Lentink Rookie of the Year

De onfortuinlijke Tristan Lentink wist tot aan zijn zware ongeval tijdens de Dutch TT dit seizoen tweemaal acht punten te scoren. Samen goed voor zestien punten. En dat zijn er vijf meer dan Scott Deroue in de 125cc behaalde en zes meer dan Jed Metcher in de Dutch Superbikes. “Het is hartstikke mooi dat ik via echte resultaten Rookie ben geworden”, laat Lentink vanuit Viareva in Apeldoorn weten. Viareva is een specialistisch centrum voor revalidatiegeneeskunde en juist op de dag dat de redacteur van de SMA Lentink aan de telefoon had, had hij voor het eerst sinds de crash weer op eigen benen gestaan.

“Het was net of ik 1000 kilo woog. Wat voelde dat zwaar”, aldus de doorzetter die er alles aan wil doen om terug te keren op de motor. Want daar werkt Lentink nu al naar toe. De zoon van oud-coureur en tegenwoordig instructeur bij zijn eigen CRT, Hennie Lentink, denkt er zeker aan weer op de motor te stappen. “Het liefst volgend seizoen al. En dan EK-races rijden. Maar”, zegt Tristan met realiteitszin, “er is nog een lange weg te gaan.”

Wie denkt dat de 18-jarige Apeldoorner het racen van vader met de paplepel ingegoten kreeg, heeft het helemaal mis. “Ik wilde heel graag op de minibikes rijden, maar dat wilde mijn vader niet hebben. Ik stond namelijk erg hoog in de BMX-sport en mijn vader wilde niet dat ik die sport verliet. Pas op mijn veertien ben ik voor het eerst op een motor geklommen.”

Ondanks dat Lentink toen met een oude Yamaha achteraan reed, bleef hij plezier aan de racerij houden. Uiteindelijk schoof Lentink via de SV-Cup en een jaar Cup-races door naar het ONK, waarin hij nu uitkomt in de Dutch Supersport. “Het ging tegen alle verwachtingen in direct in de eerste race erg goed. En ook de tweede wedstrijd leverde mij punten. Dat had ik helemaal niet verwacht.” Net zoals dat hij niet had verwacht Rookie of the Year 2010 te worden.

De Rookie, de gouden motorster en het team van het jaar worden in het zonnetje gezet tijdens de Championsparty die op zaterdagavond om 20.00 uur in het rennerskwartier begint.

Lentink komt te staan in een rijtje dat er mag zijn. De volgende rijders gingen hem al voor:
1998: Mark Verharten
1999: Adri den Becker
2000: Ghisbert van Ginhoven
2001: Stuart Voskamp
2002: Allard Kerkhoven
2003: Joey Litjens
2004: Patrick van der Waarsenburg
2005: Ivo Vink
2006: Roy Pouw
2007: Michael van de Mark
2008: William Hommersom
2009: Gareth Jones (Aus)

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.