De Boer, Streuer en Pouw kampioen

Het Dutch Superbike-podium van de tweede manche: Arie Vos, kampioen Danny de Boer en Bob Withag. Foto: Jowin Boerboom.

Ongekend spannend was de ontknoping van het Nederlands kampioenschap wegrace. Pas in de laatste meters werd zondag voor ruim 6000 toeschouwers op het TT Circuit in Assen de klasse Dutch Superbike beslist. Danny de Boer uit Staphorst greep de titel. Ook in de zijspanklasse was de spanning te snijden. Daarin werden Bennie Streuer en Kees Endeveld Nederlands kampioen. In de 125cc ging de nationale wegracetitel naar Roy Pouw, die hiermee, net als Streuer en De Boer, voor het eerste Nederlands kampioen werd tijdens de MOTO73 Race of the Champions.

Vooral de strijd die Arie Vos en Danny de Boer in de Dutch Superbike uitvochten was er één om in een lijstje te doen. Tot aan de laatste bocht lag de strijd open. In die bocht, de dikwijls als scherprechter fungerende Geert Timmerbocht, greep De Boer zijn laatste kans. Bij het insturen van de chicane zette hij zijn Honda naast die van Arie Vos, waarmee de laatste de pas naar de winst en het kampioenschap op een faire wijze werd afgesloten. Het was de apotheose van een prachtige race, waarin vele malen van kop werd gewisseld. “In de laatste ronde, toen ik achter Vos lag, heb ik steeds in het achterhoofd gehouden dat ik mijn slag alleen nog maar kon slaan bij de Geert Timmerbocht. En dat heb ik gedaan”, aldus De Boer, die daarmee zijn eerste titel in het ONK op fantastische wijze in de wacht sleepte.

Voor de Drentse motorsportliefhebbers was het een bijzondere dag. Twee Drentse coureurs pakten de Nederlandse wegracetitel en dat is in jaren niet gebeurd. In de zijspanklasse greep het duo Bennie Streuer / Kees Endeveld het Nederland kampioenschap, terwijl Roy Pouw Nederlands kampioen in de 125cc werd. Streuer trad met het binnenhalen van de zijspantitel in de voetsporen van zijn vader Egbert. Streuer senior, driemaal wereldkampioen in de jaren tachtig, behaalde zijn laatste en elfde Nederlandse titel in 1991 en nu was het Bennie die op 26-jarige leeftijd zijn vader is opgevolgd. Hij kreeg de titel bepaald niet cadeau. Het duo Streuer / Endeveld wist dat ze hun rivalen Colin Nicholson / Jarno van Lith voor moesten blijven, anders ging het kampioenschap aan de neus van de Drentse stuurman voorbij.

Het leek goed te gaan. Streuer leidde de race vijf ronden lang en moest toen Nicholson voorbij laten gaan. Maar de Brit kon niet langer dan twee ronden de kop houden. Het vizier van zijn helm besloeg en dat was het eind van de titelaspiraties van Nicholson. In de achtste ronde kwam Streuer weer aan kop door en hij bleef tot de finish eerste. “Ik heb zo hard gereden als het kon. Ik wilde gewoon kampioen worden. Toen Nicholson mij voorbij was gegaan, was ik er wel zeker van dat ik hem kon bijhouden, maar het zou moeilijk worden om hem te passeren. Toen hij een beslagen vizier kreeg was het voor mij een geluk.”

Een andere Drentse rijder was al net zo gelukkig als Streuer. Dat was Roy Pouw. Na vele jaren van tegenslag gelukte het de 18-jarige Kerkenvelder het kampioenschap te pakken. Hij had genoeg aan de negende plek. Naaste concurrent Jerry van den Bunt werd tiende, waardoor Pouw geen risico liep. “Ik heb het koppie er bij gehouden. Dat was voor mij het meest belangrijk.” De winst in de 125cc was voor de Duitser Fritz.

De race in de klasse Supersport werd gewonnen door Randy Gevers in deze categorie was Raymond Schouten in augustus al kampioen geworden. Bij deze seizoensafsluiting was Schouten zo onfortuinlijk al in de eerste ronde onderuit te gaan. De val liep overigens goed af. De klasse Classics leverde winst op voor Niek Leeuwis. De twee Ducati-klassen, de 3D Cup A en B, werden respectievelijk gewonnen door John Middelkoop en Mervyn Verploegen.

De voorzitter van de organiserende Stichting Motorwegraces Assen, Jaap Timmer, was uitermate tevreden met het verloop van de laatste ONK-race van het seizoen. “Volop spanning, een goede opkomst van het publiek en geen grote ongevallen. Wat willen we nog meer. Daarnaast hebben we in onze MOTO73 Race of the Champions drie coureurs gekregen die nog nooit eerder Nederlands kampioen zijn geweest in het Open Nederlands Kampioenschap. Dat is ook bijzonder.”

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.