Viagra Calabrese

Peperworst en bandieten zijn de pittige ingrediënten van een motortocht door Calabrië, onderin de laars van Italië. De tocht werkt verkwikkend op je stuurmanskunsten, het libido van de motorrijder. Lang hoorde de ruige streek niet bij Europa. Zeemonsters en bedwantsen waren voor velen net een stap te veel.

Als Michiel van Dam dan ook nog hoort over zeemonsters en bedwantsen speert hij met zijn motormaat Uwe Krauss naar de wreef van de Italiaanse laars. Reisschrijvers lieten Calabrië lang links liggen, maar Michiel brengt daar nu verandering in.

Michiel van Dam

Vaart houden. Over de kuilen vliegen, niet er doorheen ploegen. Het wegdek vanaf de kustweg naar het binnenland vraagt alle aandacht. Hebben we dan nog wel voldoende oog voor het omringende natuurschoon? Nou en of. Het uitzicht treft ons als een mokerslag tussen de ogen als we door de laatste bocht komen.

Total distance: 381195 m
Download

Het spookdorp Pentedattilo kan door geen filmdecorbouwteam worden verbeterd. Het werd in de jaren zestig verlaten vanwege dreigende aardbevingen en overstromingen en biedt een panorama waar we graag voor uit het zadel komen. Dat moet ook wel, want de weg houdt onderaan de helling op, de huisjes daarboven zijn alleen te voet bereikbaar.

We drijven de Ducati’s verder landinwaarts en passeren een monument voor Edward Lear. Die negentiende-eeuwse Engelsman was een van de weinige reisschrijvers die zich in Calabrië waagden. Zijn land- en tijdgenoot August Hare schreef over Calabrië het volgende: ‘De uitgestrektheid en de lelijkheid van de districten waar men doorheen moet, de kaalheid en smerigheid van de herbergen, de rauwe zeden van de bewoners, de foltering van de muskieten, de verschrikking van aardbevingen, de onveiligheid van de wegen vanwege de rovers, het oneindig grotere gevaar van malaria of tyfus vanwege het slechte water, zijn natuurlijke oorzaken die tot nog toe steeds vreemdelingen uit het zuiden vandaan gejaagd hebben.’ Zelfs de onversaagde Duitse wereldboemelaar Goethe nam een zeeroute om dit deel van Italië te omzeilen. Want Calabrië was berucht om bandieten, muskieten en ander ongedierte dat de spaarzame herbergen bevolkte. Goethe: ‘Heer waard, mijn bed krioelde van de wandluizen!’ Waard: ‘Wat had u dan verwacht? Kolibries?’

DOWNLOAD DE MOTORROUTES

Gerelateerd

REAGEER OP DIT ARTIKEL