Toertip Groningen

Met standaardintro, overnemen uit laatste productie (editie 16)

Gaat er niets boven Groningen?

Mensen worden naar de provincie gelokt met de slogan 'Er gaat niets boven Groningen' en dat is een behoorlijk boude uitspraak. Dát maken we zelf wel uit. En daarom rijden we een uitgebreide tocht door de noordelijkste hoek van ons land.

Vanuit Westerbroek, aan de oostzijde van de stad Groningen, vertrekken we en al snel rijden we tussen de weilanden. Op deze mooie dag nemen we de kleuren eens goed in ons op: het sappige groen van het land, het frisse blauw van de lucht en… het diepe rood van de boerderijen. Allemaal zijn ze opgebouwd van rode baksteen, met zo nu dan eens een anders gekleurde versiering. Deze boerderijen staan in een decor van prachtige tuinen met waterpartijen en hoge bomen, die de altijd aanwezige wind over het vlakke land afremmen.
De eerste motorrijder komen we tegen voor de uit 1230 stammende Martinuskerk in Middelbert, maar eruitziet alsof de aannemer net vorige week de boel heeft opgeleverd. Het is een prachtig en statig gebouw.
Echte nieuwbouw zien we in Ten Boer op het Koopmansplein. Het kan dus toch, bouwen in historisch perspectief, het lijken namelijk net echt oude koopmanshuizen. Dit mag gerust een voorbeeld zijn voor andere gemeenten. Echt uit ons dak gaan we trouwens op de wegen die nu volgen. Bochtige wegen tussen de dorpjes, of mooi rustig langs het water.

Terugkomen
In Appingedam kijken we even naar de huizen met de hangende keukens en verder gaan we naar Oosterwijtwerd, Wirdum en Loppersum, met natuurlijk nieuwbouw en het prachtige hotel Stationszicht. Oude glorie, die echt bewaard moet blijven en waar we nu in ieder geval stoppen voor een lekker bakkie koffie.
Het volgende dorp is Doodstil, ooit verkozen tot mooiste plaatsnaam van Nederland. Maar ja, wij motorrijders zijn niet de stilste weggebruikers en we volgen de route dus verder naar Uithuizen, waar we een kijkje gaan nemen bij de Menkemaborg. Ooit vervulde het de functie van een soort kasteel, nu is het eigendom van het Groninger Museum en geeft het inzicht in het leven in de 17e en 18e eeuw.
Vanuit Uithuizen vervolgen we het noordelijke deel van onze route en rijden door Pieterburen, waar we op een terras iemand uithoren over de streek en er zo achter komen dat er nog meer te beleven is dan we nu in een paar uur kunnen zien. Dat wordt dus nog een keer terugkomen. Via Kloosterburen, waar oldtimermuseum De Ronkel is gevestigd, rijden we westelijk door de Marne en komen uit bij de Lauwerszee. Wij rijden door Nationaal Park Het Lauwersmeer en zien de Pampusplaat, Schildhoek en Zoutkamperril. Water, moeras, vogels, vee, het is hier echt adembenemend mooi.

Zonder GPS
Via Zoutkamp komen we in Houwerzijl en stoppen bij het Theemuseum. Dat blijkt een stuk minder oubollig dan je misschien zou denken. En anders hebben ze in ieder geval een lekker terras en keus genoeg wat betreft eten en drinken. Veel thee ook, trouwens… Wie echt tijd heeft, kan een high tea laten serveren in de klokketoren. Dat kost je drie uur, maar je mag wel aan het klokketouw trekken om het volgende gerecht te bestellen.
In Aduaderzijl lezen we dat hier al in 1575 om de sluis werd gevochten met de Spanjaarden. Het is ons overigens een raadsel hoe ze de plek ooit hebben gevonden zonder GPS…
Wij gaan zuidelijker en rijden via Zuidhorn en het Paterswoldsemeer terug naar ons startpunt. Nou, wij zijn er wel over uit: er gaat inderdaad niets boven Groningen!


Startpunt
Hotel Westerbroek
Rijksweg West 11
9608 PA Westerbroek
050-404 64 04
westbroek@valk.com

Handige webadressen
www.menkemaborg.nl
www.groningen.nl
www.lauwersmeer.org
www.middelbert.nl

Productie: Ludo Sidler
 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.