dinsdag 19 maart 2024

Jaimie van Sikkelerus wint in BSB Supersport – wereldtoppers

BSB
Oulton park (GB), 25 september, en Donington Park (GB), 2 oktober

Jaimie van Sikkelerus heeft voor een sensatie gezorgd door zijn eerste race in de prestigieuze British Supersport-klasse te winnen. Dit gebeurde op Donington Park. De MPM Routz Racing-coureur was al bezig aan een sterke tweede seizoenshelft. Eind augustus en begin september wist Van Sikkelerus ook al drie podiumplaatsen te pakken op Cadwell Park en Snetterton. Een week voor de races in Donington Park kwam het Britse BSB-kampioenschap in actie op Oulton Park. Op dit typisch Britse circuit – krap en smal – had de 25-jarige coureur het niet gemakkelijk en stuurde hij zijn Yamaha R6 naar een achtste en vijfde plaats.

Tekst: Asse Klein, Emil Bilars, Kees Siroo, Gert Bos
Fotografie: Emil Bilars, Damon Teerink, Teams

Donington Park is qua layout meer vergelijkbaar met de overige circuits in Europa en Van Sikkelerus kent deze baan ook goed vanuit zijn WK Supersport-periode. Dit was terug te zien, want hij wist zich als tweede te kwalificeren. In de eerste race streed Van Sikkelerus al voor de winst, maar finishte hij 0,069 seconde achter Bradley Perie als tweede. In de tweede race was het wel raak. Van Sikkelerus streed samen met Harry Truelove en Lee Johnston rondlang voor de dagzege. De beslissing viel in de laatste bocht waar Van Sikkelerus van het trio het beste uitkwam en zorgde voor een knappe Nederlandse overwinning in de British Supersport-categorie. Door zijn goede resultaten staat Van Sikkelerus vijfde in het klassement met nog één ronde op Brands Hatch te gaan.

Melvin van der Voort domineert

IDM
Hockenheim, 25 september

Wat een feestelijke IDM-seizoensfinale moest worden, werd een tragisch weekend in Hockenheim. Vrijdag kwam in de tweede vrije training van de IDM Superbike Leon Langstädtler zwaar ten val. Niet veel later werd bekend dat de 24-jarige Duitser aan zijn verwondingen was overleden. Zaterdag en zondag werd er verder geracet, maar wel met respect en aangepaste ceremonies ter nagedachtenis aan Langstädtler.

In de IDM Supersport ging de winst tweemaal naar Melvin van der Voort. De 17-jarige coureur won beide races met grote voorsprong. Door zijn sterke slot van het seizoen – waarin Van der Voort in de laatste zes races 145 van de maximaal 150 te behalen punten scoorde – eindigde hij op een tweede plaats in het kampioenschap. In de tweede race was er een volledig Nederlands podium, doordat Twan Smits en Milan Merckelbagh tweede en derde werden.

Collin Veijer maakt titelstrijd nog spannender – wereldtoppers

Maar er was veel meer Nederlands succes. Walid Khan won de tweede IDM Supersport 300-race en Bennie Streuer kwam met zijn Duitse bakkenist Kevin Kölsch als eerste over de finish in de eerste IDM Zijspan-race. In de tweede race eindigen Streuer en Kölsch als derde. Na afloop van beide races mocht ook Ilse de Haas als bakkenist van Pekka Päivärinta naar het podium. In de IDM Superbike streden er twee Nederlanders voor de derde plaats in het kampioenschap. Het was uiteindelijk Rob Hartog, die met een vijfde en zevende plaats de meeste punten wist te behalen en in zijn debuutseizoen in de topklasse van het IDM er met een derde plaats in het eindklassement vandoor ging.

De winst in Hockenheim ging tweemaal naar Melvin van der Voort, die als tweede in het kampioenschap is geëindigd.

Nederland kampioen

EK zijspancross of nations
Kramolin (CZ), 25 september

Nederland is kampioen geworden tijdens de Sidecarcross of Nations verreden te Kramolin (Tsjechië) en prolongeert hiermee de titel. In de eerste heat behaalde Nederland de derde en vijfde plek. De tweede heat  werd gewonnen door Hermans/De Veene, die vanaf kopstart namens Nederland strak naar de overwinning reed. De derde heat werd ook gewonnen door Nederland, de nieuwe wereldkampioenen Bax en Cermak kwamen als eerste over de meet. Ook Van Werven/Van den Boogaart deed het goed en scoorde twee keer een top-vijf-positie in de heats. Hiermee was Nederland ruimschoots de sterkste zijspancross-natie in 2022. Team België kwam net één puntje te kort voor het podium. Vanluchene/Bax was wel het beste individuele team met een overwinning en een tweede plek, maar met name Sanders/Rostingt had geen geluk. In de tweede heat viel men in de laatste twee ronden vanuit een riante positie terug tot de dertiende plek door een lek zijspanwiel. Hierdoor kwam België dus net één puntje te kort om Estland (3e) en Groot-Brittannië (2e) van het podium te duwen. Nederland werd nooit bedreigd en zo waren het dus Van Werven/Van den Boogaart, Bax/Cermak en Hermans/De Veene die namens Nederland op dominante wijze kampioen werden.

