Politiek discussieert met KNMV

Met de verkiezingen voor de Provinciale Staten voor de boeg heeft de KNMV, verspreid over Nederland, een drietal bijeenkomsten met politici belegd om de problemen van de motorsporters bespreekbaar te maken. De eerste ontmoeting vond plaats in Den Helder, waar vele politici van diverse politieke partijen aan de uitnodiging gehoor hadden gegeven. Op het terrein bij vliegbasis De Kooy konden de gasten zelf met de motorsport kennis maken op een trialmotor.

Al jaren lang wordt in Noord-Holland gediscussieerd over de locatie van een motocrossterrein. Irma Dijksterhuis, technisch directeur van de KNMV: “Het probleem is bijzonder groot in deze provincie. Na het sluiten van het circuit in Amsterdam, vele jaren geleden, kunnen de motocrossers hier niet of nauwelijks terecht. We hebben in Nederland 20.000 motorsporters, maar we raken in de problemen omdat er onvoldoende accommodaties zijn. Die crossers moeten toch kunnen trainen en wedstrijden rijden, maar dan zal de politiek eerst locaties moeten aanwijzen waar dat kan.”

Hopelijk komt dit onderwerp nu goed op de agenda en wordt deze discussie voortgezet als overleg op het juiste bestuursniveau en worden eindelijk knopen doorgehakt. Dit is nog steeds niet gebeurd als gevolg van de voortdurende tweestrijd tussen gemeenten en provincie.

Na de bijeenkomst in Den Helder, gingen ditmaal Brabantse politici met elkaar in debat op circuit De Witte Ruysheuvel in Oss. Op het crosscircuit waren politici van de CDA, SP, VVD en D66 aanwezig. Die politici vonden dat zowel de motorbond, als de club en rijders er alles aan moeten doen om aan de eisen te voldoen betreffende milieu, geluid en dergelijke.

Als er aan die eisen wordt voldaan, zou de overheid vervolgens tegenover klagers haar ‘rug recht moeten houden’ en niet nog aan clubs aanvullende eisen moeten stellen. Diverse Statenleden gaven toe dat hier de afgelopen jaren wel sprake van is geweest en vinden dat de motorsport wel degelijk behouden moet blijven voor Brabant.

In het Gelderse Halle vond de derde bijeenkomst met regionale politici over de problematiek van de motorsport plaats. Hoewel slechts de CDA en VVD op de uitnodiging van de KNMV waren ingegaan, was er desondanks sprake van een constructief gesprek. Beide partijen zegde toe om na de verkiezingen contact op te nemen met de motorbond om zodoende de motorsport op de regionale agenda te krijgen.

Zowel het CDA als de VVD zijn voor leefbaarheid. Sport, inclusief ruimte voor motorsport, hoort hier ook bij. Wat de christendemocraten betreft, speelt daarin ook een veiligheidsaspect mee. Immers: liever crossen op een afgesloten circuit dan wildcrossen…

Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.