markelo.

Markelo is één van de oudste gemeenten van Twente.

Dorp Holten, met Holterberg, Beuseberg en Zuurberg

Het dorp Holten ligt tussen verschillende heuvels. Veel historische bezienswaardigheden zul je er niet aantreffen, want in 1829 is het dorp bijna geheel afgebrand. Wat je er wel vindt, is de prachtige Sallandse Heuvelrug met steile heuvels, diepe dalen en prachtige vergezichten. Het zijn erfenissen uit de IJstijd. Holten ligt op de grens van Salland en Twente en heeft de toerist veel te bieden. Dicht tegen het eindpunt liggen de schitterende Holterberg, de Beuseberg en de Zuurberg op je komst te wachten.

De Holterberg is een bezoek meer dan waard.

Route-informatie

VertrekpuntAlmelo Theaterhotel
Schouwburgplein 1, 7607 AE Almelo
EindpuntHolten
Lengte197 km

Download de route Clubrit Overijssel

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

2 Reacties

Reacties zijn gesloten.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen