donderdag 28 maart 2024

Podium voor Victor Steeman – wereldtoppers

WK Supersport (300) Misano (I)
12 juni

Victor Steeman en zijn MTM Kawasaki-teamgenoot Ruben Bijman kwamen beiden goed voor de dag tijdens de WK Supersport 300-ronde op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. In de eerste race reed Steeman aan de leiding toen bleek dat hij te vroeg was bij de start. Dit leverde de coureur uit Lathum een dubbele long lap penalty op. Ondanks deze straf, wist Steeman zich van een positie buiten de top-vijftien terug te knokken naar de kop van de tweede groep, waardoor hij nog vijfde werd. Ook Bijman moest een long lap penalty nemen vanwege een straf uit de trainingen en finishte als tiende.

Tekst: Asse Klein, Jan Boer, Emil Bilars, Gert Bos, Kees Siroo
Fotografie: 2Snap, Infront Media, Emil Bilars

In de tweede race liet Steeman opnieuw zien tot de snelsten van deze WK-klasse te behoren. Na een spannende strijd om de winst eindigde Steeman als derde. Bijman reed ook in de kopgroep en werd negende. Door zijn goede uitslagen staat Steeman momenteel vierde in het WK met een achterstand van 29 punten op de leider.

Ten Kate blijft maar winnen – wereldtoppers

De Nederlanders in het WK Supersport kende een moeizaam weekend. Glenn van Straalen kon zijn goede vorm niet doortrekken door een technisch probleem in de eerste race. De EAB Racing Team-coureur scoorde met een negentiende plaats ook geen punten in Race 2, maar staat nog wel vijfde in de WK-tussenstand. Jeffrey Buis crashte in de eerste race en werd een dag later zevenentwintigste. Sander Kroeze mocht opnieuw invallen bij Kallio Racing. De 20-jarige coureur kwam als twintigste en vijfentwintigste over de finish.

Het Nederlandse Ten Kate Racing Yamaha-team kende wel een uitstekend weekend met opnieuw een dubbele zege – tevens de zevende overwinning op rij – van hun coureur Dominique Aegerter, die nu een riante voorsprong van 54 punten in het WK Supersport-klassement heeft.

Victor Steeman (#72) eindigde in de tweede race als derde.

Rick Elzinga en Cas Valk op kop

MX125 en 250 Ernée (F), 5 juni, en Teutschenthal (D)
12 juni

Rick Elzinga blijft het goed doen in het EMX250. De rijder van Hutten Metaal Yamaha Racing won zowel in het Franse Ernée als het Duitse Teutschenthal de wedstrijd. In Frankrijk werd de rijder uit Zenderen tweede en derde, in Duitsland finishte hij als tweede en eerste. Op zaterdag in Duitsland leek Elzinga de race te gaan winnen, maar in de slotfase kwam zijn Italiaanse teamgenoot Andrea Bonacorsi sterk opzetten en won alsnog. In de race op zondag was zuiderbuur Sacha Coenen van het Jumbo Husqvarna BT Racing Team op weg naar zijn eerste zege, terwijl Elzinga duelleerde met Maxime Grau om de tweede plaats. Elzinga toonde zich De betere en kreeg de zege in de schoot geworpen toen Coenen onderuit ging. Dave Kooiker scoorde in drie van de vier manches, Marcel Conijn bleef puntloos.

Jannick de Jong terug na positieve dopingtest: ‘Ik ben weer een gelukkig mens’

Na zes van de tien wedstrijden staat Elzinga op 241 punten. Dat zijn er twintig meer dan de Noor Cornelius Toendel, die de leiding in het EK-klassement verspeelde aan Elzinga.

Het wedstrijdbeeld in de EMX125 wordt bepaald door Cas Valk en zijn Franse Fantic-teamgenoot Alexis Fueri. Met een eerste en tweede plaats zegevierde Valk in Ernée, in Teutschenthal won Fueri en werd Valk tweede. In het EK-klassement leidt Valk met 252 punten, Fueri heeft er 225. Ivano van Erp, die in Duitsland een keer uitviel, bezet met 176 punten de vijfde plaats.

Cas Valk (li) en Alexis Fueri beheersen de EMX125.

Etienne Bax en Julian Veldman houden elkaar in evenwicht

ONK zijspancross Varsseveld
5 juni

Niet alleen hun bakkenisten, maar ook rijders Etienne Bax en Julian Veldman hielden elkaar in evenwicht tijdens de ONK zijspancross te Varsseveld. Op pinksterzondag was het Veldman/Janssens die de eerste heat glansrijk won. Keuben/Badaire pakte nog wel de kopstart, maar al in de eerste ronde wist Veldman, vlak voordat men het bos uitkwam, Keuben terug te verwijzen. Bax/Cermak, dat even tot stilstand was gekomen in de tweede bocht na de start, reed op dat moment op de tiende plek. Gaandeweg kwam Bax nog wel tot de tweede plek, maar Veldman was nooit meer te achterhalen en won dominant de eerste heat. Hermans/Musset werd derde, voor Van Werven/Van den Boogaart en de sterk rijdende Van de Lagemaat/Deveene. In de tweede heat ontstond een spannend gevecht tussen Veldman en Bax. Veldman lag lang op de eerste plek, maar verkeek zich in de eindfase op een spoor in het zware zand van Varsseveld en zo kwam Bax langszij. Zo won Bax/Cermak nu de tweede heat, voor Veldman/Janssens die tweede werd. Van Werven kwam als derde over de streep, net voor de linkse zijspancombinaties van de Britten Wilkinson/Millard op de vierde plek en de sterk rijdende Kops/De Louw als vijfde.

