vrijdag 19 april 2024

Welk doel heeft het IDM voor de Nederlanders?

Veel Nederlandse rijders zijn actief in het Duitse IDM. Rijders als Rob Hartog, Pepijn Bijsterbosch, Melvin van der Voort, Glenn van Straalen en Scott Deroue bewezen tijdens de IDM-ronde in Assen dat het kampioenschap meerdere doeleinden kan hebben.

Fotografie: Damon Teerink

Het Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft, afgekort IDM, is een populair kampioenschap onder de Nederlanders. De IDM Supersport en IDM Supersport 300 is uitermate geschikt als opstap richting het wereldkampioenschap. Bij de IDM Superbike ligt dat anders, maar daarover later meer. De huidige Nederlandse rijders in het WK Supersport (300) – Glenn van Straalen, Jeffrey Buis, Victor Steeman en Ruben Bijman – hebben allemaal het IDM één of meerdere seizoenen gebruikt als opstap richting het WK. Zelfs Michael van der Mark heeft in zijn jonge jaren in de IDM 125cc-klasse gereden. In de afgelopen jaren zijn er alleen maar meer Nederlanders in het IDM gaan rijden, omdat de Nederlandse IDC en BeNeLux Trophy qua niveau tekort komt om de directe sprong naar het WK te maken. Deze races zijn geschikt voor de betere amateurs in combinatie met enkele jonge talenten die vervolgens de overstap maken naar het IDM. Dit zorgt er ook voor dat het IDM-kampioenschap voor ervaren coureurs – zoals Rob Hartog en Pepijn Bijsterbosch – interessant is, zodat zij op een goed niveau kunnen blijven racen.

De start van de eerste IDM Superbike race met Rob Hartog (47) en Pepijn Bijsterbosch (55) in de voorste gelederen.

Van der Voort imponeert

Daarnaast biedt de IDM-kalender veel diversiteit, want naaste Duitse circuits wordt er ook geracet in Tsjechië, Oostenrijk en werd de vijfde ronde van het seizoen in het weekend van 12-14 augustus op het TT Circuit Assen verreden. Een extra reden voor de Nederlanders om deel te nemen aan de IDM-competitie.

In de IDM Supersport-categorie waren de Nederlanders sterk en stond er een nieuw talent op. De 17-jarige Melvin van der Voort was dit jaar al vaker dicht bij een podiumplaats, maar kwam telkens net te kort. In Assen werd dat anders. De coureur van het Nederlandse SWPN-team wist na twee indrukwekkende optredens zelfs het volle puntentotaal te pakken. In beide races moest Van der Voort wel gastrijder Glenn van Straalen voor zich laten. Van der Voort was de enige die in de buurt kon blijven van de snelle Van Straalen, die eerder dit jaar nog op het WK Supersport-podium in Assen stond. Van Straalen gebruikte het IDM in Assen als voorbereiding op de tweede seizoenshelft van het WK. Na afloop van de eerste race was er zelfs een volledig Nederlands podium, omdat gastrijder Sander Kroeze als derde over de finish kwam. Kroeze racet normaal gesproken in het Spaanse Supersport kampioenschap.

MXGP Loket, Lommel en Uddevalla: Honda kan champagne klaarzetten voor Tim Gajser

Maar in de IDM Supersport-klasse rijdt naast Van der Voort nog een jong talent om in de gaten te houden. De 18-jarige Twan Smits is bezig aan zijn debuutseizoen in deze klasse en stond in Schleiz al twee keer op het podium. In zijn thuisraces finishte Smits als achtste en zesde. Met Van der Voort en Smits heeft Nederland twee rijders met WK-potentie in huis. In de IDM Supersport 300-races kwam Scott Deroue twee keer als tweede over de finish. Deroue rijdt dit jaar in het IDM als testrijder voor Freudenberg KTM. Het plan is dat Deroue later dit jaar de nieuwe KTM RC 390 gaat testen, waarmee de Oostenrijkse fabrikant in 2023 in het WK wil gaan racen. WK-rijder Dirk Geiger was in beide races de sterkste. Thom Molenaar eindigde in de eerste race net buiten het podium op een vierde plaats. In de tweede race kwam Molenaar ten val en finishte Walid Khan op een vijfde plaats.

Dirk Geiger (60) was net iets te snel voor Scott Deroue (95) in de IDM Supersport 300 wedstrijden.

Net naast het podium

De Superbike-klasse staat bekend als het hoofdnummer van het IDM. De top van het veld wordt gevormd door ervaren rijders zoals Markus Reiterberger en Florian Alt. Reiterberger toonde zijn klasse door twee keer WK-rijder Loris Baz – die als gastrijder deelnam – te verslaan. Door Reiterberger’s vele zeges dit jaar in combinatie met blessures en technische problemen van anderen, wist hij de titel vier races voor het einde al veilig te stellen. Vanuit het IDM Superbike blijkt het wel lastig te zijn om een (succesvolle) stap naar het WK Superbike te maken. Dit maakte Reiterberger in het verleden al mee en ook Ilya Mikhalchik kan hierover meepraten. Mikhalchik werd in de afgelopen vier jaar drie keer kampioen, maar de 26-jarige rijder uit Oekraïne heeft nog steeds geen vast zitje in het WK Superbike.

Tijdens de races in Assen konden ook Rob Hartog en Pepijn Bijsterbosch zich mengen met de strijd om de podiumplaatsen. Op de Yamaha R1M van SWPN kent Hartog een uitstekend debuutseizoen in deze klasse. In Assen wist de 30-jarige zich knap als derde – voor onder andere Baz – te kwalificeren. In de races kwam Hartog met een vierde en vijfde plaats net tekort voor zijn eerste podium van 2022. Datzelfde overkwam Bijsterbosch. De 32-jarige coureur die uitkomt voor het BCC Alpha Van Zon BMW-team van Werner Daemen werd ook vierde en vijfde. Maar dat Hartog en Bijsterbosch met zich met rijders als Reiterberger, Baz, Alt en Leandro Mercado konden meten was een goed teken. De twee Nederlanders lieten zien dat het IDM-kampioenschap ook prachtige mogelijkheden biedt voor ervaren rijders om net onder het WK nog op hoog niveau te kunnen racen. De andere Nederlanders in deze klasse zijn Jeroen Hilster en Ricardo Brink. Beide waren minder gelukkig in Assen, want ze kwamen beide keren niet aan de finish. Overall was het IDM in Assen – ondanks de tegenvallende bezoekersaantallen – een succes met spannende races en sterke optredens van Nederlandse talenten en ervaren rijders.

Northern Talent Cup

Podiumplaatsen voor Van Crugten en Veneman

Jurrien van Crugten heeft zijn eerste podiumplaats in de Northern Talent Cup binnen. De 13-jarige coureur kwam dit jaar al vaker sterk voor de dag en finishte in de eerste race tijdens het IDM-weekend in Assen op de tweede plaats. In de tweede race werd Van Crugten achtste, maar stond er wel een andere Nederlander op het podium. Na een spannend slot kwam Loris Veneman als derde over de finish.

Glenn van Straalen (28) en Melvin van der Voort (20) waren met afstand de snelste IDM Supersport rijders in Assen.