Iwema start met achterstand

Jasper Iwema begint met forse achterstand aan de opening van het wereldkampioenschap wegrace zondag in Qatar. De Drentse motorcoureur heeft slechts twee echte testdagen op zijn Aprilia RSA doorgebracht. “Ik heb 400 tot 500 trainingskilometers te weinig gereden.” De constatering komt nuchter uit zijn mond. Maar Iwema is er de man niet naar om in paniek te raken.

Ook toen hij begin februari te horen kreeg dat het Grand Prix-motorraceteam van Arie Molenaar in grote financiële problemen verkeerde, wist hij dat het met hem goed zou komen. “Omdat mijn inbreng in orde was. Molenaar kwam geld te kort, niet ik.”

De motorhandelaar uit IJsselstein zocht naarstig 350.000 euro om het gapende gat in zijn begroting te dichten, maar ook een noodoproep om hulp van het TT Circuit trok niet voldoende sponsors. Molenaar leverde de licenties in en Iwema zat ineens zonder team.

“Het is bepaald niet gelopen zoals de bedoeling was”, aldus de 20-jarige Drent. “Twee weken voor de eerste officiële test kreeg ik te horen dat het team financiële problemen had. Daar reken je niet echt op. Ik vermoedde ook niets. Ja, ik zag wel dat sommige zaken niet geregeld werden of uitgesteld, maar had er geen idee van dat het zo slecht gesteld was met het team.”

Toch was het doek nauwelijks gevallen of Iwema kon al een nieuw team presenteren. Inderhaast werd een creatieve constructie bedacht om Nederlands beste wegracer, die vorig jaar twee keer in de top tien finishte, alsnog aan de start te krijgen in het wereldkampioenschap 125cc.

“Ik kon heel makkelijk weer terecht bij de Italianen. Ik ging daar vorig jaar al met gemengde gevoelens weg, want ik had het daar goed naar mijn zin. Maar het commerciële plaatje bij Molenaar was te mooi. Ook mijn sponsors waren erg gecharmeerd van het idee om alles onder de Nederlandse vlag te brengen.”

CBC Corse en Fontana Racing sloegen de handen ineen voor Iwema en creëerden een startplek voor de coureur uit Hooghalen. “Ik heb eigenlijk alles nog mooi voor elkaar gekregen, want ook de mensen die ik het liefst om me heen heb, zitten in mijn team. Bovendien heb ik de beschikking over de Aprilia waarmee Simone Corsi in 2009 tweede werd in het WK. Ik heb alleen erg weinig testkilometers kunnen maken.”

Iwema heeft derhalve wel zijn ambities voor het nieuwe seizoen moeten bijstellen. ”Top vijf zit er niet in tijdens de eerste seizoenshelft, dat is een illusie. Laat ik maar gewoon rustig beginnen en kijken hoe het gaat. Ik neem mijn ervaring van twee seizoenen mee, want ik ken nu alle circuits. Ik ben tevreden.”

De eerste race van het seizoen is zondag de Grote Prijs van Qatar op Losail. Evenals voorgaande jaren worden de races verreden onder kunstlicht.

Bron en foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?