zaterdag 20 april 2024

WorldSBK Aragon/Estoril: Het is niet wat het lijkt voor Van der Mark en BMW

Hoewel het natuurlijk absoluut niet slecht gaat, is duidelijk dat de combinatie Michael van der Mark/BMW nog tijd nodig heeft. Tijd die er volgens de gemiddelde toetsenbordcoureur niet is, maar laat je door deze ‘kenners’ niet gek maken hoor. Er ligt wel degelijk een plan, als kost het even moeite om dat boven water te krijgen.

Ja, oké die wings aan de zijkant – voor extra stabiliteit en voor het tegengaan van ongewilde wheelies – vallen natuurlijk meteen op en anders doet de M in de typeaanduiding dat wel. Maar verder, je moet een echte expert met zelfs helderziende eigenschappen zijn, wil je kunnen opnoemen wat de BMW M1000RR nou echt anders maakt dan z’n voorganger, de BMW S1000RR. In WorldSBK-trim uiteraard, want natuurlijk kun je terugbladeren naar MOTO73 #19 uit 2020 voor de presentatie van de M, maar dat geeft slechts een voorzichtig beeld. Zo heeft het straatmodel 5 pk meer en weegt 5 kilo minder dan de S1000RR. Hartstikke leuk, maar vergis je niet, ook binnen de strikte WorldSBK-regels is er nog volop gelegenheid tot tuning dus heel veel heb je niet aan deze gegevens. De echte veranderingen in het WorldSBK-wapen zitten volgens BMW onderhuids en dat is direct ook zo’n beetje het enige dat ze er over kwijt willen, zelfs na herhaaldelijk vragen van MOTO73 tijdens de online teampresentatie in de week voor Aragon.

Gelukkig wilde Dorna ons wel een beetje helpen tijdens het bekendmaken van de maximale toerentallen in het WorldSBK dit jaar. De nieuwe BMW mag namelijk 15.500 toeren per minuut maken in plaats van 14.950 bij de S1000RR terwijl de nieuwe Kawasaki ZX-10RR hetzelfde aantal toeren per minuut mag maken als z’n voorganger met één R. De reden? ‘Het 2021 BMW M1000RR-blok ontving meerdere nieuwe componenten, het 2021 Kawasaki ZX-10RR-blok ontving slechts een beperkte hoeveelheid nieuwe componenten’, aldus het officiële FIM-document. Dat Kawasaki hier woest over is, zal duidelijk zijn. Dat Kawasaki desondanks nog altijd snel is, trouwens ook…

Stap verder (denken)

Wat BMW precies heeft gedaan heeft, wordt door de uitspraak van de FIM helaas niet duidelijk maar dat ze Michael niet met een dooie mus gelokt hebben, staat vast.

Sterker nog, tijdens de teampresentatie liet de grote man binnen BMW Motorrad Motorsport, Marc Bongers, zelfs weten dat het extra aantal toeren één van de hoofdredenen was voor de ontwikkeling van een nieuwe Superbike, al blijft het verschil met Ducati voorlopig nog altijd 600 toeren, in het nadeel van de Duitsers. Ook Honda heeft er meer, 100 precies om te zijn. Of BMW het hele jaar mag racen met maximaal 15.500 tpm hangt van het succes af, want Dorna kan bij (te) veel dominantie van een bepaald merk altijd via een ingewikkeld algoritme ingrijpen bij het maximale toerental, zoals Ducati en vooral Kawasaki inmiddels hebben gemerkt. Bongers wilde het niet keihard bevestigen, maar zelfs al wordt BMW teruggezet op dit gebied, dan lijkt er niet zoveel aan hand te zijn voor Van der Mark en co. De reden daarvan is dat WorldSBK-fabrikanten altijd een stap verder denken. Ducati hield er bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van de Panigale V4R al rekening mee dat ze op deze manier ‘gestraft voor succes’ zou worden, waardoor ze ervoor zorgden dat ze weinig tot zelfs geen last hadden van de 250 toeren minder die ze al te pakken hadden.

Best een indrukwekkend trein, TGV zo jullie willen achter machinist Michael, met Toprak Razgatlioglu, Scott Redding en de Kawasaki’s van Alex Lowes en Jonathan Rea.

