donderdag 18 april 2024

Podium voor Jeffrey Buis – Nederlandse wereldtoppers

Jeffrey Buis (foto) behoorde constant tot de snelste WK Supersport 300-rijders in Magny-Cours. Helaas leverde dit goede tempo vanwege een crash geen resultaat in de eerste race op. Victor Steeman werd de beste Nederlander met een achtste plaats. Koen Meuffels en Ruben Bijman pakten met een twaalfde en veertiende plaats ook WK-punten. In de tweede race kon regerend wereldkampioen Buis wel naar het podium. Na een inhaalactie in de voorlaatste bocht finishte de MTM Kawasaki-rijder als derde. Steeman werd deze keer dertiende, terwijl Meuffels ten val kwam en Bijman net buiten de punten eindigde. Dominique Aegerter deed voor Ten Kate Racing Yamaha goede zaken in de WK Supersport-titelstrijd. De Zwitser won de eerste race. In de tweede race werd Aegerter tweede, maar dat ging niet vanzelf. Aegerter crashte met twee andere rijders in de openingsronde, waardoor er een rode vlag situatie ontstond. Het Nederlandse team wist binnen tien minuten de zeer beschadigde Yamaha R6 weer te repareren, net op tijd voor de herstart. Mede door het goede teamwerk staat Aegerter nu 62 punten los in het kampioenschap. Maar het is zeker nog niet gedaan, want Aegerter moet de eerstvolgende races in Catalunya missen, omdat hij dan in de MotoE uitkomt.

WK Supersport & WK Supersport 300
Magny-Cours (Frankrijk)
3 t/m 5 september

Van Sikkelerus eerste IDC-kampioen

Jaimie van Sikkelerus.

Onder stralende weersomstandigheden heeft Jaimie van Sikkelerus afgelopen zaterdag de Dutch Supersport-titel in de wacht gesleept. Niemand had verwacht dat Van Sikkelerus present zou zijn bij de achtste ronde voor het Internationale Dutch Championship in Assen, hij had immers verplichtingen in de BSB-ronde in het Britse Snetterton. Jaimie was lichamelijk echter niet honderd procent fit en besloot niet naar Engeland te gaan maar te kiezen voor de IDC in Assen, dan hoefde hij alleen op zaterdag te rijden, minder zwaar. In de kwalificaties was Sander Kroeze een fractie sneller en hij nam in de wedstrijd ook meteen de leiding voor Finn de Bruin, Van Sikkelerus, Jeroen Hilster en Milan Merckelbagh. Kroeze kon relatief simpel de wedstrijd naar zijn hand zetten, omdat Van Sikkelerus niet optimaal kon rijden. Met al zes overwinningen op zak hoefde die zich ook niet te bewijzen, ook met een tweede plaats zou hij vroegtijdig de titel op zak hebben. Tweede man in de tussenstand Louis van Wijhe kon de achterstand nooit meer goedmaken. Van Sikkelerus werd dus tweede, ruim voor De Bruin die erin slaagde de jagende Hilster op afstand te houden. Merckelbagh werd eenzaam vijfde. Het team van Sikkelerus stond Jaimie al in de kampioensshirts op te wachten bij het geïmproviseerde podium.

Punten voor Zonta Van den Goorbergh – Nederlandse wereldtoppers

In de Dutch Superbike pakte de Ricardo Brink de pole voor Danny van der Sluis en Frank Nieman. In de kwalificatie ging Brink nog in de fout, crashte en zijn BMW liep flinke averij op. Pas halverwege de tweede kwalificatie was de motor opgeknapt en alsof er niets gebeurd was zette hij de snelste tijd op de klokken. In de wedstrijd nam hij meteen de leiding voor Van der Sluis en hoewel hij Brink lang het vuur na aan de schenen legde, kreeg hij geen kans voorbij te komen. Na een foutje van hem viel er zelfs een gaatje. Het tweetal was ver weg gelopen van de concurrentie en Brink won met een marge van 2.850. Frank Nieman werd op bijna 23 seconden derde, Vasco van der Valk pakte nog bijna op de finish herintreder Maarten Bekker en werd vierde. Ricardo Brink begint met 33 punten voorsprong op Van der Sluis aan de resterende drie wedstrijden. (K.S.)

