Motorsport kijkt naar veiligheid

De motorsport gaat opnieuw kijken of het mogelijk is de wegraces op het hoogste niveau veiliger te maken. Daarbij zal het vooral gaan om producten te ontwikkelen die de lichamen meer bescherming moeten bieden. ”We werken aan een oplossing om de gevolgen van dit soort ongelukken te beperken”, reageerde Franco Uncini, veiligheidsgedelegeerde van de MotoGP, maandag op het verongelukken van de 19-jarige Japanner Shoya Tomizawa tijdens de GP van San Marino.

Een week eerder kwam bij races in Indianapolis de 13-jarige Amerikaan Peter Lenz bij een soortgelijk ongeluk om het leven. ”We kunnen vaststellen dat wat er is gebeurd eigenlijk niets met veiligheid te maken heeft”, zei voormalig wereldkampioen Uncini op een persconferentie in Misano. ”Deze ongelukken kunnen helaas op elk moment gebeuren. Met de technologie waarover we momenteel beschikken is het moeilijk de problemen op te lossen. We werken echter hard aan iets dat ons in de toekomst zal helpen de schade bij deze ongelukken te beperken. Er wordt onderzoek naar gedaan, maar klaar zijn we nog niet. We hopen er op korte termijn iets op te vinden”, aldus Uncini.

Nadeel van de vele veiligheidsmaatregelen, is volgens de Australische wegracer Casey Stoner dat coureurs zich zo veilig zijn gaan voelen dat ze overmoedig worden. ”Coureurs voelen zich te zeker op circuits. Daar ontstaan ongelukken door.” De geschokte wereldkampioen Valentino Rossi voegde eraan toe dat coureurs weinig kans hebben bij dergelijke incidenten. ”Je kunt weinig doen als er met een snelheid van 230 km/uur iemand voor je onderuit gaat en in zijn lijn blijft. Dat is het ergste dat kan gebeuren.”

Bron en foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.