Toertip Overijssel

Met standaard intro, uit nr 14 halen

Mooie motorprovincie

Het is de provincie waar de IJssel al eeuwen stroomt en het water voor sommigen vriend is en voor anderen vijand. Eén ding is in ieder geval zeker, motorrijden is er geweldig! En dus zijn we naar Ommen getogen, van waaruit we een prachtige rit gaan rijden.

Het is gelukt om uitgestrekte veldslagen in een Ommer museum te proppen en dat kon omdat het op schaal gebeurde. In het Tinnenfigurenmuseum zijn in verschillende kamers diorama's gebouwd waar je wat van de geschiedenis kunt leren. Ook kun je als je wilt zelf tin gieten en de figuren beschilderen. Leuk om te doen voordat je aan de reis begint. In Ommen is er veel activiteit door de pleziervaart die hier vanaf de Overijsselsche Vecht aanmeert, en dus is zijn er ook leuke terrasjes.
We beginnen op de brug en rijden naar Vilsteren, een dorpje ten westen van Ommen, dat een klassieke aanblik biedt als je komt aanrijden. Een kerktoren boven het groen en dichterbij zien we de mooie huizen, een school, alles keurig gerangschikt. Langs de Vecht is het prachtig rijden, en ineens worden we vertraagd door wat in eerste instantie een verkeersdrempel lijkt, maar het blijkt een oude dijk te zijn. Gelukkig. Hij schijnt al eeuwenlang grote buitenhuizen bescherming te bieden tegen overstromingen. En hier langs de Overijsselsche Vecht staan een paar prachtige oude buitens.
Zoals Huis te Rechteren, dat prachtig is omgeven door een grote tuin. Het werd gebouwd rond 1320 door Roderik en Herman van Voorst voor de bisschop van Utrecht die het op zijn beurt in bruikleen gaf aan deze broers. Nu wordt het particulier bewoond en is het helaas niet toegankelijk voor bezoekers.

Natte streek
We rijden door en komen langs Dalfsen en even verder bij zien we een stuw in de Vecht, met een speciale vistrap erin. Die is aangelegd toen bleek dat door de komst van de stuw de visstand wat al te erg afnam. Leuk om even naar te kijken. Even later rijden we Salland in, met z'n grote rietgedekte huizen. Deze regio heeft een lange historie, want al in 814 wordt er gesproken over Salahom, waar de rivier de Hisla de zee instroomt. Met een beetje fantasie haal je daar nog wel 'Salland' en 'IJssel' uit, nietwaar? In 1308 kreeg het gebied dijkrecht – waardoor het zich kon versterken.
Ook in Overijssel struikelen we – figuurlijk – over het water. De netgenoemde Vecht, het Zwarte Water, de IJssel, we noemen er maar een paar. En de strijd van de mens om zoveel mogelijk land te behouden in deze natte streek blijft niet onopgemerkt. Je ziet dijken, molens en gemalen. We stappen even af bij gemaal Streukelerzijl. Hij neemt een bijzondere plek in de geschiedenis in, want het is het eerste poldergemaal waarvan de schroefpompen met elektro- en dieselmotoren worden aangedreven. Het is nog steeds in bedrijf.
Vlak na het gemaal komen we in Hasselt, een oude Hanzestad. Aan de grachten staan nog van die prachtige oude koopmanshuizen. Leuk om wat rond te dwalen en misschien je motor eens op de foto te zetten voor zo'n mooie gevel. Op de markt halen we een kop koffie en een broodje en rijden daarna naar het Kalkovenwegje in Hasselt. Daar staan – hoe kan het ook anders – kalkovens. Die werden vroeger gebruikt om schelpen te verbranden en met het verkregen kalk kon de turfgrond worden verbeterd. Want turf is heel lang heel belangrijk geweest, en de turfhandel bestond hier al in 1500.
We zakken wat af en komen in Zwolle, de hoofdstad van de provincie. Door nieuwe buitenwijken rijden we de oude vestingstad in. De gezelligheid trekt, en de winkels nodigen uit, maar we zijn vandaag naar Overijssel gekomen om te motorrijden. Wij rijden richting Wijhe en willen echt langs het water rijden en niet over de provinciale weg. Het is even puzzelen, maar we komen eruit. Het rijden is hier echt een belevenis, over de eeuwenoude dijken. Wat opvalt: de bomen naast de dijken zijn ook oud en hoog. En je hebt in Overijssel zoveel bos tussen de akkers dat het landschap nooit verveelt.
De volgende stop dient zich in Raalte aan. We nemen een kijkje in het American Motorcycle Museum, echt leuk voor wie van historie en techniek houdt. Er zijn – natuurlijk – veel Harleys en er worden veel motoren gerestaureerd. Het is de privé-collectie van Max en Ans Middelbosch. In restaurant Tivoli ernaast kun je trouwens prima eten, om je stop te complementeren.
Daarna is het nog even heerlijk rijden over de Holterberg (gesloten van 21.00 u tot 9.00 u) en via Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug rijden we terug naar het startpunt in Ommen. Deze kant van Overijssel is weer heel anders. Er is veel minder water, maar er zijn nog wel van die prachtige statige huizen, hoge bomen, ruime wegen en vriendelijke mensen. Hier kun je zonder problemen de mooiste weg rijden. We komen dus zeker nog eens terug in Overijssel!


Startpunt
Hotel Wildthout
Hammerweg 40
7731 AK Ommen
0529-451592
www.wildthout.nl


Handige webadressen
www.tinnenfigurenmuseum.nl
www.ammh.nl (American Motorcycle Museum)
www.overijssel.nl
www.ommen.nl
www.dalfsen.nl
www.zwolle.nl

Productie: Ludo Sidler

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.