Van den Goorbergh uitgevallen

Voor Jurgen van den Goorbergh is Le Dakar voorbij. De Nederlander kon de zesde etappe, van Iquique naar Arica, niet afmaken. Vijf kilometer voor de finish hield de dynamo van de GoKoBra-buggy er definitief mee op. Van den Goorbergh werd door zijn assistentie naar het bivak gesleept, waar hij ruim drie uur na de vastgestelde eindtijd aankwam.

“Het is echt niet te geloven wat er allemaal mis is gegaan”, vertelde hij. “De ene na de andere stuurkogel ging kapot. Ik heb sterk de indruk dat we een verkeerde partij hebben gekregen. Dat gaan we thuis eens helemaal uitzoeken. Voorlopig is het gewoon ontzettend balen dat ik niet verder kan. Als de buggy loopt, is het echt geweldig. Aan het vermogen, de snelheid en de mogelijkheden ligt het niet. Ik ben nog steeds overtuigd van de potentie van de buggy. Een betere test dan de Dakar Rally kunnen we niet hebben. We weten nu waaraan het schort en dat gaan we verbeteren.”

De jury heeft bepaald dat teamgenoot Kees Koolen niet meer mag starten in de zevende etappe. Koolen kreeg dat ’s avonds laat te horen, kort nadat Jurgen van den Goorbergh compleet uitgewoond was aangekomen in het bivak in Arica.

De reden die werd gegeven is dat Koolen en Van den Goorbergh niet de volledige vijfde etappe hebben afgemaakt, maar vanaf CP2 over de weg zijn gekomen. Het vreemde is dat het hoofdkwartier in Parijs via de satelliettelefoon tegen Koolen en Van den Goorbergh heeft gezegd dat ze via de weg naar het bivak in Iquique mochten rijden en dat Dakar-directeur Etienne Lavigne zelf hen nog succes is komen wensen voordat ze van start gingen in de zesde etappe.

“Dan hadden ze ons niet moeten laten starten”, vindt Koolen, die protest aantekende tegen de omstreden jurybeslissing en Lavigne probeert te bewegen de uitspraak te laten herzien. Zolang niet honderd procent zeker is dat Koolen niet mag starten, gaat het team ervan uit dat alles startklaar moet zijn.

Van den Goorbergh: “Ik wil er alles aan doen om Kees te laten starten. Al moeten we hemel en aarde bewegen, dit is niet eerlijk. Als je niet meer kunt vertrouwen op wat je van het hoofdkwartier te horen krijgt, is het einde zoek.”

Foto: DakarPress / Jurgen van den Goorbergh

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.