donderdag 18 april 2024

WorldSBK Australië en Indonesië: zware crash Michael van der Mark

Michael van der Mark haalde het maximale uit zijn BMW-pakket tijdens de World Superbike-openingsronden in Australië en Indonesië. De Nederlander was sterk in de duels en behaalde een zesde plek als beste resultaat, maar ging uiteindelijk na een flinke highsider in de afsluitende race met twee gebroken vingers naar huis. Alvaro Bautista won vijf van de zes races.

Fotografie: 2Snap, WorldSBK en teams

Michael van der Mark bevestigde op Phillip Island dat hij weer volledig fit is door zijn BMW-merkgenoten Scott Redding, Loris Baz en Garrett Gerloff constant voor te blijven. Maar toch was de Rotterdammer niet tevreden, want de BMW M 1000 RR kon niet mee met de top van het veld. In Race 1 was de baan nat. Condities waarin Van der Mark altijd sterk is. Vanaf een twaalfde startplek kwam de Nederlander razendsnel naar voren. Misschien wel iets te snel. In de tweede ronde ging Michael onderuit. ‘Het was mijn eigen fout. Ik ging iets te vroeg op het gas’, verklaarde hij na afloop.

WorldSBK 2023 voorbeschouwing: Michael van der Mark over Bautista, Razgatlioglu en Rea

Oude Van der Mark

Zondag was het droog en stuurde Michael naar een tiende plaats in de Superpole Race. Ook in Race 2 leek er een top-10-klassering in te zitten, maar kreeg hij in de slotfase te kampen met een gripproblemen. Van der Mark zakte terug en finishte – als beste BMW-rijder – op een twaalfde plaats. ‘Onze tempo is goed, maar we moeten nu nog een manier zien te vinden om onze banden beter te managen.’
Het bleek gelukkig een incident te zijn, want een week later in Indonesië reed Michael in de slotronde van Race 1 nog zijn beste rondetijd. De oude Van der Mark was terug; strijdlustig en sterk in duels. Na een geweldige inhaalrace reed hij van een veertiende naar een zesde plaats. Zijn beste race en resultaat na zijn blessureleed in 2022. ‘Het was 21 ronden genieten’, klonk het enthousiast na afloop.
Een dag later werd de Nederlander achtste in de Superpole Race. In Race 2 streed Michael voor de negende plaats, totdat hij de achterkant verloor. De Nederlander werd met een gigantische highsider van de motor geslingerd. Philipp Oettl kon zijn motor niet ontwijken en kwam ook ten val. Dit heftige moment leverde een rode vlag op. Gelukkig konden beide rijders te voet het incident verlaten. Wel brak Michael twee vingers in zijn linkerhand, maar het had veel erger kunnen aflopen! Gelukkig is er tijd om te herstellen, want de volgende ronde in Assen staat pas voor over ruim anderhalve maand gepland. Zijn snelheid is goed en dat gaat hopelijk in Assen – en anders later in het seizoen – nog mooie momenten opleveren.

Alvaro Bautista (1) was niet te volgen. Zelfs niet door Toprak Razgatlioglu (54).

Bautista (bijna) niet te kloppen

Regerend wereldkampioen Bautista won driemaal overtuigend op Phillip Island. Opvallend sterk was Andrea Locatelli, die als nummer twee in het klassement Australië verliet. Dat had ook zijn teammaat Toprak Razgatlioglu kunnen zijn. Hij werd tweemaal derde, maar werd in Race 2 meegenomen in een crash van Alex Lowes.
En Jonathan Rea? Die speelde, gezien zijn status, slechts een bijrol. In de natte Race 1 werd hij, ondanks een kapotte quickshifter, nog tweede. Op een droge baan bleek Kawasaki – wanneer de grip minder werd – in de problemen te zitten. Rea werd slechts zevende en achtste op zondag. Het bleek geen incident. In Mandalika viel Rea – net als teammaat Lowes – ver terug in Race 1 en kwam hij slechts als negende over de finish. ‘Er zijn fundamentele dingen die niet werken’, klonk Rea bezorgd. Bautista won opnieuw voor Razgatlioglu.
In de Superpole Race begon Rea agressief. De zesvoudig kampioen ging stevig voorbij Bautista. De Spanjaard raakte daardoor van de ideale lijn op het vuile deel van de baan en kwam ten val. Razgatlioglu won. Rea werd vierde achter Locatelli en Lowes. In Race 2 ging Rea onderuit, terwijl hij zich nog maar net in de top-5 kon handhaven. Bautista sloeg na zijn crash terug met zijn vijfde zege uit zes races. Razgatlioglu hield de schade beperkt met opnieuw een tweede plaats, maar staat al wel 37 punten achter op Bautista. En komen Rea en Kawasaki nog terug aan de top? Het TT Circuit Assen – waar Rea al zeventien keer won – gaat ongetwijfeld antwoord geven op die vraag. Op 21 tot en met 23 april is het zover!

‘Gelukkig ben ik redelijk oké, het zijn maar kleine breuken in mijn vingers.’ Michael van der Mark na afloop van zijn zware crash.