De vaste Nederlandse MXGP-rijders

Om in de MXGP’s van start te mogen gaan moet een rijder deel uitmaken van een team dat een contract voor het hele seizoen met promotor Youthstream heeft afgesloten. Van Nederlandse zijde zijn er contracten getekend door Team Yamaha Van Beers Racing, Beursfoon Suzuki MX Team en Jumbo TVE.

Teammanager Adri van Beers komt met Marc de Reuver en Herjan Brakke uit in de MX1. Beursfoon Suzuki start met Mike Kras in de MX2. Glenn Coldenhoff is de rijder van Jumbo TVE; hij rijdt ook in de MX2. Jeffrey Herlings (MX2) rijdt voor Red Bull Teka KTM Factory Racing MX2.

Voor de Nederlandse en Belgische GP’s had Beursfoon in de MX1 Patrick Roos aangemeld. Roos zal de GP van Valkenswaard in het paasweekend echter moeten laten schieten, omdat hij tijdens de kampioenscross in Halle van afgelopen zondag een enkelbreuk opliep.

Van de vijf vaste GP-rijders uit Nederland mag het meest worden verwacht van Jeffrey Herlings (16, Elsendorp). De jonge Brabander maakte een jaar geleden zijn GP-debuut. Slechts weinig rijders is het gegeven op een zo indrukwekkende wijze hun entree op het internationale podium te maken. Hij begon in Bulgarije met de klasseringen zes en drie. In Italië werd hij zesde en tweede, wat hem met de derde plaats in het dagklassement zijn eerste podiumplaats opleverde.

En toen kwam in het laatste weekend van april de Nederlandse Grand Prix in Valkenswaard. Daar was Herlings in beide manches oppermachtig. Hij bleef zich het hele jaar goed manifesteren. Helaas voor hem kwam er een voortijdig eind aan zijn seizoen door een val in de Tsjechische GP, waardoor hij in die GP niet scoorde en de laatste drie GP’s moest laten schieten, maar toch nog zesde in de WK-eindstand werd. Hij liep een zware schouderblessure op en moest worden geopereerd. Herlings was in de wintermaanden voldoende hersteld om zich optimaal te kunnen voorbereiden op het seizoen 2011.

Dat hij weer net zo sterk is als een jaar geleden liet hij in Gemert en Halle zien. In Gemert viel hij bij de start van de eerste manche en kon hij pas heel laat aan de achtervolging beginnen. Hij denderde door het veld naar voren om nog als vijfde te worden afgevlagd. De tweede manche schreef hij gemakkelijk op zijn naam en datzelfde deed hij twee keer in Halle. Eerder zegevierde Herlings ook al bij een wedstrijd in Italië.

Net als vorig jaar maakt Herlings ook nu weer deel uit van het fabrieksteam van KTM, het Oostenrijkse merk dat de laatste jaren een sterk stempel op de cross in de MX2-klasse heeft gedrukt. Zijn teammanager is wederom tienvoudig wereldkampioen Stefan Everts. Na zijn zege van vorig jaar geldt ook nu Herlings als de uitgesproken favoriet voor de zege in Valkenswaard.

Marc de Reuver (28, Lommel/B) loopt al een aantal jaren mee in de internationale motorcross. De carrière van de geboren Amstelvener wordt gekenmerkt door evenveel hoogtepunten als dieptepunten. Hoogtepunten waren enkele GP-overwinningen en een fraaie vijfde plaats in de eindrangschikking van de MX2 in 2006. Dieptepunten waren er voor hem in de vorm van zware blessures.

En dat zijn er in de loop der jaren al diverse geweest: gebroken nek, knieblessures, gebroken heup en bekkenproblemen. Net hersteld van een bekkenoperatie liep hij bij een training in Spanje afgelopen winter een schouderblessure op. De kampioenscross van Gemert kwam voor hem nog net te vroeg, maar in Halle was hij er wel weer bij. Hij finishte als vijfde en derde en dat was beter dan vooraf ingeschat.

De Reuver heeft nog een maand om zich voor te bereiden op de GP van Valkenswaard. Daar is de tegenstand vele malen sterker dan in Gemert en Halle, maar tweemaal een klassering bij de beste tien in de MX1 moet voor een volledig fitte De Reuver mogelijk zijn.

Glenn Coldenhoff (20, Heesch) begon een jaar geleden hoopvol aan zijn eerste GP-seizoen, maar al in de eerste GP ging het mis. Hij kwam in Bulgarije in de tweede manche ten val en brak zijn elleboog. Zodoende was hij lange tijd uitgeschakeld. Pas in de slotfase van het seizoen kon hij weer aantreden.

In vier GP’s scoorde hij zeven keer WK-punten met als beste uitslag een negende plaats in Lierop. In Gemert en Halle kwam Coldenhoff door valpartijen en pech niet echt uit de verf. Toch heeft hij er alle vertrouwen in dat hij in Valkenswaard zich zonder problemen twee keer in de punten zal weten te rijden.

Met de snelheid zit het bij Mike Kras (22, Fijnaart) wel goed. Zowel in Gemert als Halle wist hij in de eerste helft van de races een goed tempo aan te houden en reed hij met de besten mee. In het verloop van de vier manches moest hij echter noodgedwongen het gas een beetje dicht draaien, omdat hij problemen met zijn armen kreeg, iets dat bij crossers vaker voorkomt. Hij is al eens aan zijn armen geopereerd, zodat het hem zelf ook verbaasde dat hij er nu weer mee werd geconfronteerd. Hopelijk zijn de problemen in Valkenswaard achter de rug en dan mogen er goede resultaten van Kras worden verwacht. In 2009 schoot hij in de GP van Lierop uit zijn slof met een vijfde en een achtste plaats.

Van Herjan Brakke (22, Staphorst) mogen geen wonderen worden verwacht. Hij rijdt voor het eerst in de MX1-klasse. Vorig jaar begon hij net als Coldenhoff aan zijn GP-carrière in Bulgarije, maar ook hij liep daar een blessure (knie) op, waardoor hij vele maanden was uitgeschakeld. Nadat hij weer was hersteld maakte hij de overstap van de MX2 naar de MX1. Met een derde plaats totaal behaalde Brakke in Halle zijn eerste podiumplaats in een MX1-kampioenscross.

De Nederlandse Grand Prix motorcross – de tweede uit een serie van vijftien wedstrijden – wordt op paaszondag 24 april en paasmaandag 25 april in Valkenswaard verreden. Op zondag zijn de trainingen en kwalificaties en de beide manches van de Veteranen. Op maandag rijden de MX1, MX2 en EMX2 (Europees kampioenschap MX2) hun wedstrijden.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.