‘ABS voor motorfiets verplicht’

De Europese Commissie heeft een voorstel ingediend om vanaf 2017 een antiblokkeersysteem voor motorfietsen met een cilinderinhoud groter dan 125cc verplicht te stellen. Het nu ingediende voorstel om antiblokkeersystemen voor bepaalde motorfietsen standaard te maken, wordt volgend jaar aangenomen en kan dan pas zes jaar later van kracht worden.

De eventuele verplichting van ABS voor motorfietsen is verschillend ontvangen. Veiligheidsorganisaties bepleiten het al jaren, omdat er onder de verkeersdoden nog altijd relatief veel motorrijders zijn. ABS-producent Bosch springt meteen op de nieuwe wetgeving in, met de ontwikkeling van speciale lichtgewicht ABS-systemen voor tweewielers.

De ACEM, de Europese organisatie van motorfietsfabrikanten, reageert afwijzend op de voorgenomen maatregel. Daar wil men een uitzonderingspositie voor bepaalde motorfietsen, omdat montage van ABS daarop ,,technisch niet mogelijk'' zou zijn. Daarbij wordt gedacht aan offroad en de motoren van kleinere fabrikanten. De ACEM vindt dat specifiek naar ieder model moet worden gekeken.

Bron: De Telegraaf

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.