Meer topsnelheid

Het grootste nadeel van oude S1000RR was dat ‘ie te langzaam was. Op Aragon 2020 was Sykes in de Superpole, waarin hij altijd meer kan dan de motor, ruim tien kilometer per uur langzamer dan Scott Redding op de Ducati en zelfs 11 kilometer per uur langzamer dan Alvaro Bautista op de Honda. In 2021 hoopt BMW standaard in de top-5 te zitten en kijkend naar Aragon gaat dat wel lukken. In de Superpole gaf Michael slechts één kilometer toe op Bautista en niets op de Ducati waardoor Van der Mark als derde eindigde in dit ‘klassement’. Op Estoril wordt de topsnelheid gemeten rondom het rempunt voor de eerste bocht waardoor deze meetingen amper iets zeggen.

Een ander probleem was de betrouwbaarheid van de ‘oude’ BMW, iets dat tijdens de teampresentatie een paar weken geleden zelfs niet eens ontkend werd door de ‘grote mannen’ van BMW. Het controleproces ging deze winter, tijdens het opbouwen van de M, daarom volledig op de kop onder leiding van Shaun Muir, met zijn Shaun Muir Racing verantwoordelijk voor de dagelijkse uitvoering van het BMW Superbike-project. Samen met de Brexit-problematiek, het team van Muir zit in het noordoosten van Engeland, en vooral de corona-uitdagingen werd het een winter ‘om niet snel te vergeten’. Met de komst van het Italiaanse RC Squadra Corse (Eugene Laverty) en het Duitse Bonovo MGM Racing (Jonas Folger) als officiële satellietteams moesten er bovendien extra motoren opgebouwd worden. Wat met een traditioneel vroege seizoenstart op Phillip Island, zoals gebruikelijk in het pre-corona-tijdperk, voor hele serieuze uitdagingen gezorgd had.

Michael van der Mark analyseert BMW-analyse uit 2020

Anders denken

Wat dat betreft kwam de verlate start van 2021 helemaal niet slecht uit voor BMW. Ze grepen die kans ook direct met beide handen aan om anders te denken dan de concurrentie. Ducati, Kawasaki en Yamaha testten allemaal veel voor het eerste raceweekeinde op Aragon. BMW besloot het anders te doen en heeft zelfs nog een aantal testdagen over. Marc Bongers: ‘Die houden we nog even achter de hand om in te kunnen springen op mogelijke kalenderwijzigingen. Mochten er, voor ons, nog onbekende circuits toegevoegd worden, kunnen we daar eventueel nog gaan testen.’ Die andere manier van denken zorgden bij Michael ook voor een aantal uitdagingen. Zo reed hij tijdens de Superpole op Aragon pas voor het eerst met een Pirelli-kwalificatieband en dat bleek de motor ‘best te doen veranderen’. Zet dit af tegen Jonathan Rea en je snapt direct dat er nog veel verbetering mogelijk is (en dat er ook nog een lange weg te gaan is…). Sykes daarentegen moest ook nog ‘even’ het een en ander ontwikkelen tijdens de vrije trainingen op Aragon, zo liet hij na het raceweekeinde weten. O ja, Michael reed op zondagmorgen pas voor het eerst met de M1000RR in de regen. Hij werd in de natte warming-up wel direct vijfde op slechts 0,3 seconde van de snelste rijder. Het gevoel in de regen was dus super. Race 2 op Aragon was de eerste keer op een intermediate en daarmee lag hij gelijk aan kop van de wedstrijd en werd uiteindelijk vijfde, net zoals eerder in de Superpole-race. Aragon was echter met name indrukwekkend doordat hij FP2 (crash) en FP3 (technisch probleem) nagenoeg geheel miste. Voorafgaand aan Estoril was er daardoor maar één vraag: waar staat Michael in het droge? In de eerste vrije training kregen we daar helaas geen antwoord op vanwege… elektronische problemen. Michael reed daardoor slechts een paar ronden en zo’n achterstand inhalen is binnen het WorldSBK, met al op zaterdagmiddag de eerste manche, eigenlijk niet te doen. En al helemaal niet als je op zaterdagmorgen opnieuw wat rijtijd verliest. VDM reed daardoor pas in Race 1 z’n eerste lange run! Dat hij desondanks zevende werd, met bovendien een heel goed gevoel, laat wel zien dat er echt mooie dingen aan zitten te komen. Na een lastige Superpole-race (13e) bevestigde de zesde plaats in Race 2 dit gevoel nogmaals.

