Spanning te snijden

De spanning is op 26 september te snijden bij de laatste motorwegrace van dit seizoen, de MOTO73 Race of the Champions. Op het TT Circuit Assen vallen de beslissingen in het Nederlands kampioenschap in de klassen Dutch Superbike, Zijspannen, 125cc en de Classics. De wedstrijden, waarvan het programma zondag 26 september om 11.00 uur begint, worden de meest spannende races van het seizoen. De wegraceliefhebbers zullen er zeker voor gaan zitten, wanneer op de laatste zondag van september de motoren over het TT Circuit zullen racen. Zelden was de ontknoping van de kampioenschappen zo enerverend als dit seizoen.

De klasse Dutch Superbike spant de kroon. Drie coureurs zijn nog in de race voor de titel. Danny de Boer (Staphorst), Arie Vos (Oss) en Bob Withag (Borne). Van hen heeft De Boer de beste papieren. In de netto tussenstand (iedere coureur mag het slechtste resultaat wegstrepen in de kampioensstand), heeft De Boer 137 punten, op de voet gevolgd door Arie Vos met 132 en op een iets grotere afstand volgt Withag met 114 punten. Aangezien er voor de eerste plaats 25 punten en voor de tweede plek 20 punten zijn te verdelen, zal er enorm worden gestreden om de overwinning tijdens de Race of the Champions. Het blijft spannend tot de laatste minuut van de racedag, want de Dutch Superbike rijdt maar liefst twee races op 26 september.

Ook is het enorm spannend in de zijspanklasse. In de brutostand staat de combinatie Bennie Streuer/Kees Endeveld (Grolloo) bovenaan, maar wanneer het schrapresultaat wordt verrekend zijn Colin Nicholson en Jarno van Lith (Helmond) lijstaanvoerder. Het onderlinge verschil is uiterst gering, met Nicholson/Van Lith op 86 punten en Streuer/Endeveld op 85. Wanneer Streuer er in slaagt Nicholson achter zich te houden kan de 26-jarige zoon van oud-wereldkampioen Egbert Streuer zijn eerste Nederlandse titel op het TT Circuit binnenhalen.

Roy Pouw (Kerkenveld) zal er alles aan doen om het kampioenschap in de 125cc naar zich toe te trekken. Hij staat in de nettostand 8 punten voor op Jerry van den Bunt (Ermelo) en 14 Ernst Dubbink (Daarle). Ook in de 125cc is er volop strijd tussen de mannen die de titel kunnen pakken. Tot slot komt ook de kampioen in de klasse Classics in Assen naar voren. Grootste kanshebber is Jarno Jonker. De rijder uit Deventer heeft nog één punt nodig om zich kampioen te mogen noemen.

Naast de aangehaalde klassen komen ook de Dutch Supersport, met kersverse kampioen Raymond Schouten (Waardhuizen) in de baan, net als de 3D Cup, een klasse met louter Ducati’s. Een bijzonderheid is dat op zaterdag 25 september, de dag van de trainingen, de E-bikes in de baan komen. Voor deze nieuwe generatie motoren,  uitgerust met een elektromotor, zijn twee races gepland. Aan het begin van de zaterdag (9.30 uur) en aan het eind (18.00 uur).

Het totaalprogramma voor de MOTO73 Race of the Champions begint om 11.00 uur. De eerste wedstrijd staat zondag 26 september om 12.40 gepland.

Foto: Guus van Goethem

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.