Lorenzo springt te water

Het getal 27 leek in eerste instantie een grote rol te gaan spelen tijdens deze grote prijs van Spanje. Niet alleen was dit het aantal ronden dat de coureurs kregen om zichzelf te bewijzen, ook was dit het getal dat op de temperatuurmeter stond op het circuit van Jerez. Helaas bleek dit voor startnummer 27 (Casey Stoner) geen geluk te brengen, aangezien de Australiër vrijwel direct na de start zakte van de derde naar de vijfde plek.  

Verder vooraan in het veld bleek het Pedrosa een stuk beter af te gaan. De Spanjaard wist na de start zijn pole position vast te houden en kon Valentino Rossi voorblijven. Met ook Nicky Hayden en Jorge Lorenzo vlak achter zich, beloofde dit nog een spannende race te worden. Alleen werd de race iets minder spannend voor de dit jaar in de MotoGP debuterende Ben Spies, die vanwege problemen met de banden van zijn Yamaha niet langer mee kon doen.

De volgorde waarin de rijders langs start/finish kwamen bleef hetzelfde totdat Lorenzo met nog 23 ronden te gaan de aanval opende en Casey Stoner voorbij ging. De Spanjaard had iets meer moeite met Nicky Hayden die een sterke race reed en niet van plan was om zijn plek op te geven aan Jorge Lorenzo. Na enkele inhaalpogingen moest Hayden toch toegeven en Lorenzo voorbij laten gaan.

Met nog 16 ronden te gaan werd de afstand tussen Valentino Rossi en Dani Pedrosa steeds kleiner. Terwijl Rossi er niet in slaagde om Pedrosa in te halen, kwam zijn teammaat Lorenzo gevaarlijk dichterbij. De afstand tussen beide Yamaha-rijders werd steeds kleiner, waarna Lorenzo het in de 21e ronde presteerde om vanuit Rossi’s slipstream de regerend kampioen in te halen.

De coureurs hadden nog zes ronden te gaan, wanneer Lorenzo zijn jacht voortzette en steeds betere ronden reed. De Spanjaard kwam steeds dichterbij Pedrosa totdat de twee bijna wiel aan wiel reden en de Honda coureur alle zeilen bij moest zetten om Lorenzo van zich af te houden. Na enkele inhaalpogingen van Lorenzo, waarbij het er zelfs één keer zó heftig aan toe ging dat de twee lichtelijk met elkaar in botsing kwamen, zette de Spanjaard zijn Yamaha in de laatste ronde eerder in de bocht dan Pedrosa zijn Honda. Het gevolg hiervan was dat Pedrosa van zijn lijn moest afwijken en Lorenzo voorbij zag gaan.  

Het was Jorge Lorenzo die dit weekend de meeste punten pakte en daar zelfs zó blij mee was dat hij tijdens de ereronde van zijn motor stapte en in zijn motorpak met helm en al in het water sprong. Dit was misschien net iets te enthousiast, want de Spanjaard kwam er achter dat het zwemmen met een motorpak en –helm toch wat lastiger was dan hij dacht. Toen Lorenzo kopje onder dreigde te gaan, sprong er een marchall achter hem aan om hem van de verdrinkingsdood te redden. “Ik heb er totaal geen woorden voor! Ik ben alleen heel erg moe,” aldus de doorweekte Lorenzo.

Foto: ANP en twowheelsblog.com

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.