APK voor motoren komt weer dichterbij

De Europese Commissie heeft onlangs ambitieuze plannen goedgekeurd om het aantal verkeersdoden op de Europese wegen de komende 10 jaar met de helft te verminderen. Recent presenteerde de Europese commissie een reeks Europese beleidsoriëntaties inzake verkeersveiligheid voor de periode 2011-2020. Daarin is onder meer sprake van strengere normen voor voertuigveiligheid, een betere opleiding voor weggebruikers en het aanscherpen van de naleving van verkeersregels, meldt de RAI Vereniging.

“Sinds 2001 hebben we met ons Verkeersveiligheidsprogramma bijna 80.000 levens gered, maar het aantal doden en gewonden dat jaarlijks valt op de Europese wegen is nog altijd onaanvaardbaar hoog. Op dit moment komen er in het verkeer in Europa dagelijks honderd mensen om het leven. Met nieuwe regelgeving en initiatieven vanuit de industrie willen we dat aantal tegen 2020 met de helft omlaag brengen", aldus vicevoorzitter van de Commissie Siim Kallas, verantwoordelijk voor vervoer.

Behalve een betere rijopleiding voor verkeersdeelnemers en een strengere naleving, zal vanuit de Europese Commissie ook meer aandacht komen voor het bouwen van veiliger wegen. Daarnaast wordt de specifieke aandacht voor motorrijders hernieuwd en geïntensiveerd. Voor fabrikanten van auto’s, motorfietsen en brommers verwacht de Europese Commissie vooral een focus op de ontwikkeling van intelligente voertuigen en nieuwe veiligheidssystemen.

“Op dit moment zijn we aan het inventariseren wat de voorgestelde maatregelen concreet gaan betekenen voor de industrie. De roep om invoering van Advanced Braking Systems en Automatic Headlight On is geen verrassing”, aldus Eugène Daams, secretaris RAI Vereniging Afdeling GT. “De aanduiding van een structurele controle op gemotoriseerde tweewielers sluit aan bij de wens van de industrie om voor alle gemotoriseerde tweewielers in Europa een APK in te gaan voeren."

Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.