Kort door de bocht

In de voorlaatste IDC-ronde in Assen op 24 september is de spanning voor de finale in de DUTCH SUPERSPORT verder toegenomen. Richard Knegt werd al kampioen in de ProClass 1000, maar zowel in de Dutch Superbike als in de Dutch Supersport is nog geen beslissing gevallen. Voor de coureurs was het onder de wisselende weersomstandigheden moeilijk om de juiste bandenkeuze te maken. In de Supersport haalde Selwin Hamden in de relatief droge tweede kwalificatie de pole position naar zich toe. In de wedstrijd nam hij meteen de leiding, maar na een ronde brak een verkeerde bandenkeuze hem op en kwamen de fel duellerende Louis van Wijhe en de Duitser Till Belczykowski hem voorbij. Uiteindelijk was het toch de vanuit de pitstraat vertrokken Jim de Goede, die voor de twee won. Rick Kooistra werd vierde voor Eddie de Boer, die de tussenstand aanvoert met een marge van 25 punten op Belczykowski.

Bij de DUTCH SUPERBIKE in Assen tijdens de IDC-ronde reed Toine Gierkink in de droge tweede kwalificatie de snelste tijd en mocht van pole position vertrekken, met naast hem Wayne Tessels en Ferry van Rijn. Tessels kwam goed weg en voerde drie ronden lang het veld aan voor Van Rijn en Gierkink, die in de vierde ronde de leiding overnam. Markus Witte klom naar de derde plaats voor Kees Boekel en Van Rijn. Vervolgens maakte Tessels een foutje, waardoor Witte naar de tweede plaats kwam. Tessels herstelde dat, pakte de tweede plaats terug en werd na tien ronden drie seconden achter winnaar Gierkink afgevlagd. Het was echter de ontketende Joris Lentfert, die in de slotfase opklom en pal achter Tessels derde werd voor Witte en Boekel. De achterstand van Gierkink op Tessels is geslonken tot 16 punten, met nog dubbele races voor de boeg is alles nog mogelijk.

De derde wedstrijd voor het BK/ONK ENDURO werd in Dinant gewonnen door Antoine Magain, de snelste in zowel de E1 als de scratch. E2-rijder Erik Willems won, Thierry Pittens werd uitstekend vijfde voor Hans Vogels, die goed partij gaf en na negen proeven slechts 11 seconden hoefde toe te geven op Pittens. Daan Bruijsten eindigde als tiende, Mark Wassink werd net voor Lucas Dolfing veertiende.

Grasbaanracer Romano Hummel sloot het GP LANGBAAN-seizoen in Roden af met een derde plaats. Daarmee eindigde de uittredend kampioen dit jaar op een vijfde plaats in de eindstand. De Fransman Mathieu Tresarrieu werd zijn opvolger. De wedstrijd in Roden werd na een spannende finale gewonnen door de Brit Zach Wajknecht, die daardoor ook het zilver in het eindklassement veilig stelde. Het brons ging naar zijn landgenoot Chris Harris. Theo Pijper maakte dit jaar zijn vijfentwintigste aaneengesloten seizoen in de langbaan GP vol. Een unicum. De 42-jarige Pijper heeft – hoewel hij zich weer heeft gekwalificeerd voor het kampioenschap van 2023 – zijn toekomst als GP-rijder in beraad.

Bennie Streuer is met zijn Duitse bakkenist Kevin Kölsch één keer op het podium gefinisht tijdens de WK ZIJSPAN-races in Oschersleben. In beide races was de combinatie uit Grolloo in gevecht voor de laatste podiumplaats. In de eerste race werden Streuer en Kölsch derde en in de tweede manche vierde. Ilse de Haas kwam als bakkenist van de Fin Pekka Päivärinta tweemaal als vijfde over de finish.

In de vierde wedstrijd voor het ONK ENDURO in Vorden heeft Lucas Dolfing de leiding genomen in het scratchklassement. Hij won de E2/3 voor Thierry Pittens, Hans Vogels, Daan Bruijsten en Mark Wassink. Bij de E1 was Max Schwarte de snelste over de tien proeven die de Inters kregen voorgeschoteld. Tommie Jochems had vooral moeite met de derde proef en werd op vier seconden tweede voor Kaiya Brouwer, Jarno Zandbergen en Marc Zomer.