vrijdag 19 april 2024

WorldSBK Portimão: achtbaan van emoties

Op Portimão waren de eerste tekenen van de oude Michael van der Mark zichtbaar, die in de Superpole Race van een twintigste startplek naar een achtste positie reed. Ondanks dat Toprak Razgatlioglu drie punten inliep op Alvaro Bautista, blijft de Spanjaard de grote favoriet voor de titel. De prioriteit echter lag niet op de resultaten in Portugal, maar op de toestand van Victor Steeman na zijn zware crash in de WK Supersport 300-wedstrijd.

Fotografie: 2Snap

Philip Island 2011, het laatste podium voor Marco Simoncelli

De laatste Europese ronde van het WK Superbike had een mooi evenement moeten worden op de ‘Rollercoaster’, zoals het prachtige circuit van Portimão wordt genoemd. Maar voordat de eerste WK Superbike-race werd verreden, was de sfeer volledig omgeslagen door de zware crash van Victor Steeman. De eerste race werd ingekort en veel later verreden dan gepland vanwege de medische zorg die er aan Steeman verleend moest worden. Na afloop was winnaar Toprak Razgatlioglu duidelijk in zijn reactie: ‘Vandaag is er geen reden om te juichen vanwege de zware crash van Steeman.’ Ook tweede man Alvaro Bautista besloot om de champagnefles niet te openen.
Michael van der Mark had zich teleurstellend als twintigste gekwalificeerd en finishte in de eerste race als veertiende. Dat BMW en Michael nog zoekende zijn, is duidelijk, want de setup voor zondag werd compleet omgegooid. In de Superpole Race kwam Michael voor het eerst weer in de buurt van zijn oude niveau na zijn twee zware blessures in 2022. De Nederlander moest opnieuw als twintigste starten, maar kwam – mede door zijn keuze voor de zachte band – razendsnel naar voren. In een race met nauwelijks uitvallers wist Michael zich op te werken naar een knappe achtste plaats en finishte als beste BMW-coureur. In de tweede – lange – race had Michael het iets moeilijker. Vanaf zijn achtste startplek verloor de Rotterdammer wat posities bij de start en in de tweede helft van de race reed hij alleen naar een twaalfde plaats.

Alvaro Bautista (midden) hield ook stand op Portimão en zette daarmee een belangrijke stap richting een mogelijke wereldtitel.

Aan kop wist Razgatlioglu ook Bautista achter zich te houden in de Superpole Race, al moest de Yamaha-coureur daarvoor wel geregeld extreem laat remmen voor de eerste bocht. In de tweede race was Bautista het sterkste, waardoor hij met zijn voorsprong van 56 punten steeds dichter bij de eerste Ducati-titel in het WK Superbike sinds 2011 komt. Deze werd behaald door Bautista’s landgenoot Carlos Checa. En Jonathan Rea? De Noord-Ier vocht voor wat hij waard was, maar moest in de tweede helft van iedere race telkens genoegen nemen met een derde plaats. De kans op Rea’s zevende titel in 2022 lijkt daarmee definitief verkeken.