CDA wil af van APK-plan voor motoren

Het CDA wil dat de Europese plannenmakerij voor een algemene periodieke keuring (APK) voor motoren stopt. Tweede Kamerlid Sander de Rouwe kreeg dinsdag bijval van demissionair minister Camiel Eurlings van Verkeer. De Rouwe vraagt zich af waarom Europa maar doordendert met dit 'idiote idee', terwijl een technisch mankement maar in 0,3 procent van de ongevallen met motoren een rol speelt. Een APK helpt volgens hem dan ook nauwelijks om het aantal slachtoffers te verminderen in deze kwetsbare groep verkeersdeelnemers, terwijl het wel voor onnodige bureaucratische rompslomp zorgt.

Ook Eurlings vindt dat deze APK niet veel oplevert en beloofde de Kamer dat hij die boodschap luid en duidelijk bij zijn collega's in Europa zal laten horen. "We willen dit niet. We zien het niet zitten", aldus Eurlings die de Kamer voorhield dat de keuring echt niet helpt om bijvoorbeeld opgevoerde brommers op te sporen en van de weg te krijgen. "Dan gaan we brommers controleren. Zo'n ding komt schoon naar de keuring, gaat weer mee naar huis en daar wordt eraan gesleuteld. De APK verhelpt dit probleem echt niet."

De Rouwe kondigde aan dat hij zich er niet bij zal neerleggen als er toch Europese wetgeving hiervoor zou komen. Hij wil dan officieel een zogenaamde gele kaart-procedure in gang zetten, waarvoor hij dan wel steun van andere partijen nodig heeft.

Bron en foto: ANP/Volkskrant
 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.