Crossen op de Veluwe onder druk

Verplaats lawaaisporten van de Veluwe naar andere locaties en voeg ze samen met al bestaande ‘recreatieterreinen met herrie’, bijvoorbeeld bij snelwegen, buiten of aan de randen van de Veluwe. Deze oproep doet de Gelderse Milieufederatie (GMF) in een open brief aan de Veluwe Commissie, de provincie Gelderland, de Veluwegemeenten, terreinbeherende instanties en andere belangenorganisaties, meldt De Stentor.

Aanleiding voor de oproep van de Milieufederatie is het feit dat de provincie Gelderland onlangs vergunning verleende voor een motorcrossterrein bij Ermelo en een schietterrein bij Elspeet, beide midden in het Veluws natuurgebied. Dat is volgens de Milieufederatie geheel in tegenspraak met het provinciale beleid.

De GMF pleit voor concentratie van lawaaisporten. “Daar waar de ‘lawaairecreatie’ verdwijnt kan de natuur zich herstellen en kan de natuurgerichte recreant weer genieten van een ongestoorde omgeving. Bovendien worden daar ook allerlei vormen van vervuiling voorkomen zoals met olie, schiethagel en kleiduivenresten.”

Schietterrein de Berkenhorst bij Elspeet kan in de ogen van de Milieufederatie worden verplaatst naar de locatie van de Motorcrossclub Nunspeet aan de Elspeterweg, tussen de A28 en het spoortraject Amersfoort-Zwolle, of naar de locatie Dorhout Mees bij Biddinghuizen waar al een schietbaan ligt. In de Zeeuwse gemeente Reimerszijn diverse geluidssporten samengebracht op één locatie. Als het in Zeeland kan moet dat ook mogelijk zijn op de Veluwe, aldus de Gelderse Milieufederatie. Later meer…

Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.