Lorenzo wint Dutch TT

Net nadat Giacomo Agostini, de 15-voudig wereldkampioen, een ereronde reed op de motor waarmee hij in 1975 de wereldtitel in de 500cc-klasse won, werd de startgrid eindelijk vrijgemaakt voor de hoofdklasse van de TT. Nadat de coureurs de motoren lieten horen tijdens de warm-up, steeg de spanning en kon het spektakel nu toch echt beginnen.

Na de start werd vrijwel meteen duidelijk wie deze tachtigste TT zou gaan leiden. En dat kon natuurlijk niemand anders zijn dan de Fiat Yamaha-rijder Jorge Lorenzo. Hij werd na de eerste bocht gevolgd door Ben Spies, die een hele aardige start maakte. Helaas kon Spies dit tempo niet vasthouden en moest, naarmate de race vorderde, zowel Pedrosa als Stoner voorbij laten gaan.

Hoewel het er eerst op leek dat Lorenzo kon wegrijden van de andere coureurs, reed Pedrosa steeds snellere ronden en liep zelfs in op de Yamaha-rijder. Toen hij vervolgens een ronde aflegde in 1’34.525 leek het erop dat Pedrosa op weg was naar de eerste plek, maar dan moest hij wel zijn huidige tweede plek zien vast te houden, want met een naderende Casey Stoner achter zich kreeg hij het hier niet makkelijk mee.

Met nog tien ronden te gaan was het iets naar achteren in het deelnemersveld ook erg spannend, want Dovizioso kreeg het nog aardig moeilijk met Ben Spies en moest deze dan ook voorbij laten gaan. Toen Randy de Puniet vervolgens ook langs Dovizioso ging, vocht Dovizioso terug en ging met de Puniet de strijd om de vijfde plek aan. De twee haalden elkaar in de laatste ronden nog enkele keren in, maar uiteindelijk bleek Dovizioso toch de snelste van de twee en werd vijfde.

Het was dus dit weekend Jorge Lorenzo die de scepter zwaaide tijdens deze tachtigste TT van Assen. Hij werd gevolgd door Dani Pedrosa en Casey Stoner. De Amerikaan Ben Spies werd vierde.

Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.