Bordenmix moet 130 km duidelijk maken

Een combinatie van meerdere verkeersborden moet vanaf 1 maart duidelijk maken op welke stukken snelweg, bij wijze van proef, 130 kilometer per uur mag worden gereden. Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) donderdag uitgelegd in een debat in de Tweede Kamer. In gebieden waar boven de wegen geen matrixborden hangen, maar waar de maximumsnelheid wel per dagdeel verschilt, moeten meerdere borden in de berm uitkomst bieden.

Zo komen er borden met het nieuwe maximum van 130 kilometer, met daaronder de tijden waarop dat maximum geldt. Op andere tijden geldt daar het maximum van 120 kilometer per uur. De weggebruiker treft iets verderop een nieuw bord in de berm waarop wordt uitgelegd hoe de dynamische maximumsnelheden werken.

De informatie die Schultz tot dusver heeft verstrekt over het nieuwe systeem, roept bij een flink aantal Tweede-Kamerleden nog veel vragen op. Velen vinden het bovendien vervelend dat ze de informatie eerst uit de krant moesten vernemen voordat ze een officiële brief van de VVD-bewindsvrouw in hun (digitale) postvak vonden. Ze klaagden over het feit dat de VVD zaterdag bij de aftrap van haar verkiezingscampagne dit thema gebruikte om goede sier te maken.

De minister zegde toe snel een nieuwe brief te schrijven. Daarin zal ze een nulmeting aankondigen (hoe het op dit moment zit met geluids-, milieu- en veiligheidsaspecten), aan welke criteria wegdelen moeten voldoen, hoe snelheidsovertreders worden beboet en welke kosten zijn gemoeid met het project.

Volgens Schultz komt er een ‘stevig handhavingstraject’. Ze refereerde aan Denemarken. Dat land sloeg jaren geleden qua snelheidsmaximum dezelfde weg in. Omdat daar aanvankelijk niet goed werd gecontroleerd, kwamen er meer verkeersslachtoffers. Toen de controles werden opgevoerd, daalde dat aantal weer. Schultz wil zo'n aanvankelijke stijging voorkomen. Ook wil ze niet dat mensen de nieuwe grens ''stevig gaan oprekken''. In maart komt een Deense delegatie naar Nederland om de eerdere ervaringen uit dat land met het ministerie te delen.

Bron en foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.