Bikers’ Classics groot succes

Al de aangekondigde kampioenen waren aanwezig van 11 tot en met 13 juni en allemaal, ook een man als 15-voudig wereldkampioen Giacomo Agostini, waren ze blij op het circuit in de Ardennen te kunnen rijden. En bovendien weer eens geconfronteerd te worden met hun nog steeds grote scharen fans, waarvan er vele op de foto wilden met hun voormalige helden.

Natuurlijk waren de rijders wat jaren ouder dan toen zij nog raceten op Francorchamps, maar zij draaiden hun ronden met een onmiskenbaar jeugdig enthousiasme. Een teken dat de tijd geen vat op hun heeft gekregen! Bikers’ Classics-debutant Marco Lucchinelli vermaakte als vanouds zijn voormalige rivalen en het publiek met zijn grappen en zijn uitbundige persoonlijkheid voordat hij, alsof er niets veranderd was, nog even snel een sigaretje rookte voordat hij de baan opstuurde op een van Steve Wheatmans prachtige fabrieks-Suzuki’s. “Het is net als vroeger”, lachte Lucky. “Ik heb het erg naar mijn zin. Er heerst hier een hele relaxte sfeer en dat bevalt me.”

Drievoudig 125 cc-wereldkampioen Pierpaolo Bianchi wilde beslist op de foto met zijn voormalige idool Hugh Anderson die voor het eerst sinds twaalf jaar weer in Europa reed, en op de baan raakten Steve Baker en Christian Sarron nog eens verstrikt in een pakkend duel. In een speciale tent tekenden kampioenen als Giacomo Agostini, Jim Redman, Phil Read, Rod Gould, Dieter Braun, Jan de Vries, Mario Lega, Hugh Anderson en Pierpaolo Bianchi honderden foto’s, boeken en jassen van talloze geduldig wachtende fans. Als altijd transformeerde het paddock van Francorchamps in één grote reünie.

Het talrijke publiek had grote waardering voor de coureurs die graag weer de baan op gingen en eveneens voor de zijspancoureurs die deze editie in de schijnwerpers stonden. Speciaal voor de mannen op drie wielen was een grote tent in de paddock opgezet waarin enkele tientallen zijspannen waren opgesteld. Een wandeling door de tent met de zichtbare verschillen tussen zijspannen uit verschillende decennia voelde als een reis door de tijd.

Ook bij de sidecars was het aantal aanwezige wereldkampioenen indrukwekkend. Toen oude kemphanen als Steve Webster, Alain Michel en Egbert Streuer elkaar weer zagen, ontstond zo maar een spontane ‘group hug’ waarna de oude verhalen al snel boven kwamen. De 83-jarige Stan Dibben genoot van de aandacht, net als Max Deubel, Rolf Steinhausen, Ralf Engelhard en de legendarische constructeur Dieter Busch, terwijl het dynamische duo Derek Jones en Brian Ayres eindelijk na uren verbeten sleutelen hun machine prachtig aan de praat kregen.

Ook de amateurcoureurs die uit heel Europa naar Francorchamps waren gekomen, konden genieten van het circuit in de Ardennen en bovendien de toeschouwers hun gerestaureerde machines laten bewonderen. Na een nachtelijk concert van Classic 21 konden Moto Guzzi-eigenaren zich in het Moto Guzzi melden voor een gezamenlijke parade over het circuit.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.