Utrecht

Steeds weer anders

Variatie kenmerkt deze route door de provincie Utrecht. Bossen, heuvels, weilanden, oude kastelen, nieuwe woonwijken, rivieren, meren – Utrecht heeft het allemaal. Wij maken ons op voor een paar uurtjes afwisseling.

We starten onze motoren aan de oostkant van de provincie, net buiten Amersfoort in Leusden. Om ons heen veel bossen en op de kaart zien we dat Leusden ruwweg ligt tussen de Gelderse Vallei en de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug. We vertrekken in noordelijke richting naar Spakenburg. Op weg daar naartoe rijden we door de nieuwbouwwijken van Amersfoort en zien een complete stad verrijzen op een plek waar tot voor kort nog koeien stonden te grazen. We vermaken ons op de smalle weggetjes door het weiland – nu ze er nog zijn, want Amersfoort rukt op! In Spakenburg gonst het zes dagen per week van de bedrijvigheid. Er worden nog botters gebouwd, en er is een levendige vishandel. Af en toe zien we nog wat dames in klederdracht en bij het Spakenburgs Museum vernemen we dat er nog ongeveer 300 mensen in het dorp zijn die zo gekleed gaan. Het museum is trouwens best de moeite waard met veel informatie over het leven in de Spakenburgse gemeenschap. Een leuke aanvulling is misschien een bezoekje aan het Klederdracht- en Visserijmuseum.

Stoute soldaten
Langs het Eemmeer rijden we verder over de dijk en kijken al rijdend naar de drukte op het water van de plezier- en beroepsvaart. We laten het water achter ons en sturen richting Baarn en Soestdijk. Vanaf de weg zijn er veel grote, statige gebouwen te zien. Ooit gebouwd als woonhuizen, inmiddels zijn de meeste in het zicht gelegen panden in gebruik als kantoorruimte. We stoppen natuurlijk ook even tegenover paleis Soestdijk. Een bezoekje kan nu nog, want het voormalige woonhuis van prins Bernhard en prinses Juliana is tot 2010 open voor het publiek. Vlak bij Soestdijk ligt Lage Vuursche, waar kasteel Drakesteijn is, de voormalige woning van koningin Beatrix. In het dorpje zijn veel eetgelegenheden en terrassen voor de vele wandelaars, fietsers, motorrijders en andere dagjesmensen. Het is er gewoon hartstikke gezellig. Wij vonden het een mooi moment om te zien en gezien te worden. Uit het bos rijden we verder en nu komen we in een landbouwgebied. Maartensdijk, Westbroek, Achttienhoven, kleine dorpjes met mooie boerderijen, water, boomgaarden en waar je kijkt grazend vee. Nog meer aantrekkelijke terrassen zien we bij de Loosdrechtse Plassen. Het kost moeite de verleiding te weerstaan om op elk even een bakkie te doen en naar de mensen te kijken. We slingeren langs de Vecht verder naar Kortenhoef, Loenen en een aantal forten van de Hollandse Waterlinie. In Nieuwersluis staat de militaire gevangenis. Aan de overkant van het water zien we een restaurantje met de treffende naam ‘Het Stoute Soldaatje’. Bij Haarzuilens bekijken we het sprookjesachtige kasteel De Haar. In 1892 werd in opdracht van Etienne van Zuijlen van Nijeveld het kasteel gerestaureerd naar model van het bouwwerk dat 500 jaar eerder werd gebouwd. Het kasteel en de tuinen zijn het hele jaar te bekijken. Daarna door Harmelen naar Montfoort, dat al in 1329 stadsrechten kreeg. Het kasteel Montfoort aan de Hollandsche IJssel stamt uit ongeveer 1150. Op het water ook hier veel pleziervaart. Op de motor is het leuk langs de kade te rijden en de heel scherpe bocht is voor auto’s nauwelijks te doen, maar motoren kunnen het nét.

Bronzen stier
Het zuidelijke deel van de route wordt gedomineerd door de loop van het water. We rijden door IJsselstein en komen bij de Gein en de Oude Gein. Snap je meteen ook waar Nieuwegein z’n naam aan te danken heeft… Dorpen als Jutphaas en Vreeswijk zijn inmiddels opgeslokt door de nieuwe wijken rondom IJsselstein en Nieuwegein. In Vreeswijk kijken we bij Museum Scheepswerf, dat een heel andere kijk op de scheepsbouw geeft dan eerder die dag in Spakenburg. Binnenvaartschepen worden hier met oude technieken opgeknapt, om zo de authenticiteit te waarborgen. Het is heel leuk om de oude gereedschappen en draaibanken te zien. Al met al een prachtige koffiestop. Zogenaamde Oude Buitens van de bisschoppen van Utrecht vinden we in de omgeving van Langbroek. De bisschoppen lieten de moerasgebieden ontginnen en bouwden er burchten in ter verdediging; de een nog groter dan de ander: Rhijnestein, Groenesteijn, Sandenburg en Walenburg. Nu is het vooral een inspirerende omgeving voor kunstenaars, zoals je kunt zien aan de enorme bronzen stier van Willem Lenssinck in Langbroek. Kasteel Huis Doorn is natuurlijk bekend vanwege de uit Duitsland gevluchte keizer Wilhelm II die er woonde van 1920 tot 1941. Het gebouw zelf is zeker een kijkje waard. We zijn weer terug in de bossen en volgen de route over de Utrechtse Heuvelrug en rijden door Leersum, Maarsbergen en Woudenberg en zo terug naar Leusden. Als laatste onderdeel van deze route zou je een bezoek kunnen brengen aan Amersfoort dat dit jaar het 750-jarig bestaan viert. Voor wie het motorrijden even zat is: er een leuke stadswandeling te maken via de VVV.

Startpunt
Deze route heeft twee verschillende startpunten. Kom je uit het oosten van het land, dan kun je beter in Leusden beginnen. Motorrijders uit het westen starten beter in Breukelen.
Hotel Leusden
Philipsstraat 18
3833 LC Leusden
leusden@valk.com

Hotel Breukelen
Stationsweg 91
3621 LK Breukelen
breukelen@valk.com


Handige webadressen
www.paleissoestdijk.nl
www.kasteeldehaar.nl
www.lenssinck.nl
www.huisdoorn.nl
www.amersfoort.nl

Productie: Ludo Sidler/Motoerit


 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.