Opening ONK motorcross terug in Gemert

Op 13 maart is de seizoensopener van het ONK Motorcross na een jaar weer terug op het vertrouwde Wolfsbosch circuit in Gemert. Deelnemers in de MX1, MX2 strijden die dag niet alleen om de kampioenspunten maar ook om een vette prijzenpot van 20.000 euro. In de MX2 is thuisrijder Jeffrey Herlings de grote favoriet. In de MX1 worden de Belgen Ken de Dijcker en Steve Ramon aangemerkt als grootste kanshebbers voor het erepodium.

De vraag naar startplaatsen tijdens de openingscross in Gemert oversteeg zoals gewoonlijk weer het aanbod. Alle Nederlandse toppers plus een groot aantal buitenlanders heeft de cross in Gemert op haar programma gezet. Voor Herlings wordt het zijn eerste Nederlandse optreden sinds vorig jaar in Varsseveld toen hij al zijn tegenstanders op een ronde achterstand zette. Dat kunstje zal de jonge KTM-fabrieksrijder waarschijnlijk in Gemert niet kunnen herhalen met tegenstanders van formaat als Joël Roelants en Jeremy van Horebeek.

Maar dat de 16-jarige Herlings de gedoodverfde favoriet voor de eindzege is, dat staat al lang vast. Voor een verrassing in Gemert zou de Zwitser Arnaud Tonus kunnen zorgen die op het laatste moment aan de lijst is toegevoegd. Andere toppers in de MX2 zijn de Belgisch kampioen Nick Triest, de Fin Harri Kullas, Glenn Coldenhoff en Erik Eggens. Twee jaar op rij greep Herlings langs de Nederlandse titel. De derde keer moet het raak zijn.

In de MX1 wordt het peloton aangevoerd door de Belgische GP-toppers Steve Ramon en Ken de Dijcker. Twee jongelingen uit de MX2, Dennis Verbruggen (Bel) en Shaun Simpson (Schot) hebben de overstap naar de MX1 gemaakt en staan in Gemert aan de start. De Fin Antti Pyrhonen en de Nederlanders Ceriel Klein Kromhof, Herjan Brakke en Bas Verhoeven doen een gooi naar een plaats in de top tien waar geld te verdienen valt.

Regerend kampioen Marc de Reuver leek in Gemert verstek te moeten laten gaan vanwege een blessure maar hij verwacht, hoewel nog niet 100 procent in conditie, in Gemert mee te kunnen strijden voor de punten. Titelprolongatie blijft voor de coureur uit het Nederlandse Van Beers-Yamaha team mogelijk.

Behalve de MX1 en MX2 rijden in Gemert ook de MX-dames en de 85cc. Bij de dames moet Nederlands kampioen Marielle de Mol het opnemen tegen Steffie Laier, de wereldkampioene uit Duitland. Bij de 85cc jeugd is het ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’. De beste jeugdrijders van 2010 zijn gepromoveerd naar de MX2. Het overgebleven veld gretige jonge honden maakt er ongetwijfeld weer een spannende wedstrijd van.

Het programma begint zondag 13 maart in Gemert om 12.00 uur met de dames gevolgd door de 85cc, de MX2 (13.00 uur) en de MX1. Circuit Wolfsbosch staat vanuit alle invalswegen in Gemert duidelijk aangegeven.

Foto: Jeffrey Herlings tijdens de 2011 photoshoot van KTM (foto G. Freeman)
 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.