IDC
Assen
4 september

Bax/Musset werkt achterstand weg

Het Belgisch-Nederlandse team Marvin Vanluchene/Robbie Bax liet op 4 september in Berghem verstek gaan om hun leiderspositie in het ONK te verdedigen en dat bood Etienne Bax en zijn Franse bakkenist Nicolas Musset (foto), die nog maar eenmaal hadden gescoord in het ONK, kans hun achterstand weg te werken. Ze deden dat met twee manchezeges en staan nu aan de leiding, zij het voorlopig met slechts één punt voorsprong op Koen Hermans/Glenn Janssens. Grote pechvogels waren Daniël Willemsen en Rudolphe Lebreton, tweede in de eerste manche en uitgevallen in de tweede manche. Ook Julian Veldman/Ondrej Cermak kon door valpartijen hun favorietenrol niet waarmaken. Een dag later wist Bax/Musset in Brou met twee manchezeges en een tweede plaats ook de leiderspositie in het Frans kampioenschap te ontfutselen aan Vanluchene/Bax. Gert van Werven/Ben v.d. Bogaart wisten met twee derde en een vijfde plaats hun derde positie daarin te behouden. Toch lijken Bax/Musset kansloos voor de Franse titel, omdat de finale plaatsvindt tegelijk met het ONK in Lierop op 12 september.

Tussenstand

1. Etienne Bax/Nicolas Musset (NL/FR), 75;
2. Koen Hermans/Glenn Janssens (NL/BE), 74;
3. Gert v. Werven/Ben v.d. Bogaart (NL), 62;
4. Justin Keuben/Nikki Debruyne (NL/BE), 55;
5. Julian Veldman/Ondrej Cermak (NL/CZ), 51.

ONK zijspancross
Berghem
4-5 september

ISDE

Tijdens de ISDE, verreden in Italië, zegevierde het thuisland in de World Trophy en de Junior World Trophy, en werd Nederland in de laatste categorie zevende. Individueel was de Spanjaard Josep Garcia de beste. Het evenement werd overschaduwd door het overlijden van de 56-jarige Nederlander Arnold Staal.

Kort

De tweede wedstrijd voor de BENECUP SUPERMOTO in Chimay is gewonnen door Loucas Capone. Kevin Viellevoye werd beide manches derde voor Lionel Deridder. Wouter Straver werd in beide manches achtste, in de tweede manche zelfs ondanks een val en daarmee was hij tevens beste Nederlander. Jeffrey Ganseman werd tiende over twee manches

De voorlaatste ronde van het Duitse IDM-KAMPIOENSCHAP heeft voor gastrijder Victor Steeman een overwinning opgeleverd in de Supersport 300-klasse. Glenn van Straalen was de beste Nederlander in de Supersport 600 categorie met een vijfde plaats in de tweede race, nadat hij in de eerste race in leidende positie onderuit was gegaan. Pepijn Bijsterbosch werd elfde en twaalfde in IDM Superbike. Ilse de Haas finishte met rijder Pekka Päivärinta tweemaal vierde in de IDM Zijspannen.

Loris Veneman zorgde voor een sensatie tijdens de seizoensfinale van de NORTHERN TALENT CUP. De 14-jarige brak twee weken voor de races op de Red Bull Ring nog zijn sleutelbeen in Assen. Ondanks deze blessure pakte Veneman zijn eerste podium door als tweede te finishen in de eerste race. Hij werd zesde in Race 2. Kas Beekmans werd op een gedeelde zevende plaats de beste Nederlander in het eindklassement.

Zonta van den Goorbergh stond twee keer op het podium tijdens de Italiaanse CIV-ronde op Mugello. De 15-jarige coureur won op zijn BeOn in beide races de strijd om de derde plaats.

Jaimie van Sikkelerus kwam niet in actie tijdens Britse BSB ronde op Snetterton vanwege een optreden in het Nederlandse IDC-kampioenschap. Kyano Veijer reed wel in de Britsh Talent Cup naar een achtste en vijftiende plaats op het snelle Britse circuit.

Nancy van de Ven is als derde geëindigd tijdens de WMX in Turkije. Ook Lynn Valk (7e) en Shana van der Vlist (9e) eindigden in de top-tien. Courtney Duncan won na een waanzinnige inhaalactie op Kiara Fontanesi in de allerlaatste bocht van de tweede manche.

In de Noord-West-zone van de EMX zegevierde Lotte van Drunen in het Tsjechische Kaplice in de 65cc en won Dex van den Broek de 85cc.

Kalenderwijziging

De GP zijspancross van Oss is uitgesteld van 19 september naar 17 oktober. De strandcross van Vlissingen (26 september) is geannuleerd. Dat geldt ook voor de Dutch Supercross in Zuidbroek (29-31 oktober). Ook het WK langbaan voor landenteams in Roden (26 september) is van de kalender geschrapt.