Veldman #31 en Bax #82 zijn aan elkaar gewaagd.

Kort door de bocht

Bennie Streuer eindigde op Spa-Francorchamps met zijn Duitse bakkenist Kevin Kölsch als derde in het WK ZIJSPAN. In de eerste race eindigden ze nipt als vierde, nadat zij in de laatste bocht gepasseerd werden door Stephen Kershaw en Ryan Charlwood. Todd Ellis en Emmanuelle Clement wonnen beide races op het Belgische circuit.

Een flinke regenbui zorgde ervoor dat de INTERNATIONALE GRASBAANRACES in Stadskanaal een voortijdig einde kenden. Het merendeel van de coureurs vond het te gevaarlijk om weer op te stappen. De finales van de internationaal bezette solo- en zijspanklasse werden daarom – tegen de zin van de organisatie – niet meer verreden. Op basis van de in de series verzamelde punten kregen Romano Hummel en de Britse combinatie Godden/Smith de zeges toegekend.

Er staat dit grasbaanseizoen nog geen maat op Romano Hummel. De coureur uit Zuidhorn was ook in Loppersum met afstand de sterkste tijdens de tweede ronde van de DUTCH OPEN GRASSTRACK. Hummel is na twee ronden nog zonder puntverlies. Jannick de Jong en de Brit James Shanes vergezelden Hummel op het podium. De driewielers kenden in Wilfred Detz en Wendy Arling ook ongeslagen winnaars.

Met Romano Hummel en Mika Meijer plaatsten twee Nederlandse grasbaancoureurs zich voor de GRAND PRIX CHALLENGE midden juli in Frankrijk. In het Duitse Bielefeld overleefden ze de kwalificatieronde met glans. Hummel won, Meijer werd derde. Voor Henry van der Steen was de horde te hoog. Van der Steen kwam overigens pas op het laatste moment in het veld als vervanger van Dave Meijerink. Meijerink was tijdens de Bergringraces in Teterow stevig ten val gekomen. Een fikse hersenschudding houdt hem voorlopig nog aan de kant.

Bijzondere rol oud brandweerbusje in het IDM-leven van Pepijn Bijsterbosch

Collin Veijer heeft een goede prestatie neergezet tijdens de FIM JUNIORGP op het circuit de Barcelona-Catalunya door in de eerste Moto3-race als zevende te finishen. Race 2 was voor de 17-jarige coureur snel afgelopen, toen hij in de eerste ronde ten val kwam en twee andere rijders meenam in zijn crash. Ryan van de Lagemaat werd tweemaal zesde in de Superstock 600-categorie van het FIM JuniorGP-kampioenschap.

Thomas Chareyre won de S1GP SUPERMOTO van Italië. De Fransman klopte regerend wereldkampioen Marc Reiner Schmidt, die derde werd achter Lukas Hollbacher. Chareyre staat nu twee punten achter WK-lijstaanvoerder Schmidt. Romain Kaivers werd achtste en beste Belg. De Nederlander Renzo van der Hoek scoorde een kostbaar WK-punt in de Superfinale en eindigde als 21e in totaal. Thieu Tausch werd 25e. Van der Hoek is de eerste Nederlander die een WK-punt scoort sinds 2015, toen Devon Vermeulen een volledig WK-seizoen als 9e afsloot.

in Maasbree heeft Randy Kerstjens ook de derde ronde voor het ONK TRIAL op zijn naam geschreven. Het was erg warm in Limburg en dat maakte de soms lange proeven toch zwaar. Vanwege een blessure kwam Luc Branten niet in actie en ook Stan Reit was afwezig. Kerstjens scoorde in totaal 77 punten, Toon van Balen kwam uit op 155. John van Veelen won simpel de Inters 2 voor Bart Verstappen en Rick Creemers.

Op industrieterrein De Vlonder in Enter werd een BENECUP/NK SUPERMOTO-WEDSTRIJD verreden. Sinds lange tijd kwam Devon Vermeulen weer eens in actie. Dat hij het nog niet verleerd is, bleek wel, want hij won beide manches, voor Wouter Straver, Renzo van der Hoek en gelijk in punten Jeffrey Ganseman en Thieu Tausch. Jonathan Gaspar won de Euroklasse, voor Josh Kirby en Dirk Werkman. Grote held was EMC-rijder Robin Nijkamp, die beide manches in de EMC klasse won en daardoor zelfs bij uitzondering de Superfinale mee mocht rijden. Vermeulen won, voor Straver en Van der Hoek. Nijkamp werd keurig elfde!