Verhoeven wint slotrit Le Dakar!

Frans Verhoeven heeft de Dakar Rally op fraaie wijze afgesloten. De Nederlandse motorcoureur schreef zaterdag de slotetappe naar Buenos Aires op zijn naam. Verhoeven bleef de Portugees Helder Rodrigues vijf seconden voor, de Braziliaan Jean de Azevedo werd derde.

De Spanjaard Marc Coma verzekerde zich van de eindzege in de Dakar Rally. Zijn leidende positie kwam in de slotrit niet meer in gevaar. Vrijdagavond had Verhoeven al aangekondigd dat hij in de slotetappe alles op alles zou zetten om de woestijnrally op een fraaie manier af te sluiten. Een dag later hield de BMW-coureur woord.

”Vanaf de start heb ik het gas niet meer dichtgedraaid”, schreef hij op zijn website. ”Ik heb alles gegeven zonder de motor te sparen. Ik dacht: als het kapot gaat, dan is het maar zo. Ik weet dat ik de snelste kan zijn en dat wil ik toch nog een keer tonen aan iedereen hier.”

Op de streep in Buenos Aires behield hij amper vijf tellen voorsprong op de Portugees Rodrigues. ”Alles ging perfect”, keek Verhoeven terug. ”De publiciteit in de laatste etappe is enorm. Daarom ben ik ook zo blij dat het me gelukt is om een overwinning te pakken. Zo heb ik toch kunnen laten zien dat het niet terecht is dat ik op de vijftiende plaats sta van het algemeen klassement.”

Verhoeven verloor maandag veel tijd door een defect en verspeelde daarmee een goede eindklassering. De Nederlander maakte in de Chileense woestijn een harde landing op een steen waardoor het carter van zijn BMW scheurde en hij even later een vastloper kreeg.

Dat betekent doorgaans de vroegtijdige uitschakeling in de woestijnrally. Verhoeven kreeg echter te horen dat zijn Portugese ploeggenoot Paul Goncalves vlak in zijn buurt was gevallen en daarbij een sleutelbeen had gebroken.

De krachtbron van de motor van Goncalves was nog wel heel. Verhoeven besloot dat motorblok dan maar op te halen en over te zetten, maar kreeg nog net op tijd assistentie van zijn servicewagen met nieuw materiaal aan boord. Het sleutelen kostte hem wel verscheidene uren.

Coma bleef daarentegen de gehele rally verstoken van enige vorm van pech: ”Er zitten vele opofferingen in deze zege”, reageerde Coma na afloop. ”Ik had hier een geweldig team. Ik heb niet eens een klein probleem ondervonden. Het was een lange reis, met veel stress. Daarom ben ik nu gelukkig en emotioneel. Maar dat is normaal, lijkt me.”

Cyril Despres maakte in de slotetappe nog anderhalve minuut goed op Coma, maar dat was zeker niet voldoende. De Spaanse coureur behield meer dan een kwartier voorsprong.

In de laatste etappe leek Henk Knuiman op weg om een mooie top 20-klassering in het eindklassement veilig te stellen, maar dat lijkt nu onmogelijk omdat de wedstrijdleiding hem een tijdstraf heeft opgelegd voor de twaalfde etappe. Dit slechte nieuws meldt RTLGP.

Ook Teus Visser leek zich te gaan verzekeren van een prima eindklassement, maar een fout tijdens de twaalfde etappe kwam hem eveneens duur te staan. Visser nam tijdens de etappe tussen San Juan en Cordoba de verkeerde route. Hij volgde het parkoers van de trucks, waardoor hij 63 kilometer afsneed en zeven waypoints miste.

Bron: ANP, RTLGP en Dakar.com
Foto: ANP
 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?