Herlings slaat zijn slag in Valkenswaard

Een jaar geleden baarde Jeffrey Herlings (84) opzien door als debutant in de Grands Prix motorcross op oppermachtige wijze in Valkenswaard zijn eerste GP-zege te boeken. Nu, een jaar later, is hij geen debutant meer en weet men wat hij kan. Het zeer goed opgekomen Nederlandse publiek rekende vast op een zege van de Brabander, maar dat was op voorhand geen uitgemaakte zaak, ook al reed Herlings op zaterdag in de kwalificatie bijzonder sterk. Twee weken voor Valkenswaard tijdens de GP van Bulgarije was zijn nieuwe KTM-teamgenoot Ken Roczen heel erg goed op dreef. Zou hij dat in Valkenswaard ook kunnen zijn?

Roczen reed inderdaad goed, maar moest in beide manches al snel ervaren dat op deze baan Herlings voor hem een maatje te groot was. In de eerste manche ging Herlings er vanaf de start als een speer vandoor. In de beginfase probeerde Roczen aan te klampen. Hij bleef een aantal ronden goed in het spoor van Herlings, maar zag geen kans een bedreiging voor Herlings te vormen. Toen Roczen zich dat realiseerde drong hij niet meer aan en was de race gelopen.

In de tweede manche had Roczen kopstart, maar nog voor het eind van de eerste ronde had Herlings de eerste plaats overgenomen. Niet voor lang, want Herlings klapte hard van de motor. Binnen de kortste keren zat hij weer in het zadel van zijn KTM en zette de achtervolging in. Zeer snel was hij alweer tweede en zag hij Roczen voor zich rijden. De Duitser had geen enkel verweer tegen de aanval van Herlings, die de leiding overnam en net als vorig jaar beide manches van zijn thuis-GP wist te winnen.

Herlings over zijn wedstrijd: “Het rijden ging goed. Ik had in beide races een goede start. In de tweede race ging ik onderuit. Ik was net voorbij Ken toen de achterkant van de motor alle kanten opsloeg en ik de motor niet meer kon houden. Ik was gelukkig snel weer tweede. In een paar ronden kwam ik voorbij Ken. Daarna dacht ik nog maar aan één ding: niet vallen. Iedereen verwachtte dat ik twee keer zou winnen, maar je moet het toch maar doen. Het is geweldig om nu in Valkenswaard weer te winnen.”

Het dagklassement werd met 50 punten gewonnen door Herlings. De tweede plaats (44 punten) was voor Ken Roczen. Tommy Searle werd met 40 punten derde. In het WK-klassement is Herlings van de derde naar de tweede plaats geklommen. Roczen leidt met 94 punten. Herlings is hem tot op acht punten genaderd. Searle staat derde met twee punten minder dan Herlings.

Glenn Coldenhoff scoorde met de klasseringen twaalf en dertien in beide manches en werd twaalfde in het dagklassement. Mike Kras werd vijftiende in de eerste manche en viel in de tweede uit.

Wereldkampioen Antonio Cairoli zegevierde in de MX1. De Italiaan won de eerste manche na een lang en fraai duel met Max Nagl en Steven Frossard. In de tweede manche zegevierde Nagl en werd Cairoli tweede en David Philippaerts derde. Op het erepodium werd winnaar Cairoli geflankeerd door Nagl (tweede) en Philippaerts (derde).

Marc de Reuver reed een constante eerste manche en werd daarin als elfde afgevlagd. De tweede race duurde voor hem heel kort, want door een valpartij verdween hij al in de tweede ronde uit de wedstrijd.

Nederlands succes was er in de MX2-klasse van het Europees kampioenschap.  Michael van Wezel werd eerste en tweede in de manches en dat was toereikend voor de dagzege. Hij bleef de Belg Jens Getteman (derde en eerste) en de Rus Aleksandr Tonkov (tweede en derde) voor. In het dagklassement werd Eric Leijtens elfde en Donny Bastemeijer twaalfde.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.