Motorwegraceseizoen van start met prachtige races

Leider Arie Vos (28) heeft een voorsprong op zijn naaste belager Barry Veneman (foto: Ad van de Graaf)

Met een prachtig openingsevenement, de SMA Damen Lenteraces op het TT Circuit Assen, is het Nederlands motorwegraceseizoen dit weekend geopend. De 4250 bezoekers kwamen volop aan hun trekken. Vooral bij het kijken naar de Dutch Superbike, de klasse waarin de BMW’s dominant bleken.

De overstap van Arie Vos naar BMW pakte uitstekend voor de Ossenaar uit. Hoewel het er tijdens de race niet naar uitzag, wist hij in de slotfase zijn merkgenoot Barry Veneman te passeren en met een voorsprong van ruim twee seconden te zegevieren.

Een verrassing, zeker wanneer het wedstrijdbeeld in ogenschouw wordt genomen.
Nadat Veneman in de tweede ronde de kop had genomen, draaide hij duidelijk snellere ronden dan Arie Vos. Maar in de slotfase van de wedstrijd ging het voor Veneman mis: “Ik heb zelf een fout gemaakt door te kiezen voor een te zachte voorband. Daardoor moest ik inhouden en kon Vos mij alsnog passeren.”

Arie Vos, verleden jaar tweede in het ONK Superbike, was tevreden. “Dit is een droomstart. Nadat Veneman mij voorbijgegaan was, had ik niet verwacht hem nog voor de finish terug te zien”, lachte de coureur. Voor derde man Danny de Boer, verleden jaar nog kampioen in de Dutch Superbike, was het even slikken dat hij een fors gat liet vallen met de BMW’s.

Net als in de Superbike, was er ook volop spanning in de Dutch Supersport, die werd gewonnen door Kervin Bos. Dit na een prachtig duel met Ronald ter Braake (Nijeveen) die tweede werd. De eerste zes ronden ging Ter Braake nog aan de leiding, maar toen was het Bos die de koppositie overnam en niet meer afstond, hoewel Ter Braake in zijn spoor bleef.

“Het ging heel goed. Wanneer ik mijn rondetijden bekijk ben ik super tevreden. Nog een seconde per ronde er af en ik kan goed mee in de races voor het Europees kampioenschap”, liet Bos na afloop weten.

Met de tweede plaats in de zijspanklasse was Bennie Streuer goed te spreken. Samen met zijn passagier Kees Endeveld kwam de Nederlands kampioen van 2010 uitstekend van zijn startplek. Met een lichte voorsprong dook het tweetal de eerste bocht in, maar moest later hun meerdere erkennen in enkele concurrenten.

Streuer viel terug naar de derde plek en ging ook in die positie over de finish. Maar na een diskwalificatie van het koppel Mike Roscher / Sven Polchow wegens een te hoge geluidsproductie, schoof de jeugdige Drent op naar de tweede plaats.

“Ik ben erg tevreden. De eerste twee combinaties rijden bij het WK podiumplekken. Daar ben ik nog niet aan toe. Mijn rondetijden waren een seconde sneller dan verleden jaar. En dat terwijl we voor het eerst met deze nieuwe motor reden.”

De winst in de zijspanklasse ging naar het Engelse koppel Lawrie Scott / James Neave. Een Duitse zege was er in de 125cc te noteren. Toni Finsterbosch wist  met maar liefst achttien seconden voorsprong Bryan Schouten achter zich te houden.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.