‘Al snel op meer snelwegen 130 km’

Het kabinet wil snel op meer snelwegen de maximumsnelheid verhogen naar 130 kilometer per uur. Binnen vijf maanden kun je op acht snelwegen buiten de Randstad flink doorrijden. Dat blijkt uit de definitieve plannen van minister Schultz van Haegen. Deze kabinetsperiode mag op minimaal een derde van de A-wegen 130 worden gereden.

Schultz heeft acht proeftrajecten gevonden om te experimenteren met de hogere snelheid. Eerder werd al gesproken over de trajecten A7 Afsluitdijk, A6 Almere-Joure, A2 Everdingen-Deil en A16 Moerdijk-Breda, nu zijn daar delen van de A17, A32, A37 en A58 bij gekomen. Als de proeven aanslaan, kan vanaf de zomer op tientallen trajecten sneller worden gereden.

"Waar het kan, gaat het gebeuren", aldus Schultz. "Het gaat mij om doorrijden, dus waar op zo veel plekken nu maar 100 kan worden gereden, moeten we kijken of we ten minste naar de 120 toe kunnen." Harder rijden kan straks grotendeels buiten de Randstad. "Daarbinnen lopen we sneller tegen de milieunormen aan, vanwege het drukke verkeer overdag", legt de VVD-minister uit.

Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.