Portugal: wachten op The Big One

Het is niet de vraag óf hij komt, maar wannéér hij komt, de tsunami die vanaf zee huizenhoog komt aanstormen en de hele kustverdediging wegvaagt. Het kan morgen zijn of over duizend jaar. Niet alleen in Nederland klinkt dit doemscenario bekend, in Portugal zitten ze met dezelfde dreiging. O Grande Onde, de Grote Golf, die de kust van de Algarve zal wegvagen. Wanneer komt hij, The Big One?

Michiel van Dam

Direct naast het vliegveld van Faro ligt Vale das Almas, een groot terrein dat aan de kerk toebehoort, maar wat moeten de bisschop, monniken, nonnen, kapelaans, priesters en wat dies meer zij daarmee aanvangen? Die hebben het al druk genoeg om hun kerk te vullen, dus geven zij het terrein in bruikleen aan de motorclub van Faro, die er jaarlijks een motortreffen organiseert dat naar eigen zeggen het grootste van Europa is. Daar komt veel goed volk op af, op de motor, in een tentje. Het oogt misschien wat martiaal, maar het gaat er allemaal gemoedelijk aan toe. Lange houten tafels en banken voor de mensen, onder tentzeilen tegen de zon.

De ijzeren paarden trekken veel bekijks. Ze zijn per categorie gerangschikt, met een rood-wit lintje eromheen en een MC-Faroïst onder een parasol om de boel in de gaten te houden. Je komt algauw ogen en geheugenkaarten te kort. Radical Custom. Old School. Cafe Racer. Street Fighter. Strange Chopper. Rat. Look but please don’t touch. Net als deze motoren zijn ook veel bezoekers speciaal opgedirkt. Veel korte broeken en sandalen boven leren jasjes met kleurige symbolen, veel vlagvertoon ook. Tussen in leer gehulde bikerlijven stijgt blauwe rook op. Bikestunts? Nee, gegrilde sardientjes op de grill, het Portugese volksvoedsel bij uitstek. In Portugal geen industrievoer zoals Unox-rookworst, dat in Nederland als een speciale lekkernij wordt gepresenteerd, op dergelijke festijnen. Op dit Portugese volksfeest gaan ze zelfs nog een stap verder: wie lust er gedroogde octopus van de houtskoolgrill? Verschillende tentjes bieden die lekkernij aan. In mijn geval gratis, want zo’n Hollander moet deze lekkernijen toch proeven?

Totale Afstand: 467523 m
Download deze route

DOWNLOAD ROUTE EN GDB

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.

Ik meld me hierbij aan voor de volgende mailinglijsten:
Vul een geldig emailadres in
Dat adres bestaat al in ons bestand
The security code entered was incorrect
Dank voor je aanmelding

Gerelateerd

REAGEER OP DIT ARTIKEL