Gaat Herlings weer vlammen in Varsseveld?

Zondag 1 mei wordt in Varsseveld de derde KNMV ONK motorcross van 2011 verreden. De echte motorcrosskanonnen komen die dag naar Varsseveld; aan de start verschijnen Nederlandse toppers als Marc de Reuver, Erik Eggens, Glenn Coldenhoff, Mike Kras en Bas Verhoeven. De meeste aandacht gaat echter uit naar het grootste Nederlandse crosstalent in jaren: Jeffrey Herlings. De grote vraag daarbij is zonder twijfel of de 16-jarige profcrosser uit het Brabante Elsendorp zijn huzarenstukje uit 2010 kan herhalen, want toen reed hij ontketend alle andere deelnemers in Varsseveld op één ronde!

Net als in 2010 komt de motorcross-elite ook dit jaar weer naar Varsseveld, waar één van de zeven ONK-wedstrijden verreden wordt. Ondanks de concurrentie van buitenlandse motorcrossen is het erg verheugend dat niet alleen de complete Nederlandse crosstop naar Varsseveld komt, maar ook erg veel buitenlandse toprijders. In de MX1 zien we 19 buitenlanders op de deelnemerslijst staan, waaronder Yentel Martens (B), Rickard Sandberg (S), August Justs (LV) en Kristof Salaets (B).

In de MX2 wordt zelfs de helft van de 44 startplaatsen ingenomen door buitenlanders, die onder aanvoering van de regerend Open Nederlands Kampioen Joel Roelandt Jeffrey Herlings het leven zuur willen maken. Andere bekende buitenlandse MX2-rijders zijn Nick Triest (B), Jordi Tixier (F), Jack Brunell (GB) en Harri Kullas (SF). De gretigheid van de buitenlanders om tegenwoordig in het ONK aan de start te verschijnen wordt mede veroorzaakt door het feit dat er naast punten voor het kampioenschap per klasse ook een zeer vette prijzenpot van 20.000 euro is te verdelen!

De Achterhoekse eer zal in Varsseveld verdedigd worden door onder meer Erik Eggens uit het nabij gelegen Lichtenvoorde en Rob Kraaijevanger uit Didam. Voormalig GP-topper Eggens stopte een paar jaar geleden, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dit jaar doet hij toch weer mee aan het ONK. Als één van de oudere rijders in MX2 merkt hij dat de jonge garde tegenwoordig bloedsnel is, maar in Varsseveld zal hij er alles aan doen om te laten zien dat zijn herintrede in de motorcross kans van slagen heeft.

Behalve de MX1 en MX2 rijden in Varsseveld ook nog de MX-dames en de Jeugd 85 cc. Bij de dames moet Nederlands kampioen Marielle de Mol uit Heesch het onder meer opnemen tegen de Duitse wereldkampioene Steffie Laier. Bij de 85cc jeugd kan de jongste motorcrossgeneratie tot 15 jaar laten zien waartoe ze in staat zijn. Aangezien de 2010-jaugdkampioen is doorgestroomd naar de MX2, ligt in de jeugdklasse alles open. En dat blijkt: de eerste vier ONK-heats van 2011 kenden steeds een verschillende winnaar: Freek van der Vlist, Davy Pootjes, Michael Eccles en Rene de Jong.

De trainingen beginnen zondag 1 mei om 9.00 uur en om 12.00 uur valt het starthek voor de eerste keer. Het Varsseveldse motorcrosscircuit De Vennebulten is erg goed bereikbaar, direct aan de N18 Varsseveld-Lichtenvoorde, tegenover café De Radstake. Er zijn ruim voldoende parkeerplaatsen voor handen. De entree bedraagt 20 euro. Jeugd betaalt 10 euro en onder de tien jaar mag je onder begeleide gratis naar binnen. Tussen de wedstrijden door kan iedereen genieten van een hapje en een drankje in de grote feesttent.

Foto: Ray Archer

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.