Geen Brembo!

De manier van testen is overigens niet het enige waarin de Duitsers eigenzinnig durven te zijn, iets dat je in de wegrace niet al te vaak ziet. Wat te denken van de remmen. Van de 23 motoren die meedoen aan het 2021-seizoen, maken er liefst 17 gebruik van Brembo (in de MotoGP is dit zelfs 100 procent). Bij de niet-Brembo-motoren zitten onder andere de M1000RR’s aangezien die vertrouwen op Nissin/Yutaka. Bijvoorbeeld de vering is dan wel weer heel traditioneel van Öhlins . Met de feedback van de ervaren Laverty (203 WorldSBK-starts) en voormalig MotoGP-coureur Folger moet de ontwikkeling van de M1000RR veel sneller gaan dan de S1000RR dat deed. Deze twee satellietcoureurs hebben daarvoor de beschikking over hetzelfde materiaal als Michael en Sykes en werden in de winter zelfs betrokken bij het ontwikkeling van onder andere de swingarm. Opvallend daarbij is wel dat Bonovo MGM Racing bedankte voor een officiële BMW-engineer terwijl die bij RC Squadra Corse wel aanwezig is. Qua doorontwikkeling lijkt het in ieder geval goed te zitten, want zodra er mogelijkheden zijn is BMW daar klaar voor, aldus Bongers. De timing daarvan is in het WorldSBK wel wat ingewikkeld, omdat je maar beperkt mag updaten. ‘Kies je dan voor een snelle update, of wacht je even kom je met een dubbele update’, stelde Bongers zichzelf de vraag tijdens de teampresentatie. Zonder er vervolgens antwoord op te willen geven… Naar enig doorvragen wilde hij wel aangeven waar volgens hem BMW staat. ‘Kawasaki komt van ander niveau, ze hoeven veel minder details uit te zoeken. Ook een aantal andere fabrikanten hebben dat, maar dat is iets dat we weten. Voorlopig hebben wij één doel en dat is eerst een race zien te winnen. Al kijken we natuurlijk altijd verder en is uiteindelijk de top het doel.’ Woorden waar Michael van der Mark zich prima in kon vinden. En kan vinden. Dat die top bereikt gaat worden, staat voor iedereen binnen het BMW Superbike-project vast. Iets dat zal moeten ook, want de voor BMW magische letter M staat voor snelheid en succes. Nu nog enkel in de autowereld, maar wie weet…

WorldSBK Aragon/Estoril

Altijd weer die Rea!

Het is inmiddels een echte WorldSBK-traditie om aan het begin van het seizoen heel hard te roepen dat Jonathan Rea het dit jaar echt moeilijk gaat krijgen. Maar hoe harder iedereen dat roept, hoe harder Rea lijkt te gaan. Op Aragon pakte de Kawasaki-rijder zijn 100e en 101e zege in het WorldSBK. Slechts op zondagmiddag won hij niet nadat hij bijna onderuit gereden werd door Garrett Gerloff (Yamaha). Enkel dankzij zijn jarenlange crosservaring wist Rea overeind te blijven om vervolgens alsnog tweede te worden. Titeluitdager Scott Redding (Ducati) deed het op Aragon alleen goed in Race 2 – met wel direct een zege na een bandengok – waardoor hij op Estoril al onder druk stond. Door Race 1 te winnen, leek Redding goed met die druk om te kunnen gaan, maar toen het weekeinde afgelopen was had Rea ook zege 102 en 103 binnen. Tot overmaat van ramp ging Redding in de laatste race onderuit, net nadat hij ingehaald was door Rea, en kreeg hij na afloop ook nog een tijdstraf vanwege een valse start en bleef zo puntloos. Rea heeft daardoor nu al 36 punten voorsprong op Redding, die afgezakt is naar de derde plaats, inmiddels drie punten achter Toprak Razgatlioglu (Yamaha).

WK-stand (na 6 manches):

1. Jonathan Rea, 110;
2. Toprak Razgatlioglu, 75;
3. Scott Redding, 72;
4. Alex Lowes, 62;
5. Chaz Davies, 48;
7. Michael van der Mark, 40

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen